AIP Paleo Porridge - notenvrij, ei-vrij

AIP Paleo Porridge (Notenvrij, ei-vrij)

AIP Paleo Porridge - notenvrij, ei-vrij

Naar aanleiding van mijn Instant Paleo Pap besloot ik ook meteen een notenvrije versie te maken, eentje die ook degenen die het Paleo Auto-immuun protocol (AIP) volgen kunnen eten. Gewoon omdat het kan 🙂 En omdat deze Paleo Pap echt superlekker is! Mijn absolute favoriet!

Het AIP is een speciale variant op het Paleo voedingspatroon voor mensen met een auto-immuunziekte. Dit kan helpen de klachten te verminderen en draagt bij aan het helen van de darmflora en het immuunsysteem. Ik heb dit ooit 1 maand geprobeerd (om te weten hoe het was en waar je dan tegenaan loopt) en ik heb diep respect voor degenen die dit langere tijd volhouden. Ik vond het niet gemakkelijk namelijk.

Ik denk echter wél dat deze Paleo Pap/Porridge het volgen van het AIP makkelijker kan maken. Je maakt in één keer zo’n pot en dan heb je altijd een snel ontbijt wanneer het nodig is. De pap is super smeuïg en romig tegelijk, zo lekker. Heel vol van smaak. En natuurlijk heel eenvoudig te maken.

Het smeuïge komt door het bakbananenmeel wat ik hier aan toe heb gevoegd. Dat werkt perfect als bindmiddel en zorgt dat het een mooi zacht geheel wordt. Bonus: het smaakt hierdoor ook nog eens lekker zoet, zonder suiker toe te voegen.
Bakbananenmeel vind je trouwens bij Femke’s Foodies en chufameel vind je bij Chufa Nederland 🙂 (voor het geval je het je afvraagt)

AIP Paleo Porridge (Notenvrij, ei-vrij)
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
Ontbijtmix
  • 100g chufameel
  • 50g kokosrasp
  • 20g bakbananenmeel
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl vanillepoeder
Extra
  • 150 ml kokosmelk
  • 1 tl kokosolie (optioneel)
Bereiding
  1. Meng alle ingrediënten in een glazen pot en schud goed door elkaar.
  2. Weeg 40 gram van het mengsel af in een steelpannetje en voeg 150 ml kokosmelk of water toe. Plus een theelepel kokosolie wanneer je dat lekker vindt. Roer goed door elkaar.
  3. Verhit het mengsel op laag vuur en blijf voortdurend roeren tot het een dikke pap is geworden. Het mengsel hoeft hiervoor niet te koken.
  4. Haal de pan meteen van het vuur, schenk het geheel in een schaaltje en serveer met je favoriete toppings.

Ben je op zoek naar nog veel meer lekkere ontbijtrecepten, die óók geschikt zijn voor het AIP? Bekijk dan mijn nieuwste boek Paleo Ontbijt, met daarin maar liefst 70 heerlijke Paleo ontbijtjes voor elke dag.

Comments 12

  1. Wat voor kokosmelk gebruik je dan? Die uit blik of uit een pak? Uit een blik lijkt mij lastig omdat je het water hebt en het dikkere gedeelte.

    1. Post
      Author

      Altijd die uit blik! Of uit een pak, maar dan wel die van Aroy-D van de toko bijvoorbeeld. Niet het soort wat bedoeld is om ‘zo’ op te drinken, dat bevat nagenoeg geen kokos en nog heel veel onzinnige ingrediënten.
      Dat water en dikkere gedeelte kun je gewoon even door elkaar roeren of schudden natuurlijk 😉

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. Over een weekje ga ik kamperen in Oostenrijk en heb weer even je artikels doorgelezen over paleo onderweg en op vakantie voor ideetjes qua eten. Deze instant pap lijkt me ook heel handig om mee te nemen. Ik ga de 2 varianten van dit recept maken en nog een pot met gezonde toppings samenstellen.
    Gaat wel goedkomen met gezond de vakantie doorkomen 😉

  3. Hoi Marinka,

    Ik ga langzaamaan over op AIP, maar hou niet zo van teveel cocossmaak, dus ik ga van ongepelde chufanoten melk maken en die gebruiken. Ben benieuwd hoe dat smaakt.
    Erg leuk en makkelijk recept trouwens, dit zal ik vaker gaan maken. 🙂

    Groetjes,
    Ellen

    1. Post
      Author

      Dat kan wel, maar dan heb je waarschijnlijk 2x zoveel vocht nodig wanneer je de pap gaat bereiden. Plus heb je dan nog steeds de kans dat het een erg droge bedoeling wordt. Ikzelf zou dan eerder voor kastanjemeel gaan als vervanger, maar bakbananenmeel is wel echt het lekkerste 🙂

  4. ik vind het heel vies. Wee-ig zoet ook. HELAAS! Ik vrees dat ik niet van de tijgernotenmeel hou. Laat ik daar nou net 2 zakken van hebben gekocht en in een grote glazen pot gegoten, dus niet meer terug te brengen.
    Heb je een variant hierop toevallig? Met ander meel? Anders moet ik opnieuw op zoek naar een andere pap, of AIP ontbijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.