Paleo Pitabroodjes

Paleo Pitabroodjes

Bij het maken van een pizzabodem met tapiocameel kwam ik er achter dat de betreffende pizzabodem wel heel erg luchtig werd tijdens het bakken, dat deed me denken aan pitabroodjes! Het duurde dan ook niet lang voor ik het recept nogmaals maakte; iets aangepast weliswaar, en jawel. De broodjes werden heerlijk luchtig en ik kon ze zo open snijden en vullen!! Bovendien zijn deze broodjes behalve Paleo-proof ook nog eens vrij van noten en eieren en daarmee geschikt voor degenen die het auto-immuun protocol volgen.
Toch vallen deze broodjes niet zomaar uit elkaar, ze zijn lekker stevig en je kunt ze met gemak uit de hand eten.


Paleo Pitabroodjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit is het basisrecept voor de pitabroodjes, met de vulling kun je variëren zoveel je wilt. Op de foto heb ik gekozen voor een vulling van sla, gerookte kip, avocado en granaatappel.
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 rijpe bakbanaan
  • 60 ml kokosmelk
  • 60 ml kokosolie
  • ½ tl zout
  • 250 - 275g tapiocameel
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 220 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Combineer bakbanaan, kokosmelk, kokosolie en zout in een kom en pureer tot een gladde massa.
  3. Voeg 200 gram tapiocameel toe en roer tot zich een deeg begint te vormen.
  4. Voeg nu telkens een beetje tapiocameel toe en kneed dit er met de hand doorheen tot je een dik, kneedbaar deeg hebt wat niet aan je handen blijft plakken.
  5. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol deze tot een bal.
  6. Druk de deegballen uit op de bakplaat, tot ze nog ongeveer 1 cm dik zijn.
  7. Bak de broodjes in 17-18 minuten in het midden van de oven. De bovenkant is nu bol komen te staan.
  8. Laat de broodjes even afkoelen voor je ze open snijdt en vul ze vervolgens met een vulling naar keuze.
 

Paleo Pitabroodjes-2

Comments 37

  1. Kan je ook wat anders gebruiken ipv bakbanaan? Bv avocado? Ik woon in Spanje en bakbananen zijn hier niet makkelijk te krijgen.

    1. Post
      Author

      Hoi Sanne, avocado zou ik niet proberen, maar misschien lukt het wel met puree van zoete aardappel, pompoen of een andere zetmeelrijke groente.

    2. Hoi Sanne,

      Omdat ik geen (bak)banaan in huis had heb ik daarvoor in de plaats 2 eieren gebruikt. Werkte perfect.

      Groetjes Chantall

  2. Heerlijk deze pitabroodjes, wij willen deze gebruiken als sneetjes brood als alternatief voor “gewoon brood” want dat missen wij soms toch wel ;-( Bij ons zijn ze niet bol komen staan, wat kan er verkeerd gegaan zijn?

    1. Post
      Author

      Hoi Ans, ik heb geen idee wat er mis gegaan kan zijn! Bij mij gaan ze altijd mooi bol staan, dus als je het recept exact hebt gevolgd dan zou ik het echt niet weten.. Misschien is de temperatuur van je oven net anders of heb je een andere ovenstand gebruikt? (bijv. hetelucht of iets anders)

  3. Vandaag de broodjes gemaakt, maar ze worden niet echt gaar van binnen. De binnenkant blijft heel plakkerig en ze zijn daardoor moeilijk open te snijden.
    (Oven 220 Gr. , 30 min)

    1. Post
      Author
      1. bij mij ook erg plakkerig van binnen, had wel extra tapiocameel gedaan….misschien te dik in de oven gelegd? Is het hoe dunner hoe beter?

        1. Post
          Author
  4. Hoi Marinka,

    Ik heb de broodjes vanavond gemaakt en vond ze echt geweldig! Zoals in mijn reactie aan Sanne te lezen is, had ik geen (bak)banaan in huis, dus heb deze toen vervangen door 2 eieren. Dit werkte perfect. Ik dacht als je in recepten één ei kunt vervangen voor een halve banaan, dan zou het andersom vast ook kunnen werken.

    Wanneer ik weer bakbananen in huis heb zal ik het recept eens op de originele manier doen, om te kijken (en natuurlijk proeven) wat het verschil is. Nu was de buitenkant lekker een beetje bol komen te staan en de binnenkant nog ietjes plakkerig (niet helemaal gaar). Voor mij precies zoals het hoort. Bedankt voor het delen van dit recept. Inmiddels ook al het recept voor de pizzabodem gevonden dus die ga ik van het weekend uitproberen :D.

    Groetjes Chantall

  5. Hoi Marinka!

    Op dit moment volg ik een koolhydraatarm/ Paleo dieet maar ook met een maximale calorie inname van 1100 per dag.
    De pitabroodjes zijn per twee stuks omgerekend rond de 700 calorieën. Dit is voor mij veel te veel om te gebruiken als maaltijd. Heb jij misschien een idee of tip hoe ik het aantal calorieën een stuk naar beneden kan brengen?

    Groetjes, Loraine

    1. Post
      Author

      Hoi Loraine, misschien kun je dan beter niet zulke pitabroodjes eten. Die passen dan gewoonweg niet in je voedingspatroon 🙂
      1100 calorieën is overigens wel erg weinig en daarmee is de kans groot dat je uiteindelijk aan het jojoën slaat.. (ik neem aan dat dit is om af te vallen?)

  6. Helaas is de tapiocameel niet BB-proof*, kan deze eenvoudig vervangen worden voor kokos of amandelmeel?

    * BB = broodbuik principe van William Davis

    1. Post
      Author
  7. Waar is het recept van de pizza met tapiocameel te vinden?
    Ik heb hier al op de site gezocht op ‘pizza’ maar schijn die niet te vinden.
    Alvast bedankt!
    Vriendelijke groeten,
    Mieke

    1. Post
      Author
  8. Hoi, ik was op zoek naar paleo recepten. Maar de meeste recepten, zoals bovenstaande, zitten bomvol zetmeel. Is dit juist niet wat paleo probeert te vermijden?

    1. Post
      Author
  9. Kan je de broodjes ook voorbakken en dan invriezen.(voorkeur)als je ze er uit haalt kort opbakken .
    of deeg invriezen?
    Heb s ochtends en elke dag geen tijd om veel te koken.
    Kan ik het bv in het weekend voorbereiden en dan doordeweeks snel een gezonde maaltijd maken.

    1. Post
      Author
  10. Hoi hoi,
    Vandaag de pitta broodjes gebakken, wat een heerlijke broodjes. Ze zijn hier super goed gelukt.
    Een hele kon ik niet eens op, zo goed vullen ze.
    Ga ze zeker vaker maken.

  11. Als je met Tapioca meel werkt… kun je toch net zo goed een gewoon broodje nemen?
    Er zit behoorlijk wat kh in tapioca meel…

    1. Post
      Author

      Het gaat niet zozeer om de koolhydraten, maar om de antinutriënten die je vermijdt. Een gewoon broodje bevat granen met alle gevolgen voor je lichaam en immuunsysteem van dien, terwijl tapioca voor je lichaam wél goed te verteren is. Dat is een groot verschil!

  12. dank je wel voor dit recept!
    omdat ik niet tegen kokos kan heb ik ipv kokosmelk gewoon water gebruikt en ipv kokosolie olijfolie. de pita broodjes zijn super goed gelukt en ontzettend lekker!!

  13. Dit broodjes zijn keihard geworden en ze kleuren bruin. Ik denk dat de oven wel wat minder hoog mag.

    1. Post
      Author

      Iedere oven is anders, dus het kan zeker zijn dat die van jou wat warmer wordt dan mijn oven 🙂 (helaas zit daar echt veel verschil in..)

  14. Pingback: PITABROODJES | Eet je lekker gezond

  15. Ik heb fit recept al 3x gemaakt.maar de binnenkant wordt niet gaar en zie je n elastisch beslag. Ook is t moeilijk open te snijden. Ik bal ze in n hete licht oven. De smaak isnverder goed.
    wat gaat er verkeerd.

    1. Wellicht is het deeg te nat of staan de broodjes niet lang genoeg in de oven? Als je de pitabroodjes even af laat koelen, zijn ze makkelijker op te snijden.

  16. Hallo Marinka

    Heb nog erg weinig ervaring met bakbananen. Hoe ziet een rijpe bakbanaan eruit? Hoe laat kan ik de pita broodjes in de koelkast bewaren?

  17. Had ik maar even bij de comments gekeken. Het gebruik van een normale banaan (ik had geen bakbanaan) resulteerde in een prachtig broodje beton met een verlijmde binnenkant. 😢😬🙈

  18. Vanavond deze broodje gemaakt en gevuld met shoarma wat zoete aardappelfrietjes erbij was een heerlijke maaltijd. Mijn man vond het heerlijk weer een broodje shoarma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.