Mango-citroenmousse

Mango-Citroenmousse

Mango-citroenmousse 1-small

Geïnspireerd door de zomer -en de rijpe mango in de fruitschaal- wilde ik een lekker dessert maken, maar dan zonder extra zoetstoffen. Zomerfruit is tenslotte al zoet genoeg van zichzelf!

Het resultaat is deze luchtige, maar toch ook romige mango-citroenmousse met kokos. Heerlijk als tussendoortje, voor na de barbecue of wanneer je er ook maar zin in hebt. Maak hem wel een dag van tevoren; hij moet namelijk even opstijven in de koelkast.

Ik gebruikte agar agar, een plantaardig bindmiddel op basis van zeewier. Geen zorgen hoor, het is volledig reuk- en smaakloos, je proeft er niks van. Je kunt ook gelatine gebruiken, als je dat in huis hebt. Kijk dan wel even naar de verhoudingen, dat staat vermeld op de verpakking.

Mango-Citroenmousse
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2-4
Ingrediënten
  • Kokosmelk - 500ml
  • Agar agar - ½ tl
  • Mango - 1, ca. 300g, rijp
  • Citroen - 1
  • Santen - 100g
Bereiding
  1. Schenk de kokosmelk in een steelpan en roer de agar agar er doorheen. Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het al roerende ca. 1 minuut doorkoken. Haal de pan vervolgens van het vuur.
  2. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes, doe dit in een hoge kom of maatbeker met een inhoud van ten minste 1 liter.
  3. Rasp de citroen en bewaar het rasp in een bakje in de koelkast. Verwijder vervolgens de schil en voeg het vruchtvlees van de ½ citroen bij de mango. Probeer zoveel mogelijk van de witte velletjes tussen de citroenpartjes uit te halen, anders wordt het mengsel bitter.
  4. Hak de santen grof en voeg ook dit bij de mango in de kom. Schenk het warme kokosmengsel eroverheen en pureer het geheel in ca. 1 minuut met de staaf mixer tot een gladde, luchtige massa.
  5. Verdeel de mousse over 2 tot 4 schaaltjes en laat ze een aantal uur in de koelkast opstijven; het liefst een hele nacht.
  6. Garneer de mousse met het citroenrasp en eet smakelijk!
 

Comments 11

    1. Post
      Author

      Geeft niks hoor, deze vraag krijg ik heel vaak. Santen is een blok kokos-concentraat. Het bestaat dus alleen uit kokos, en geeft een romige toevoeging aan een recept.

    1. Post
      Author

      Ook dat is geen stomme vraag hoor 😉 Agar agar is een poeder wat gemaakt wordt van zeewier met dezelfde eigenschappen als gelatine, het werkt erg makkelijk.

  1. Ik ben niet zo gek op kokosmelk. Is dit te vervangen door amandelmelk of krijg je dan een hele rare combinatie?

    1. Post
      Author

      Je zou zeker amandelmelk kunnen gebruiken, ik denk dat dat best lekker is! De santen zou ik echter niet vervangen, want dat zorgt voor het romige effect in de mousse.

    1. Post
      Author

      Santen vind je gewoon in de supermarkt; het ligt bij de kokosproducten. Het zit verpakt in een kartonnen doosje en weegt meestal 200 gram. Ook de natuurwinkel en toko verkopen het bijna altijd.

  2. Hey! Ziet er super lekker uit!
    Vraagje: wat voor agar agar wordt er gebruikt?
    Ik heb namelijk twee soorten: eentje is meer vlokkerig en de andere is echt poeder.
    Welke is de juiste in dit recept?

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.