Bitterkoekjespudding

OERhollands – Paleo Bitterkoekjespudding

OERhollands - Bitterkoekjespudding

Ik kan er niets aan doen, maar dit OERhollandse recept staat bij mij toch echt met stip op één! Wat is bitterkoekjespudding toch lekker zeg. Deze Paleo variant vind ik zoals zo vaak nog lekkerder dan het ‘origineel’ (technisch gezien is Paleo natuurlijk véél origineler, maar dat is weer een ander verhaal).

Als kind was ik met een vriendinnetje op visite bij familie van haar, daar kreeg ik een bitterkoekje aangeboden. Nu wist ik dus wel dat ik niet echt van bitter hield en eigenlijk hoefde ik zo’n koekje dus ook niet. Maar verlegen als ik was, durfde ik geen nee te zeggen en nam ik braaf een koekje. Ik nam een hap, en nog een hap en daarna nog maar zo’n koekje. De naam van de koekjes begreep ik niet helemaal (hoe kan iets zoets nu bitter heten??) maar ik wist één ding zeker: ik hield wel van bitterkoekjes!
Enkele jaren later werden de bitterkoekjespudding en de bitterkoekjesvla uitgevonden en dat werd toch zeker wekelijks gegeten.

Gelukkig kun je bitterkoekjes ook gewoon zelf maken; je hebt er slechts 3 ingrediënten voor nodig. Dus hoeft die pudding voor jou niet? Maak dan gewoon lekker alleen de koekjes! Dan ben je nog sneller klaar ook 😉

OERhollands - Paleo Bitterkoekjespudding
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat eieren en noten.
Auteur:
Personen: 6-8
Ingrediënten
Bitterkoekjes
  • 200g amandelmeel
  • 60 ml honing
  • 1 ei
Pudding
  • 750 ml amandelmelk
  • 100g amandelmeel
  • 60 ml honing
  • 4 el gelatinepoeder
  • ½ tl vanillepoeder
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Combineer alle ingrediënten voor de bitterkoekjes en roer tot een dik deeg.
  3. Vorm 16 kleine balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Bak de bitterkoekjes in 20 minuten goudbruin.
  4. Combineer alle ingrediënten voor de pudding in een pan en roer goed door elkaar, zorg dat er geen klontjes gelatine in blijven drijven. (mocht dat toch gebeuren dan kun je dat oplossen met behulp van staafmixer of blender)
  5. Breng het mengsel bijna aan de kook.
  6. Spoel een puddingvorm om met koud water en giet er vervolgens het puddingmengsel in.
  7. Verkruimel 8 van de bitterkoekjes en strooi deze in de pudding.
  8. Zet de pudding ten minste 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  9. Serveer met de overgebleven bitterkoekjes.

Comments 19

  1. Heerlijke bitterkoekjes! Misschien dat ik de volgende keer nog wat Amaretto toevoeg 😉 Bitterkoekjes zijn the-day-after eigenlijk het lekkerst!

    1. Post
      Author

      Dat kan wel, maar agavesiroop heeft niet de voorkeur vanwege het hoge fructose gehalte 🙂 (maar voor het recept op zichzelf is het geen probleem!)

      1. hoi! dank je wel! ben toch maar even naar de winkel gegaan om honing te halen 🙂 De pudding staat nu af te koelen, ben reuze benieuwd!

  2. Ik heb de pudding nu twee keer gemaakt. Heerlijk. Opstijftijd is méér dan en dag, dus een dag van tevoren maken! Bladgelatine gebruikt voor een liter. De tweede keer waren er geen bitterkoekjes te krijgen (geen tijd om zelf te maken) dus heb ik in plaats daarvan cacao toegevoegd. chocoladepudding!. Heerlijk! Opgeklopte kokosroom erbij!

  3. Ik wil de pudding gaan maken maar heb geen gelatinepoeder in huis, als ik bladgelatine gebruik, hoeveel heb ik er dan nodig? Alvast bedankt!!!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  4. Klinkt goed. Ga ik zeker proberen. Heb je ook een variant voor de griesmeelpudding? Ben al aan het bedenken wat ik als ‘griesmeel’ kan gebruiken, maar ben er nog niet uit. Heb je een idee?

    1. Post
      Author

      Hmm.. Dat is een lastige! Ik heb zelf nog nooit echte griesmeelpudding gegeten, dus ik heb geen idee hoe dat hoort te smaken. Is het een bepaalde structuur die je zoekt? Dan kun je misschien wat notenmeel gebruiken.

  5. Hoi Marinka, geen woord overdreven van wat je hebt geschreven het is een kostelijke pudding zelfs zonder bitterkoekjes! Ik deed er wat zelfgemaakte aardbeien jam bij en het lijkt qua structuur wel op griesmeel vind ik.
    Dit recept ga ik zeker vaker maken. Inderdaad moest het wel een dag opstijven, ik gebruikte wel gelatine poeder.
    Bedankt voor deze en overige recepten.

  6. Ik heb gisteren alleen de koekjes gemaakt zonder pudding.
    Wat een simpel menu. Ik hou van makkelijke gerechten. Nou dit is er een. En heerlijk. Lekkerder dan kant en klare koekjes.
    Dank je wel.

  7. Het lijkt me een heerlijk recept, maar gelatine eten wij niet (meestal varkens gelatine) kan ik dan Agar agar daarvoor in de plaats gebruiken?

    1. Gelatinepoeder kun je inderdaad vervangen door agar agar. Het is handig als je van tevoren een papje maakt van de agar agar en amandelmelk en dit daarna door het warme mengsel roert.

  8. Lijkt me een geweldig recept om eens te gaan maken! Ik kom het pas net tegen. Een vraag; er staat dat er 60 ml honing gebruikt moet worden, hoeveel is dit in grammen? (dan weet ik hoeveel ik van een andere zoetstof moet gebruiken)

    1. Dat kun je even afwegen 🙂 Van andere vloeibare zoetstoffen kun je dezelfde hoeveelheid gebruiken. Droge zoetstoffen zijn beter niet te gebruiken als vervanger, daarbij verandert de structuur van het eindresultaat meestal teveel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.