Paleo Zeeuwse Bolussen

Paleo Zeeuwse Bolussen

Paleo Zeeuwse Bolussen

Enkele dagen geleden vertelde ik op Facebook over mijn Zeeuwse roots. En ik had het natuurlijk kunnen verwachten, maar de vraag ‘Kun je dan niet eens een recept voor Paleo Zeeuwse bolussen maken?’ werd al snel gesteld.

Die uitdaging wilde ik graag aangaan. Want tja, de Zeeuwse bolus was óók in mijn jeugd een van mijn favoriete lekkernijen. Tel daar bij op dat ik 1. bijna iedere dag langs de bolus-bakkerij moest fietsen om op school te komen (of waar dan ook) en 2. dat ik bij de allerbeste bolus-bakkerij van Nederland heb gewerkt!! (echt waar, er is ieder jaar een wedstrijd waarin de beste bolus-bakker wordt gekozen)

Ik heb de bolussen toen overigens niet gebakken, maar wel verkocht: in het idyllische dorpje Veere stond ik in de bakkerswinkel.

Iedere ochtend werden daar de verse bolussen aangeleverd. En zoals elke Zeeuw weet: vlak na het bakken zijn de bolussen het allerlekkerst. Dan zijn ze nog lekker klef en plakkerig. Daarna? Dan worden ze al snel droog. Dat is ook de reden dat het niet aan te raden is om bolussen in de supermarkt te kopen: die zijn nu eenmaal minder lekker.

Maargoed, ik stond voor een flinke uitdaging: Paleo Zeeuwse Bolussen. Het is al een hele kunt om een ‘normale’ bolus echt goed te bakken, laat staan als het dan een glutenvrije en lactosevrije variant moet zijn. Maar het is gelukt! Na 5 pogingen (waarbij ik 1x het deeg nog voor het bakken al weg kon gooien), 3 potten arrowroot, anderhalve zak tapiocameel, een zak kokosmeel, een pak roomboter, een zak kokosbloesemsuiker, 4 zakjes gist en 2 tripjes naar de supermarkt. Oh, en een pot appelmoes. Bolussen met appelmoes in het deeg zijn niet lekker, zo bleek.

Het resultaat? Plakkerige, kleffe, elastische Paleo bolussen die het allerlekkerst zijn wanneer je ze vlak na het bakken opeet.

Paleo Zeeuwse Bolussen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 klein ei
  • 35g kokosolie, roomboter of ghee
  • 200 ml amandelmelk
  • 1 zakje droge gist (9 gram)
  • 150g arrowroot
  • 50g kokosmeel
  • ½ tl zout
  • 100g kokosbloesemsuiker (of palmsuiker)
  • 1 tl kaneel
Bereiding
  1. Verhit de amandelmelk in een steelpan tot het handwarm is.
  2. Combineer ei, kokosolie, handwarme amandelmelk, gist, arrowroot, kokosmeel en zout in een kom en meng tot een glad deeg.
  3. Laat het deeg op een warme plaats in 45 minuten iets rijzen.
  4. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Leg een flink stuk bakpapier op het werkblad en bestrooi dit met kokosbloesemsuiker en kaneel.
  6. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in 6 gelijke stukken.
  7. Rol ieder stuk deeg tot een bol. Neem telkens een stuk deeg en rol dit in het suikermengsel tot een lange sliert van ca. 20 cm lang.
  8. Rol de gesuikerde sliert op tot een bolus, pak de bolus voorzichtig op en leg deze op de bakplaat.
  9. Herhaal met de overige stukken deeg.
  10. Bak de bolussen 15 minuten in het midden van de oven. Zet tijdens het bakken een schaaltje met water onderin de oven zodat de bolussen niet uitdrogen.
  11. Serveer meteen en geniet!
 

Comments 7

  1. Wat grappig! Ik vroeg me al af waar je in Zeeland had gewoond, blijk je gewoon in mijn woonplaats in de bakkerij gewerkt te hebben! Hoe leuk is dat!
    Dus bij deze een hartelijke groet uit Veere en als ik de tijd kan vinden ga ik zeker deze bolussen eens maken! Kijken of ze kunnen tippen aan die van Bliek 😉

    1. Post
      Author

      Wat toevallig zeg! Ik kom eigenlijk uit Arnemuiden, daar ben ik zo af en toe nog wel eens te vinden. Maar Veere vond ik altijd zo gezellig om naartoe te gaan!

  2. Hoi marinka
    Wat is er mis gegaan met mun bolu sbeslag. Heb alles gedaan zoals moest maar mijn beslag bleef slap.
    Kon er geen bal van maken

    1. O jee! Heb je het deeg op een warme plaats lang genoeg laten rijzen? Ik weet anders helaas ook niet wat er is misgegaan met het beslag.

  3. Vandaag geprobeerd om dit te maken, maar heb hetzelfde probleem als Elke. Het blijft beslag ipv dat het deeg wordt. Er is totaal geen bal van te maken.

    1. Wat vervelend! Heb je het deeg op een warme plaats lang genoeg laten rijzen? En het recept helemaal gevolgd? Dan zou het moeten lukken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.