eendenborst recept met bakbanaan

Kruidige Eendenborst met bakbanaan en koriander-muntsaus

gekruide eendenborst recept

Iets nieuws proberen is altijd leuk! Zo was dit de eerste keer dat ik eendenborst at. Ik had er gemengde verhalen over gehoord; het zou taai zijn, of droog, maar niets was minder waar. Mijn eendenborst was een heerlijk mals stuk vlees, met ontzettend veel smaak! Dit wil ik wel vaker eten. Samen met de verwarmende kruiden, de bakbanaan en de frisse saus, is dit een verrassend gerecht. En nog erg eenvoudig te maken ook!

Let op: het is belangrijk om de eendenborstfilet eerst op kamertemperatuur te laten komen. Op die manier voorkom je dat het vlees taai wordt bij het bakken.

Kruidige Eendenborst met bakbanaan en koriander-muntsaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
Eendenborst
  • Eendenborstfilet - 2
  • Kaneel - 1 tl
  • Knoflookpoeder - ½ tl
  • Kruidnagel - ¼ tl
  • Gemberpoeder - ¼ tl
  • Peper - ¼ tl
  • Zout - ¼ tl
  • Winterpostelein - 200g (je kunt hiervoor ook spinazie gebruiken)
Bakbanaan
  • Bakbanaan - 1, erg rijp, gepeld en in plakjes van ca. ½ cm dik gesneden
  • Kokosolie - 3 el
Koriander-muntsaus
  • Koriander - ¼ cup, fijngehakt (ca. 8 gram)
  • Munt - ¼ cup, fijngehakt (ca. 8 gram)
  • Extra Vierge Olijfolie - 2 el
  • Coconut Aminos - 1 el
  • Citroensap - 1 tl
  • Honing - ½ tl
Bereiding
  1. Haal de eendenborstfilets uit de koelkast en de verpakking, en laat ze af gedekt op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Maak eerst de koriander-muntsaus: combineer alle ingrediënten in een foodprocessor en maal alles tot een gladde saus. Je kunt hier ook een staaf mixer voor gebruiken. Zet de saus apart.
  3. Meng de kaneel, knoflook, kruidnagel, gember, peper en zout in een klein kommetje door elkaar.
  4. Snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de huidkant van beide eendenborstfilets. Masseer het kruidenmengsel in de filets, zorg dat er ook kruiden in de inkepingen in de huid komen.
  5. Verhit een ovenbestendige koekenpan over middelhoog vuur (geen vet toevoegen) en bak de eendenborstfilets in de hete pan 3 minuten op de huidkant tot er veel vet uit de filets in de pan is gelopen.
  6. Keer de filets om en bak ze 1 minuut aan de andere kant. Zet vervolgens de pan in de oven en laat de filets nog 3 tot 5 minuten doorgaren. Haal de eendenborstfilets vervolgens uit de oven, leg ze op een bord en dek dit af met aluminiumfolie om ze te laten rusten. Bewaar de pan met het vet erin.
  7. Verhit in de tussentijd 3 el kokosolie in een andere pan en bak hierin de plakjes bakbanaan aan beide kanten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  8. Verhit de pan met vet waarin de filets zijn gebakken opnieuw over middelhoog vuur en bak hierin snel de postelein tot deze net is geslonken (ca. 1 minuut).
  9. Verdeel de postelein over 2 borden, leg er een eendenborstfilet op en verdeel er de plakjes gebakken banaan overheen. Schep vervolgens wat van de koriander-muntsaus op de bakbanaan.
  10. Serveer meteen en eet smakelijk!
 

Comments 1

  1. Hoi Marinka, ik woon in het land van de eendenborst, Frankrijk! En wij eten geregeld eendenborst. Ik ben net 2 weken bezig met Paleo en kwam jou recept tegen. Bijzondere combinaties. Dat zorgde voor nieuwsgierigheid.
    Dus vanavond (met spinazie) gemaakt. En ik kan niet anders zeggen…. WAUWWW!!!!
    Ik zal deze combi zeker volgend seizoen mijn gasten voorzetten! Bedankt en vooral doorgaan! Ik blijf je volgen.
    Groetjes Gabrielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.