Notenvrije chufa cruesli met rozijnen

Chufa cruesli met rozijnen – notenvrij en AIP

Notenvrije chufa cruesli met rozijnen

De cruesli die eigenlijk koekjes had moeten zijn, zo had ik dit recept ook kunnen noemen. Maar dat spreekt niet echt aan hé? Toch is dat wel wat er gebeurde. Ik had echt zin om koekjes te bakken, maar terwijl ik het ‘deeg’ stond te maken kwam ik al snel tot de conclusie dat dit in de verste verte niet op koekjes zou gaan lijken. Waar het me wel aan deed denken was cruesli, en zo besloot ik alles op de bakplaat te storten en het kort te bakken. Ik ben ontzettend blij dat ik dat heb gedaan, want het is echt super lekkere chufa cruesli geworden! Zo lekker zelfs dat ik deze absoluut vaker ga maken.

Chufa’s zijn heel voedzame mini knolletjes. Ze bevatten een flinke hoeveelheid resistent zetmeel en zijn ietwat zoet en nootachtig van smaak. Maar het zijn dus geen noten! Ik vind ze persoonlijk erg lekker, en als je ze nog nooit hebt gegeten is het zeker een aanrader om ze eens te proberen.

Notenvrije cruesli

Het fijne aan deze chufa cruesli is dat ‘ie helemaal notenvrij én zadenvrij is. Erg handig wanneer je daar intolerant voor bent, of wanneer je het auto-immuunprotocol volgt.

Ikzelf eet met periodes ook weleens even geen noten en/of zaden, simpelweg omdat ik er dan teveel van heb gegeten en mijn lijf aangeeft dat het wel even genoeg is geweest. Zo werkt dat soms. Zeker wanneer je, net als ik, in je kraamtijd elke dag echt handenvol noten en baksels met amandelmeel naar binnen werkte omdat je geen tijd had om te koken maar wel honger had 😉

In de oertijd was overigens ook niet altijd alles het hele jaar door verkrijgbaar, verre van, dus je kon niet eens het hele jaar door noten eten als je dat had gewild. Hetzelfde geldt trouwens ook voor eieren, fruit, groenten, etc. Voor alles eigenlijk. Sommige mensen merken hier helemaal niets van, anderen voelen juist wel de behoefte om hun eetpatroon zo nu en dan wat aan te passen. Eten met de seizoenen, maar tegelijkertijd ook luisteren naar je lichaam.

Notenvrije chufa cruesli met rozijnen

Zo combineer je deze chufa cruesli

Op de foto at ik de chufa cruesli met een heerlijke açaí bowl, daar ben ik zo dol op. Maar het is natuurlijk ook lekker om op een zelfgemaakte taart te strooien, op je kokosyoghurt of over een fruitsalade. Of wat dacht je van gebakken appeltjes met kaneel, en dan deze cruesli erop? Misschien zelfs met een bolletje zuivelvrij ijs erbij.

Zo is glutenvrij en/of notenvrij eten echt helemaal niet erg!

Chufatopping en chufaschaafsel (en eigenlijk alles wat met chufa te maken heeft) kun je trouwens bestellen bij ChufaNederland.nl.

Chufa cruesli met rozijnen - notenvrij en AIP
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 6
Ingrediënten
  • 200g chufatopping of chufaschaafsel
  • 50g arrowroot
  • 20g kokosbloesemsuiker
  • 1 el gelatinepoeder
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 50g kokosolie, gesmolten
  • 50g rozijnen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de chufatopping met arrowroot, kokosbloesemsuiker, gelatine, kaneel en zout. Het gelatinepoeder zorgt ervoor dat de cruesli beter aan elkaar blijft plakken, laat dit dus niet weg.
  3. Schep vervolgens de kokosolie en rozijnen door het mengsel en roer goed door.
  4. Verdeel de cruesli over de bakplaat en bak in 10 minuten goudbruin.
  5. Laat volledig afkoelen voor je het serveert. Bewaar in een goed afgesloten bak in de koelkast.
 

Comments 1

  1. Hmm, ik denk/hoop dat ik iets fout gedaan heb?? Kreeg een soort elastieken massa en eenmaal afgekoeld heb ik een bak met gummi achtige brokjes… niet bepaald cruesli achtig. Volgende keer maak ik gewoon weer jouw chufa vanille koekjes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.