“Help! Mijn bottenbouillon wordt niet dik… Hoe krijg ik er zo veel gelatine in?”
Deze vraag hoor ik héél vaak 😉 Want de beste bottenbouillon, is er eentje die zo dik als een pudding wordt wanneer deze volledig af is gekoeld. Die grote hoeveelheid gelatine die je in zo’n bouillon vindt bevat namelijk ontzettend veel bouwstoffen voor ons lichaam. Denk aan glutamine om de darmwand te onderhouden en repareren, en nog veel meer aminozuren die het lichaam ondersteunen in zijn dagelijkse werkzaamheden. Daarbij kun je denken aan spieropbouw, onderhoud van de gewrichten en het beschermen tegen ongewenste indringers (het immuunsysteem).
Bottenbouillon = Superfood
En dat kun je allemaal uit één drankje halen. Een soort superfood. En nee, deze superfood kost niet 60 euro voor een pot omdat het zo geweldig is 😉 Dit drankje maak je gewoon zelf, voor nog geen euro per liter.
De bottenbouillon zelf kun je natuurlijk gewoon zo drinken (erg lekker), maar ikzelf verwerk deze het liefst in soepen en andere gerechten voor de slowcooker. Zo worden mijn gewone maaltijden nog voedzamer 😀 Recept-ideetjes vind je uiteraard in mijn boek Paleo Slowcooker.
Maar nu is het tijd om eens uitgebreid uit te leggen hoe je zo veel mogelijk gelatine én voedingsstoffen in je bottenbouillon kunt krijgen. Moeilijk is het zeker niet, maar je moet het wel net even weten.
Zó krijg je veel gelatine in je bottenbouillon
- Gebruik botten met veel bindweefsel
De standaard soepbotten bevatten vrijwel geen bindweefsel, terwijl dit juist vol zit met gelatine, collageen en andere voedingsstoffen. Gebruik in je bouillon dus ook eens knieën of andere gewrichten, of voeg wat ossenstaart toe. Ook kippenklauwen, kippennekken, rundertong, varkenspoten en stukken huid zijn hier rijk aan. Gebruik zo veel je kunt vinden. Houd je bijvoorbeeld niet zo van de huid van de kip? Bewaar dat dan voor de volgende keer dat je bouillon gaat maken, in de vriezer blijft het een hele tijd houdbaar. - Voeg appelazijn toe
Appelazijn helpt mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken aan de botten. Deze komen vervolgens in de bouillon terecht en dat is precies wat we willen bereiken. - Kook of rooster de botten eerst
Wil je zeker weten dat je werkelijk alles uit de botten haalt wat erin zit? Breng het water met de botten en andere smaakmakers dan eerst aan de kook voor je het langere tijd laat stoven. In de slowcooker kun je dit doen door het eerst een tijdje op de hoge stand aan te zetten, en daarna op de lage stand. - Hoe langer, hoe beter
Gemiddeld is 12 uur trekken lang genoeg om een heel goede bouillon te maken. Je kunt er echter voor kiezen om de botten nog langer te laten trekken. Voor kippenbotten geldt dat je deze wel 24 uur op kunt laten staan, voor runderbotten zelfs 72 uur. Hoe langer de tijd, des te meer voedingsstoffen er in de bouillon terecht komen.
Basisrecept voor bottenbouillon
Uiteraard wil ik ook graag mijn basisrecept voor bouillon met je delen! In de meeste gevallen maak ik mijn bouillon in de slowcooker, dat werkt geweldig. En beter nog: ik heb er geen omkijken naar.
- 1,5 – 2 kg runder- of kippenbotten en delen met veel bindweefsel
- 2 wortels, grof gesneden
- 2 uien, grof gesneden
- 2 of 3 stengels bleekselderij
- 3 laurierblaadjes
- 1 tl peperkorrels
- Halve bol knoflook (optioneel)
- 2 el appelazijn
- Water
- Voeg alle ingrediënten samen in een grote slowcooker.
- Schenk er net zo veel water bij tot alle ingrediënten onder staan, maar houd nog wel een paar cm over tot de rand van de pan.
- Breng het geheel aan de kook (de meeste slowcookerpannen kunnen op het fornuis).
- Zet de pan in de slowcooker, zet deze op de laagste stand en laat de bouillon 12 uur lang trekken.
- Schep na afloop de grote stukken uit de pan en schenk de bouillon door een zeef in een andere pan of grote kom. (Let op: de botten en andere dierlijke delen kun je nogmaals gebruiken om bouillon van te trekken, gooi deze dus nog niet weg)
- Laat de bouillon eerst op kamertemperatuur komen en zet deze vervolgens in de koelkast. Schep het vetlaagje van de bouillon af (dit vet kun je later heel goed gebruiken om vlees, vis of groenten in te bakken). Als het goed is, is de bouillon nu dik geworden en lijkt het op gelatinepudding.
- Vries eventueel een deel van de bouillon in voor later gebruik.
Op zoek naar meer recepten voor de slowcooker? Bekijk dan mijn kookboek Paleo Slowcooker eens, met daarin 64 heerlijke recepten.
Comments 197
Mijn slowcooker kan niet op het fornuis, volgens mij kan dat met de meeste slowcookers niet. De mijne heeft een keramieke binnenpot. Of heb ik ergens iets gemist?
Juist de keramieken binnenpot kan in 99% van de gevallen op het fornuis 🙂 Staat meestal wel in de gebruiksaanwijzing.
Keramiek kan nooit op een fornuis, metalen binnen pannen vaak wel. De meeste slowcookers hebben een keramische binnenpan.
Hoe kan ik aan het boek Paleo Slowcooker komen? 😊
deze is helaas niet meer te koop via ons maar wellicht via de boekwinkel.
Bouillon kook ik niet. dat trek ik. minimaal 7 uur op zo’n 70 graden. Ik ga voor 48 uur. Dan door de zeef, afkoelen, vet eraf en dan voor de 2e trek met mergpijp 12 uur op 60 graden.
Breng je het niet ook eerst kort even naan de kook en dan daarna laat je het zo lang trekken?
Mijn bottenbouillon lukt altijd nu ik alleen knieen van grasgevoerde runderen gebruik. Het toevoegen van groenten sla ik overigens over. Bij mij gaat er alleen water, knieen en appelciderazijn in. Voorheen deed ik alles 24 uur in de slowcooker maar hetzelfde resultaat heb ik ook al na 12 uur. Ik gebruik de botten na gebruik nooit nog een keer, maar ga het de volgende keer toch eens doen.
Waar koop je toch die botten, knieen en dergelijke dingen, liefst van biologische herkomst? En als ik niet over een slowcooker beschik, hoe doe ik het dan???
Bij http://www.dewoestegrond.nl kun je dit soort dingen bestellen 🙂
En zonder slowcooker kan het allemaal in een grote braadpan op een heel laag vuurtje, of in de oven op ca. 150 graden.
Goedendag,
Ik vroeg me af waarom het in de oven op 150c moet wanneer het op het gasfornuis onder de 100c dient te blijven?
Via internet kun je naar mijn idee het beste biologische vlees kopen via Stichting Taurus. Deze runderen lopen het hele jaar buiten in natuurgebieden en zien nooit een dierenarts!
Postbus 117
6501 BC Nijmegen
E: info@wildrundvlees.nl
E: vlees@stichtingtaurus.nl
W: http://www.stichtingtaurus.nl
W: http://www.wildrundvlees.nl
En ik proef heel goed het verschil in kracht en smaak!
Succes, Nanny
Jammer dat ze niet leveren
De islamitische slagerij, ik kreeg ze zelfs gratis mee!
Helaas, Let op met vlees van dieren die in bepaalde natuurgebieden lopen. Het blijkt dat de sommige van die dieren op vervuilde grond leven en water drinken waar toxische stoffen in zitten.
Waar?
http://www.schotsehooglanders.nl
Wordt ook bezorgd door een diepvrieskoerier. Ook kip!!
Author
Dat is een heel mooie partij! Bedankt voor het delen 🙂
Beste Anneke,
Dit kun je bestellen bij Boeren in het Bos. Allemaal dieren die helemaal natuurlijk hebben geleefd, dus nog beter dan biologisch. En alles komt van één boerderij! http://www.boereninhetbos.nl
Groeten Mariska
Die kun je bij http://www.Schotsehooglanders.nl
Bestellen. Die hebben grasgevoerde runderen, antibiotica vrij. Heerlijk biologisch , ook het vlees is van uitmuntende kwaliteit en dat proef je. Vlees zoals oma vroeger maakte….
Ik haal mijn botten altijd bij http://www.schotsehooglanders.nl
Author
Dat is een heel mooie partij!
Ik kan ze bij de slager ophalen, vaak gratis, soms voor een klein prijsje. Ze liggen daar in de vriezer te wachten tot hondenbaasjes erom vragen
Bij grotto.nl
Google maar eens op een hooimadam. Of gewoon in een paar( wollen) dekens. Pan erin/tussen evt na een paar uur nog eens opkoken en je hebt hetzelfde resultaat
Hallo! Botten haal ik via wildrundvlees.nl. Komt van de vrije runderen die in natuurgebieden los lopen. Prima kwaliteit.
Ik zou investeren in een slowcooker. Op dit moment heeft Kruidvat er 1 die prima voldoet.
Ik gebruik een petroleum stelletje waar ik lampenolie in doe. Stinkt niet zo als petroleum.
Bij de boer
Ik heb het gisteren gemaakt, maar waarom is dit recept anders dan in het boek?
Ik hoop dat het nog dik gaat worden het staat nu in de koelkast.
Groetjes Annette
Beide recepten zijn helemaal goed en zullen voor een dikke bouillon zorgen. Dus maak je geen zorgen 🙂
Ik had vorige week een kilo geitenvlees allerlei stukken met bot.
Het gaf heerlijke lobbige bouillon.
Is geit net zo goed als rund en kip?
Hi Ineke, ja hoor! 🙂
Waar haal jij de knieen van gras gevoerde runderen? Misschien wil Marielle hierop reageren? Hartelijke dank daarvoor! Ik loop stad en land af, bij de keurslager, de biologische winkels hier in R,dam. Nergens kan ik vinden wat ik zoek. Alleen de bio- kippen lukt wel! Ik ben zeer gesteld op zelf gemaakte bouillon, is èèn en al kracht! b.v.d.
Bij http://www.wildrundvlees.nl hebben ze deze 🙂
Je kunt ook heel mooi grasgevoerd vlees en botten (in wat kleinere hoeveelheden dan wildrundvlees.nl, heel prettig als je een kleine vriezer hebt) bestellen bij http://schotsehooglanders.nl/
en hier
https://zorgnatuur.nl/informatie-biologisch-vlees/
https://zorgnatuur.nl/wie-zijn-wij-phusis-zorg-en-natuurbeheer/
Bij schotsehooglander.nl
Grasgevoerde en antibiotica vrij.
Van der Geer in Veenendaal. Hebben ook een webshop.
In Rotterdam verkoopt slagerij De Groene Weg op de Mariniersweg biologische soepbotten, koeienknieën en mergpijp. Voor niet-biologisch kun je terecht bij Slagerij Schell op de Westkruiskade. Enorm assortiment met de gekste dingen. Ik kocht daar bijvoorbeeld een keer een hele kalfspoot voor in de soeppot.
Hoi! Boerderij Landlust in Maasland heeft grasgevoerde, biologische rundergewrichten, schenkels, mergpijp en ander vlees van hun eigen ossen..
Hoi Marinka, waar haal je de kippenklauwen?
Mijn poelier zei dat het in Nederland niet toegestaan is kippenklauwen te handelen i.v.m. ziektes.
Ik vond het flauw want in andere landen is dat geen probleem.
BVD.
Groetjes,
Lucilei
Ik heb eigenlijk geen idee! Ik weet dat andere mensen (ook in Nederland) ze weleens gebruiken, maar ikzelf heb dat nog niet geprobeerd. Misschien dat je bij de toko meer geluk hebt!?
In Zwolle kan ik ze bij verschillende buitenlandse kruideniers vinden, bij chinese, afrikaanse en turkse winkels heb ik al succes gehad! Je vind ze meestal in de vriezer.
Maar dit is dan toch vast niet biologisch…?
Hallo Lucilei , Hier kun je kippenklauwen bestellen https://harriesvlees.nl/
Groetjes Sylvia
Hi Marinka!
Ik vermoed zelf dat het niet zozeer te maken heeft met of het al dan niet biologische of grasgevoerde runderbotten zijn, maar meer of het wel of geen gewrichten zijn; ik heb namelijk net bouillon exact volgens recept gemaakt met de botten van het bouillonbottenpakket van de Woeste Grond (geen gewrichten erbij) en mijn bouillon wordt ook niet dik / gelei achtig. Maar het zijn dus wel botten van grasgevoerde runderen.
Hoy Marinka
Kun je deze bouillon ook maken zonder slowcooker, dus gewoon op een kookplaat.?
Ja hoor dat kan ook
hoi Marieke,
Hoelang moet het dan op staan op een inductiekookplaat
Geen idee, dat heb ik nog niet geprobeerd
Ik kook het eerst even goed en zet t dan weg op warme plaats omwikkeld met schapenvacht. Soort hooikist.
Als t lauw is na ca 8/9 uur verhit ik het opnieuw en weer terug in de ‘hooikist’.
Je recept ziet er heerlijk uit! Ik heb geen slowcooker maar wel een snelkookpan…. hoe lang zou het dan op moeten staan? 4 of 5 uur? Langer?
Dank je wel 🙂
In een snelkookpan hoeft het maar 90 minuten
Hey Marinka,
(Dank je wel voor het delen van deze supergoeie informatie!)
wauw dat scheelt wel in tijd en energie!
Ik vraag mij dan af.. waarom kies je dan toch voor de slowcooker om bottenbouillon te maken?Liefs Judith
Je kunt een slowcooker gebruiken of een hogedrukpan (zoals de instantpot).
Nu ben ik mijn vriezer aan het leeg maken voor de vakantie en ik heb nog een kipkarkas erin en een soeppakket (rund). Maar beide te weinig voor een goede volle pan. Is er een bezwaar te bedenken om het bij elkaar te gooien eigenlijk?
Gerdien
Nee dat maakt helemaal niks uit, kan gewoon bij elkaar 🙂
Als je de bouillon invriest en later gebruikt moet je deze dan weer verdunnen met water of is deze basis direct klaar voor gebruik na opwarmen?
De bouillon hoef je nooit te verdunnen 🙂
Kan ik ook wat anders gebruiken dan bottenbouilon ???
Ik vind het persoonlijk te veel werk en in sommige recepten van je boek slowcooker wordt dit gebruikt ?
Alvast bedankt
Marco
Je kunt bottenbouillon ook gewoon in de winkel kopen van het merk De Kleinste Soepfabriek 😉 (gewoon bij de AH)
hoi Marco,
3 wortels, 3 stengels bleekselderij en 1 ui grof snijden, kruiden en water toevoegen, denk 5 minuten werk, mag jij persoonlijk veel werk vinden, maar….heb je alle voordelen al eens doorgelezen?
klein duur potje kopen kan ook maar kun je maar 1 gerecht mee maken. suc 6
Dag Marinka, hoe lang is bottenbouillon houdbaar in de koelkast?
1 week 🙂
Waar vind ik een goede slowcooker Marinka?
Hier lees je er alles over: https://www.eetpaleo.nl/faq/zo-zoek-je-de-beste-slowcooker/
Hallo, ik las net je artikel over de beste slowcooker, dank je wel voor het overzicht. Maar ken je ook een slowcooker die 72 aan kan staan (voorhet maken van bottenbouillon)?
Meestal kunnen ze maximaal 20 uur. Maar dan moet je hem gewoon na 20 uur weer opnieuw aan zetten. Dus 3x 20 uur en nog een keer 12 uur.
Ik heb een slowcooker die op het fornuis kan, speciaal uitgekozen daarvoor. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb want het scheelt veel gedoe ivm aanbraden van vlees. Merk: Russell Hobbs. Ik vind hem ideaal en gebruik hem erg veel! Nu bouillon maken, ben benieuwd!
Helaas ben ik niet zo creatief met eten, ik vind de soep tot zo ver niet echt lekker. Heb je tips zodat de soep lekkerder wordt?
Ik vind overigens ALLE andere gerechten van Eetpaleo wel erg lekker!
Doe je wel zout bij de bouillon? Dat maakt een wereld van verschil. Probeer anders eens een van de soeprecepten die je op de site vindt, daarin gebruik je de bouillon en dan smaakt het ook al volledig anders.
Bij mijn slager (http://www.slagerij-islamcentrum.nl) verkopen ze kalfsknieen onder de naam Haksen. Als je het vraagt snijden de knieën in kleine stukjes.
Daarnaast verkopen ze allerlei bijproducten, waaronder kippennekken.
Bouillon is goed gelukt. Heeft ongeveer 17 uur in de oven gestaan waarbij de temperatuur van de bouillon constant rond de 85 graden lag.
Hoi Marinka, klopt het dat de soep erg vettig wordt? Is dit goed of slecht? Het is net alsof ik olie drink, maar heb er ook ossenstaart en mergpijpen bij gedaan.
Het klopt dat er een laagje vet op de bouillon komt te staan als je ‘m eerst op kamertemperatuur laat komen en vervolgens in de koelkast zet. Dit vet kun je later goed gebruiken om vlees, vis of groenten in de bakken 🙂
Hoi, je hebt het over een grote slowcooker, de mijne is bijna 5 liter, kan ik de hoeveelheden dan aanhouden?
Dat moet wel lukken denk ik 🙂 Een grote slowcooker is 5 à 6 liter en een kleine slowcooker 3 à 4 liter.
Mijn arts heeft mij ook bottenbouillon aangeraden maar ik ben al bijna mijn hele leven vegetarier. Heb je ook een advies voor vegetariers?? Gr Gerwin.
In dit artikel lees je alles over Paleo eten als vegetariër: http://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/paleo-voor-vegetariers
Hoi,
Ik heb een slowcooker besteld en ga morgen of overmorgen ook aan de slag hiermee.
Ik vraag me alleen af hoeveel inhoud jouw slowcooker heeft, die van mij is 6,5 liter. Dan kan ik alles terug rekenen.
Heb net gegeten maar krijg al honger als ik dit lees haha 🙂
Kan ik ook gewone Schenkel en mergpijp van de slager gebruiken of beter ander vlees/botten?
En in wat voor porties verdeelt u het? Hoeveel is er nodig om Bijv een soep van 2 liter te maken? Of één mok, zodat ik regelmatig een mokje goede bouillon kan pakken?
Thanks!
Groet J Jansen
In dit artikel lees je welk keukengerei Marinka gebruikt: http://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/favoriete-paleo-keukengerei We raden aan om botten te gebruiken met veel bindweefsel en geen soepbotten. Afhankelijk van de grootte van jouw slowcooker maak je met dit recept ruim 2 liter bouillon. Dit kun je makkelijk in kleinere porties invriezen.
Wat bedoel je met soepbotten dan? Bij ons bij de slager kan je het uit de vriezer pakken. Het is dan een pakket met botten rund speciaal voor bottenbouillon. Moet ik die dan niet hebben? Maar eerder schenkel, mergpijp of ossenstaart? Maar dan heb je ook weer vlees waar je niks mee kan toch en dus gewoon kan weggooien?
Is het vlees ook nog eetbaar naderhand? Er zat best een behoorlijke hoeveelheid vlees aan de Schenkel, vind t eigenlijk zonde om weg te gooien 😉
En leng je de bouillon meestal wat aan met water?
Aan botten zit natuurlijk weinig vlees 🙂 Maar het vlees dat overblijft, kun je nog prima eten. De bouillon hoef je niet aan te lengen, want je voegt al genoeg water toe aan de ingrediënten.
Wanneer voeg ik zout toe aan mijn bouillon? Mag dat meteen al met alle ingrediënten of pas achteraf?
Achteraf kun je de bouillon op smaak brengen met peper en zout 🙂
Ik blijf vragen stellen, maar het is dan ook de eerste keer 😉
Maar mijn bouillon heeft nu een nacht in de koelkast gestaan en is nog steeds niet dik. Ik heb het totaal 25u laten trekken, had ik dit nog langer moeten doen?
Bedankt!
Hallo Marinka,
Ik ben nieuw in de paleo wereld en vraag me af of jij een bepaalde slow cooker aanbeveelt? Ik ben van plan om gerechten te maken die het hele gezin kan eten en we zijn met z’n vijven, dus een flink formaat is wel handig 🙂
Alvast bedankt, Tosanne
In dit artikel lees je waar je op kunt letten als je een slowcooker koopt: http://www.eetpaleo.nl/faq/zo-zoek-je-de-beste-slowcooker
En hier zie je welke slowcookers Marinka gebruikt: http://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/favoriete-paleo-keukengerei
Jansen, had je alleen schenkel en mergpijp gedaan? Want dan wordt het inderdaad niet dik. Doe er een knie bij. Mijn bouillon is nu helaas ook niet dik. Misschien teveel soepbotten erin. Ik had gedaan: twee schenkels, een halve ossenstaart, een knie, zes mergpijpjes.
Hoi Marinka,
Ik heb een krachtige bouillon getrokken en heb de botten nu voor de 2e keer opstaan, maar ik vind ‘nog’ niet veel smaak aan de bouillon zitten…
Heb wel bovengenoemde kruiden erin gedaan, maar komt de smaak tijdens de verwerking in een recept? Zie uit naar een reactie van je.
Alvast bedankt, marian ?
Dat ligt aan de botten die je gebruikt en hoelang je ze laat trekken 🙂 Je kunt het beste botten met veel bindweefsel en van een goede kwaliteit gebruiken, dat geeft de lekkerste smaak.
Pingback: Soep start de dag goed - Diabetesvrij leven
Nu 2x gemaakt en happy. Vorige keer de botten weggegooid. Maar hoe bewaar ik de botten die ik uit de bouillon heb gevist? Ik maak het niet elke week. Invriezen? Zo ja, bevroren of ontdooid weer gebruiken? Ik heb gelezen dat je de botten wel 8x opnieuw kan gebruiken. Elke keer weer opnieuw invriezen? Kan dat? Ik hoor het graag.
Ik zou de botten niet vaker dan 2x gebruiken, de derde keer is de bouillon al een stuk minder lekker. Het handigste is om de slowcooker meteen een tweede keer aan te zetten en nogmaals bouillon te maken. De bouillon kun je dan invriezen in bijvoorbeeld ijsblokjesvormen. Dat bewaar je in een grote bak/zak in de vriezer en heb je het altijd op voorraad.
Ik begrijp niet zo goed hoe dat komt dat je de botten nog een keer kunt gebruiken. Is alles er niet al uit na zolang te koken? Ik zou dat toch verwachten… Het bindweefsel en het vet zijn er alvast uitgekookt. Zou het niet bij de volgende keer telkens minder van de goede voedingstoffen bevatten? Of voeg je wat andere nieuwe botten toe?
Author
Botten bestaan uit mineralen. Als je de botten keer op keer opnieuw gebruikt zie je dat ze steeds meer kleine gaatjes bevatten, een teken dat de mineralen ook weer in de bouillon opgenomen worden 🙂
Ik ga voor de eerst keer bottenbouillon maken en wil dat volgens het recept doen . ..Ik heb geen slowcooker ..maar begreep dat het ook in een gewone soeppan kan.. ik gebruik dan een kookplaatje onder de pan ….wat niet echt duidelijk in het recept is .. is of de botten eerst aangebraden moeten worden en dan het water en rest ingrediënten toevoegen …en zo ja …doe je dat dan in gewone boter?
Verder heb ik ook gehoord dat je de botten met water en azijn een nachtje zo kan laten staan …alvorens je het de volgende dag aan de kook gaat brengen,… kan dit ook? Of beter van niet…
Alvast dank voor het antwoord.
Je kunt slowcooker recepten ook op het fornuis maken. Je doet hiervoor de ingrediënten in een braadpan op een heel laag vuurtje en neemt de helft van de kooktijd die in het recept staat. Gewone boter wordt niet gebruikt in de Paleo levensstijl, maar wel ghee of kokosolie. Als je de botten eerst kookt of roostert, krijg je veel gelatine in je bottenbouilon 🙂 De appelazijn voeg je aan het recept toe en helpt mineralen en andere voedingsstoffen te onttrekken aan de botten.
Mag de azijn gewoon bij het water, botten en groenten?
De appelazijn kan je inderdaad bij de botten en groenten doen 🙂
Hoi Marinka..hoe lang is kippen en bottenboullion houdbaar in de vriezer?!!
Alvast bedankt…en groetjes van Brenda
Dat blijft wel een paar maanden goed 🙂
hi, vandaag voor het eerst gemaakt… staat nu af te koelen in de koelkast… Als ik in soep wil gebruiken, hoeveel gebruik ik dan? moet ik het zien als bijvoorbeeld 1 bouillonblokje op een halve liter water? ?? of bak ik bijvoorbeeld wat groenten en kook ik die dan in de bouillon ? ik ben niet echt een kok dus sorry als ik een rare vraag stel
Als er in de soep staat dat je 1 liter bouillon moet gebruiken dan gebruik je 1 liter van deze bottenbouillon 🙂 Qua verhouding staat het inderdaad gelijk aan 2 bouillonblokjes voor 1 liter water, maar qua smaak is het niet met elkaar te vergelijken.
Zo mijn bouillon staat ook op. Slager had geen kippenbotten, dus heb ik gewoon kippenpoten gedaan. Verder alles hetzelfde gehouden. Ben wel heel benieuwd. Morgen maak ik de paleo mosterd courgette soep waar ik de bouillon voor wil gebruiken. Het ziet er goed uit, ik wacht rustig af!
Ik heb vandaag eigenlijk wat minder tijd dan 12 uur om bouillon te maken. Kan ik de slowcooker ook op high zetten en hoeveel korter duurt het dan ? ( high is 95 graden las ik in m’n gebruiksaanwijzing )
Ja, dat kan! Je kunt de slowcooker dan 8 uur op ‘high’ zetten in plaats van 12 uur op ‘normal’.
Tip voor als je geen slowcooker hebt: voor een paar euro koop je een 1-pits electrisch kookplaatje bij de Blokker. Daar kun je gerust de twee dagen een pan met bouillon op laten sudderen. Als je er in slaagt om regelmatig bouillon maken kun je alsnog een slowcooker kopen, dat scheelt waarschijnlijk weer in energie.
Tip waar je alles van de kip kan bestellen (klauwen, nekkken etc) en ook alles van runderen en ook eventueel kant en klare eigen gemaakte (betaalbare) bottenbouillon bij slagerij van der Geer in Veenendaal.
Hai,
Ook ik ga aan de slag om mijn eigen bottenbouillon te maken. Maar heb eigenlijk een vraag over het opslaan cq invriezen. De geconcentreerde vorm kan, lees ik overal, in ijsblokjes vormpjes.
Nu heb ik problemen met mijn hormonen en probeer plastic te vermijden. Wat is jullie kijk hierop? Maakt het in bevroren toestand niet zoveel uit? Want voor zulke grote hoeveelheden bouillon bpa -vrije opslag kopen is een behoorlijke investering. Iemand tips?
Marinka gebruikt zelf de siliconen vormpjes van Dotz: https://www.bol.com/nl/b/algemeen/dotz/12497199/index.html?lastId=11794
Gewoon invriezen in glazen potjes, ik vries daar van alles in in , sapjes, soep etc. niet te vol doen, gaat prima!
Glazen potjes! Is ideaal!
Hai Anouk ik vries de bouillon altijd in glazen potten in, niet helemaal tot deksel vullen want dan knapt de pot.
groet Carla
Wat ik niet begrijp is dat je als je ergens 1 liter bouillon in moet doen je dan 1 liter bottenbouillon gebruikt, maar dat het advies is om het in een ijsblokjesvorm in te vriezen. Dan heb je toch heel veel ijsblokjes nodig voor een pan soep? Of gebruik je het ook ergens anders voor in kleine hoeveelheden? Ik ben heel benieuwd!
Als je 1 liter bottenbouillon wilt invriezen, kun je dat inderdaad ook in een grotere bak doen in plaats van in een ijsblokjesvorm 🙂
Kan ik het vet eraf scheppen of zitten daar juist de goede stoffen ook in
Het vetlaagje kun je van de bouillon afscheppen en op een later moment gebruiken om vlees, vis of groenten in te bakken.
Help help help ?? de ene keer heb ik super veel gelatine andere keer niet. Dezelfde soort botten en dezelfde wijze. Nu 6 uur hoog 18 uur laag in de slowcooker, 2 el appelazijn. Hoe kan het nog steeds vloeibaar zijn?
1 op de 5 keer lijkt het wel goed te gaan. Ik gebruik de crockpot slowcooker. Wat doe ik verkeerd?
Ivm gapsdieet juist echt heel veel gelatine nodig.
Na twijfel tussen slowcooker en snelkookpan, i.v.m. drukke leven de laatste aangeschaft. Ik vind de bouillon minder lekker ruiken dan die ik gewoon in de pan trok op een vuurtje. Ook slaat hij blind (waarschijnlijk door niet afschuimen). Kun je in een snelkookpan de botten ook eerst aan de kook laten komen , dan afschuimen en vervolgens de deksel op de pan doen? Kan het in de handleiding niet vinden.
Dat ligt eraan welke snelkookpan je hebt. Een snelkookpan die op het fornuis kan, kun je natuurlijk gebruiken om eerst alles aan de kook te laten brengen. Bij een elektrische niet, tenzij je in een InstantPot hebt want daarin kan dat juist weer wel 🙂
Ik heb inmiddels alweer 10 jaar geleden een Instand Pot gekocht, dat is een slowcooker en snelkookpan in 1. Heeft ook yoghurt stand die prima werkt voor yoghurt en natto maken. Je kan er ook onder druk in stomen. Ideaal.
Het enige dat er niet in kan is “pressure canning”, daar heb ik kort geleden de Canmate voor gekocht. Dat is een heel grote snelkookpan waarmee je met een druk kunt inmaken die hoog genoeg is om botulisme sporen te doden. Ook bruikbaar als gewone snelkookpan en als gewone weckketel en als gewone heel grote (soep)pan. Ideale aanvulling, maar wel groot met 22 liter. En sinds kort in Nederland te koop bij http://www.pressurecanning nl (heb ik verder geen verbinding mee, ik ben alleen heel enthousiast over de pan die ik daar heb gekocht).
Weer een aantal keer geprobeerd. Hoe kan het toch dat ik geen gelatine krijg?
Hoe lang en op hoeveel graden rooster je de botten?
Ik heb juist speciaal knieën bij de bioboer gehaald om te kijken of het daaraan ligt.
Is bij runderbotten het niet erg als het 48 uur opstaat? Of soms korter beter?
De botten zijn bevroren als ik ze ophaal kunnen ze direct de slowcooker in of eerst ontdooien?
Ik heb bouillon gemaakt van bevroren en daarna ontdooide runderbotten. Kan ik die dan voor een tweede keer invriezen? Altijd geleerd dat je eenmaal ontdooid voedsel niet nog een keer mag invriezen namelijk…
Als je iets hebt verhit kun je het gewoon weer invriezen (de bacteriën zijn dan namelijk dood gemaakt door de verhitting).
Kun je bottenbouillon ook van schapen- of geitenbotten maken? Ik woon in Griekenland en kan hier geen grasgevoerde koeienvlees kopen.
Groeten, Loes
Ik denk het wel. De smaak is anders maar ook deze dieren hebben colageen
Klopt inderdaad. In elk dier zit collageen 😉
Ik heb een tijdje geleden runderbouillon gemaakt voor pho soep en dit was met 3 mergpijpjes, 4 schenkels en 1 sukadelap. Ik heb het in totaal 4,5 a 5 uur laten koken en eenmaal afgekoeld was de bouillon dik en gelei-achtig. Dit in een pan van ik geloof 4 liter.
Hier een reactie over de gezonde kant van bottenbouillon.
Sinds ik mijn hond, die een erg gevoelige spijsvertering heeft dagelijks wat gekookte kip ( van kippenbouten) met een paar lepels bouillon erbij geef, heeft hij nooit meer diarree gehad of overgegeven. Dus al 3/4 jaar niet meer naar de dierenarts hoeven gaan, geen ellendig ziek dier meer en spaart zo ook een hoop dierenartskosten uit.
Ik kook/sudder die kippenpoten ongeveer een uur enkel in een pan met een laag water zodat de kippenpoten nét onder water zijn. Na afkoelen heb ik ook een fikse hoeveelheid gelei-achtig vocht met bovenop een laagje vet.
Na lezen van bovenstaande recepten ga ik nu gauw die bouillon ook voor mezelf gebruiken in een lekker soepje.
Pingback: Soep start de dag goed - Diabetesvrij leven
bij ons in zutphen staat op de donderdag markt een boer met ‘eigen’ biologisch vlees
hij heeft ook altijd botten bij zich die je kunt kopen (voor weinig geld)
daar kun je heerlijke bouillon van maken
en ik hoorde dat het verstandig is om het schuim eraf te scheppen omdat de bouillon anders een vreemde smaak krijgt, weet iemand hoe dat komt???
Super al deze reacties. Vooral die van Diana, want ik heb een kat met een gevoelige maag, die dol is op gelei! Bedankt?
Als de bouillon na afkoelen in de koelkast een gelei-achtige pudding is, hoe consumeer je het erna dan weer?
Als je het opwarmt of in een soep verwerkt dan wordt het weer vloeibaar 🙂
De vraag is eerder gesteld, maar ik heb er geen antwoord op gelezen/gezien.
Als je de bouillon in het begin op hoog vuur zet, komt er een schuimlaag. Haal je deze eraf of laat je deze zitten? Ik haal hem er telkens af omdat deze een slechte smaak zou kunnen geven aan de bouillon, maar aan de andere kant is mijn bouillon nog nooit dik geworden.. heeft dat misschien een verband?
Ik hoop dat ik hier snel een antwoord op krijg aangezien ik een dezer dagen weer een broth detox ga doen..
Hi Linda! Ikzelf haal de schuim niet van de bouillon – in mijn instantpot of slowcooker komt dat er niet op eigenlijk. Maar als je het eraf wilt halen dan kun je dat natuurlijk doen.
vraagje, hoe gebruik ik de bouillon als het klaar is en ingevroren in mijn ijsblokjesvorm. Is het net als
‘gewone’ bouillon blokjes, per blokje water toevoegen of moet ik een liter bouillon gebruiken voor een liter soep? Ik ben een fervent soepeter en heb per week dan wel heel veel liter bouillon nodig…..
Het werkt anders dan een bouillonblokje. De zelfgemaakte bouillon vormt grotendeels het vocht in de soep. Hier hoef je geen water meer aan toe te voegen. Als je van soep houdt dan kun je dus het beste grotere hoeveelheden bouillon tegelijk maken. Je kan het dan invriezen in grotere (diepvries)bakken. Veel (kook)plezier!
Voor de omgeving van Tilburg, wij halen de botten bij Regte Heijden in Riel, volledig biologisch/ecologisch bedrijf waar de koeien je aan de poort welkom heten??
Hoi ik zou graag runderbotten bouillon in de snelkookpan maken hoe lang moet dit op staan?
een uurtje is genoeg in de snelkookpan voor een lekkere bouillon
Runderbotten kun je 72 uur koken, maar de rundertong? Hoelang mag die dan?
Rundertong kook je 3-4 uur, dit bevat geen bot dus niet echt geschikt om bouillon van te maken.
Voor de mensen met een kleine vriezer: ik “weck” de bouillon. Lekker ouderwets. Hete bouillon in steriele, hete potten schenken. Deksel er op doen en laten afkoelen. Dan zuigt de pot vanzelf vacuum en heb je bouillon dat jaren houdbaar is (wel donker bewaren).
Hi Nanda, ik heb een weckpan ( en slowcooker), hoelang moet ik wecken (nadat ik in de slowcooker bouillon heb gemaakt) en hoelang zou dit houdbaar zijn? In het verleden vroor ik bouillon in, maar wecken leek mij wel ideaal, aangezien het dan direct klaar voor gebruik is. Hoor het graag van je.
Hallo Marinka,
Wil je recept voor bottenbouillon gaan proberen en heb een redelijk grote slowcooker, maar hoe kom jij aan 12 liter?? Of moet je dit naderhand nog verdunnen of zo?
Dank voor je antwoord.
Ik denk dat je de aanbieding van de Woeste Grond bedoelt, waarmee je 2 kilo botten bestelt. Daarmee kun je inderdaad 12 liter bouillon maken zonder te verdunnen. Met 1 kilo botten maak je 3 liter bouillon. De botten kun je prima een 2e keer gebruiken – dus 6 liter bouillon per kilo botten.
Hoi Marijke dank voor je antwoordt
Ik heb 2 standen op de snelkookpan 1 en 2 bar welke moet ik gebruiken?
En kun je de botten in de snelkookpan ook 2 maal gebruiken?
En moet je de tweede keer ook appelazijn gebruiken?
Sorry voor de vele vragen.
Dank voor je reactie?
Groetjes Leonie
Gebruik stand 2. Je kunt de botten inderdaad 2x gebruiken en de tweede keer moet er ook appelazijn bij. Eet smakelijk 🙂
Hoi Marinka,
Hoe kan ik zorgen dat het wat lekkerder is om te drinken.
Ik vind het nogal smakeloos terwijl ik al extra ui en wortel ingedaan heb.
Groetjes Laura
Voeg gerust zout toe.
Ik heb geen appelazijn in huis. Kan ik ook witte- of rode wijnazijn gebruiken?
Dat is geen probleem. Het is meer een kwestie van smaak 😉
Ik heb een aantal keer bouillon gemaakt van koeienknieen. Nu kreeg ik een overzicht van de energieleverancier van de afgelopen maanden en die was erg hoog. 1 van de oorzaken is denk ik de bouillon die ik 72 uur heb laten sudderen op de elektrische kookplaat. Hoe kan dit met minder energiekosten? Ik las iets over een slowcooker of snelkookpan. Wat is handig en doet geen afbreuk aan de kwaliteit van de bouillon?
Hee Ester, goeie vraag! Monique heeft hier een mooi artikel over: https://moniquevandervloed.nl/alles-over-de-slowcooker/ Zij geeft aan dat het scheelt qua energiekosten!
Ik heb een petroleumstel gekocht (Marktplaats) om stoofpotten etc te maken. Heb nog nooit bottenbouillon gemaakt, maar ga dat zeker op mijn oliestelletje uitproberen. Fijn om er hier zoveel over te lezen.
De botten bouillon is die net zo “heilzaam” met knieën en met een mergpijpje of is dan het echte gezondheidseffect weg?
Hee Deborah, ja hoor knieen en merg bevatten bindweefsel en daarom geschikt voor bottenbouillon!
Hoi Marinka, in jouw recept heb je het over een slowcooker. Maar ik heb net een IP gekocht, welke stand moet ik dan kiezen? Want ik wil niet dat de bouillon gaat koken, dan kook je de goede ingredienten stuk.
Hi, ik probeer voor het eerst bone broth te maken. Heeft gisteren 5 uur op laagste stand getrokken (op inductiefornuis). Kan ik de bone broth vandaag terug op zelfde stand verder laten trekken? Wat zijn hiervan eventueel de voor-/nadelen?
Heb een slowcooker van Crockpot. Wat is nou de beste stand/ temperatuur om kippen botten bouillon te trekken?. Warmhoudstand +- 80 graden. Stand 1 word+- 90 graden . Op Stand 2 dan kookt het en dat wil je niet hebben. Bij stand 1 zit je tegen het koken aan en dat is volgens mij ook niet de bedoeling ,daardoor de voedingstoffen niet intact blijven.
Ik heb ook een Crockpot. Een vrij simpel model met één draaiknop en vier standen.
* de meest linkse stand = UIT
* de tweede stand (links boven) = LOW
* de derde stand (rechts boven) = HIGH
* de meest rechtse stand = WARMHOUDEN
Ik gebruik bij het trekken van bouillons altijd de tweede stand (LOW).
Dan zit je inderdaad tegen het koken aan en zie je de vloeistof zachtjes ‘pruttelen’.
Helemaal goed voor het trekken van de kippenbouillon …
Ik wil de bottensoep gaan maken met kippenpoten. Wat kan ik met de overgebleven kip maken? En hoe lang kan ik de bouillon bewaren in de koelkast? En kan de bouillon daarna weer gebruikt worden in de slowcooker om soep te maken?
Ik heb de bottensoep gemaakt zoals in het recept met runderknieeen.
Helaas had ik geen gelatine maar gewoon bouillon..
Ik had geen slowkoker of soepkoker gebruikt maar een gewone grote soeppan.
Heb ik misschien te veel water gebruikt??
Hee Karin, ik kan uit je reactie niet halen of je teveel water hebt gebruikt 🙂 Belangrijker is eigenlijk of het heeft gesmaakt op jouw manier?
Heerlijk die bouillon, ik heb de botten gekocht bij Jan Steenbergen in Ansen, biologisch. Zelf heb ik een ouderwets oliestel vaak te koop in de kringloop en kan die rustig uren aan laten en gewoon weggaan. Kost geen gas of stroom. Laat de botten 36 uur trekken.
Oude jerrycan bij de kringloop en naar het benzine station vullen met petroleum….echt alles gaat erop wat lang moet koken of trekken, bv erwtensoep, hachee, soep etc. kost bijna niks
Heb het oiliestel in de garage staan. In een schuurtje kan natuurlijk ook zou hem niet in huis zetten.
Breng de bouillon aan de kook op het kookgas daarna op het oliestel.
Voordeel is ook nog van zo’n oliestel dat je altijd een plek hebt om iets te koken als bv je stroom is uitgevallen of het gas even niet meer werkt.
Hoop dat jullie dit op een idee brengt.
Heb een slowcooker van het merk Bestron. Hier zit een stand hoog en laag en warmhoud. Mijn vraag is als ik mijn bouillon op laag zet dan blijft het toch alle uren borrelen. Komen er dan toch de goede voedingsstoffen uit. Heb de botten 16 uur in de slowcooker op lage stand gehad.
Graag een reactie op mijn vraag
Hi Karin, ja hoor kan prima 🙂
Ik ben van ree aan t maken
Benieuwd
Okee.. ik vind het toch nog ingewikkeld. Dus toch paar vraagjes nog.
Ik zie botten voor rond de 8 euro per kilo staan, dan kom ik niet op een (paar) euro per liter, zoals ergens genoemd wordt.
Want voor zover ik begrijp gebruik je een liter bouillon als je een liter soep maakt, toch?
Overigens, als ik een liter botten laat trekken, houd ik dan een halve liter over i.v.m. verdampen?
Ergens anders lees ik dat als je op gasfornuis laat trekken, het in de helft van de tijd kan.. waarom en hoe komt dat?
Als de bouillon op 70 C moet trekken, dan kookt het niet.. het pruttelt dan ook niet. Hoe weet ik dat ik ongeveer op 70 C zit?
Ik durf mijn petroleumstelletje niet aan te laten staan als ik ga slapen.. kan ik de volgende ochtend de bouillon opnieuw aanzetten en verder laten trekken?
Author
Hi Franciska, € 8,- per kilo is veel hoor. Als je zoekt kan het veel voordeliger bv op https://www.streeckhuys.nl/webshop/runderbotten-500-gram/. Of loop is binnen bij een islamitische slager 🙂
Liter Bouillon voor liter soep begrijp ik niet helemaal. Als je de bouillon als basis gebruikt voor andere soepen wordt het bv een ander verhaal. Maar een liter water en daar botten aan toevoegen geeft een liter bouillon (afgesloten in een slowcooker ontsnapt het vocht niet, maar condenseert continu, voor een pan op het fornhuis moet je er wat meer vocht aan toevoegen).
70 graden meten kun je doen met een voedseltermomether.
Ik raad niet aan de bouillon af te laten koelen en daarna weer verhitten. Zolang het verhit blijft zal het niet achteruit gaan. Zodra het afkoelt zal er derving optreden.
Ik lees dat je de botten nog een keer kunt gebruiken, maar hoe vaak dan?
Had ook mergpijpen erbij… die zijn nu ‘leeg’. Dan toch hergebruiken?
Hi Lobbes, Je kan de botten inderdaad meerdere malen gebruiken, ik raad wel aan max 3x en daarna nieuwe te gebruiken.
Hoeveel kg botten op hoeveel liter water gebruikt men ongeveer?
Dat is een beetje persoon gebonden ik zou zelf aanhouden een Halve kg botten met een 1- 1,5 water
Ik heb kort geleden een petroleum kooktoestel gekocht via marktplaats, lonten erbij gekocht, petroleum hadden we al, nu 1 keer gebruikt met runderbotten. Staat in de schuur, gaat prima!
Vandaag ga ik kippensoep maken, ben nu een bio kip aan het aan de kook brengen. Ik ga schuim afspanen, dit zie ik bij jullie niet terug. Het scheelt in de smaak. Ik vraag me wel af wat het scheelt in voedingsstoffen die in de soep komen?
Ik ga hem flink laten trekken, eerst het vlees garen en dan de botten terug in de pan en totaal 24 uur laten trekken.
Morgen soep maken. Mmmmmmmmmmmmmm……
Mijn bouillon heb ik de eerste keer 13 uur laten trekken, ik had hem niet afgeschuimd. Was niet heel bijzonder lekker en ook geen ‘pudding’.
De tweede keer heb ik bouillon 24 uur laten trekken, tussendoor is het vuur (petroleumstelletje) uitgegaan, de pertroleum bijgevuld en weer aan de kook gebracht en laten trekken.
Totaal dus 28 uur bezig geweest, maar ik schat dat het vuur 4 uur uit was, want de bouillon was al wat afgekoeld.
Af laten koelen, vet er af geschept en ja hoor idd: enigszins geleiig!! En hij is heerlijk!!
Nu voor de derde keer bouillon aan het trekken, net opgezet.
Ik kan het niet invriezen, te weinig ruimte, wel in de koeling. Alles zit vol met botten…..
Ik drink het nu als medicijn, merk het wel aan mijn darmen (positief!), verder nog niet zo, mijn gewrichten zijn nog pijnlijk. Maar ik snap ook dat dat tijd nodig heeft.
Hoi Trees, voordat je echt minder klachten merkt aan je gewrichten ben je echt maanden verder. En het is echt zo hoe langer het op staat hoe beter en lekkerder. Je kan het vet er ook op laten zitten trouwens en mee koken maar dat is smaak gebonden of je dit lekker vindt.
Hallo allemaal,
Helemaal nieuw hier, dus ik heb wat vragen.
Ik heb nu bottenbouillon getrokken in de oven. Ik heb het op lage temperatuur laten staan en de bouillon was tussen 85 en 90 gr., ca. 15 uur ofzo.
Toch is er veel water verdampt. Klopt dat? (ik dacht dat dat juist niet moest) En als dat klopt, kan ik het dan gewoon weer aanlengen om soep te maken?
Ook ligt er een dikke vetlaag op, nu. Dat wil ik er af scheppen; daar kun je in bakken, lees ik overal.
Hoe lang en hoe kan ik dit vet bewaren?
En kan ik het vet niet in de bouillon roeren en meegebruiken voor mijn soep, straks?
Hi Cis, wat was de temperatuur van de oven? het zal altijd wel iets verdampen natuurlijk maar heb je het ook afgedekt? je kan het gewoon aanlengen.
het vet kan je inderdaad gebruiken maar kan je ook in de bouillon laten want dit vet lost op als het warm wordt gemaakt. Qua houdbaarheid is het lastig te zeggen maar ik zou dan kiezen om het in de bouillon te laten het is echt super gezond.
Ik verkies om bottenbouillon te laten trekken onder het kookpunt. Met mijn huidige slowcooker kookt de bouillon zelfs op stand 1. Zijn er slowcookers waarbij je de temperatuur op bijvoorbeeld 80 of 90 graden kan houden? Groeten!
Mijn bouillon word helaas niet stevig ik gebruik 1kg aan kippeklau karkas en nek en overgebleven kippebotjes op bijna 1.5 liter water ipv azijn gebruik ik citroensap is de citroensap de oorzaak daarvan? De boullion staat 24 uur op laag in de slowcooker temp 97,3 graden
Ik hoor graag van jullie.
Ps de bouillon is wel heel mooi donker
Is het noodzakelijk om de botten te verwijderen voor het wecken? Ik zie dat iedereen eerst bouillon maakt en dan de bouillon weckt, maar ik vraag me af of ik ook de geroosterde botten direct met water, azijn en kruiden in een pot kan doen en dan deze onder druk wekken met pressure canning ipv eerst trekken. Als je met botten in de pot werkt kunnen de botten mineralen blijven afgegeven. Heeft iemand ervaring hiermee of weet iemand of er een reden is waarom de botten verwijderd worden (behalve de plek die ze in beslag nemen)?
Hi Laura, Als je de botten direct met water en kruiden in de pot weckt, kan de bouillon troebel worden.
Tijdens het sudderen kun je schuim en onzuiverheden afschuimen, iets wat moeilijker is als de botten direct in de weckpot zitten.
Ik heb het nu voor het eerst gemaakt. Het is heerlijk geworden. Het is ook wel wat gelei achter maar niet zo dik als pudding, zoals hier genoemd word. Het recept kan dus nog wel gefinetuned worden, haha.
Ik lees over eerst de slowcooker op de hoogste stand te zetten. Maar hoe lang zet je die dan op de hoogste stand? Een uur ofzo? En dan daarna 71 uur op de laagste stand? Of anders? Ik heb de botten ook wel geroosterd maar niet aan beide kanten… en ik denk dat ik ook wat andere botten ga zoeken bij de slager voor meer gelatine. Ik had nu enkel een soeppakket voor bouillon met botten. Misschien zijn er toch nog betere opties… Leuk, deze zoektocht. De bouillon die ik nu heb zal vast wel wat doen want er zit zeker gelatine in dus ga het wel lekker op eten.
hallo, in het recept staat niet hoeveel water… ik begrijp dat het afhangt van het aantal botten of mergpijpjes maar er is toch vast een opgegeven hoeveelheid.
Er staat wel water / azijn toevoegen tot 2 cm onder de rand vd pan of slowcooker maar er staat niet bij de inhoud van deze pan?
graag advies
Hi Cees, dat klopt want Voor een recept zoals dit, waarin botten en groenten worden gebruikt om bouillon te maken, is de hoeveelheid water afhankelijk van de gewenste hoeveelheid bouillon en de grootte van de pan. Over het algemeen wordt aanbevolen om voldoende water toe te voegen om alle ingrediënten volledig onder te dompelen.
ik snap de vraag van Cees, want ik vraag mij ook af hoeveel kg hebt u gebruikt in dit recept en hoe groot is de slow cooker die u gebruikt?
Dat heeft te maken met een botten bouillon die ik wil maken
ik bestel de botten bij https://zorgnatuur.nl/wie-zijn-wij-phusis-zorg-en-natuurbeheer/ dat is van grasgevoederde runderen die in natuurgebieden vrij rond lopen
je moet een bepaald bedrag bestellen, dat bezorgen ze met een diepvries wagen!
dan krijg ik een pakket van 2 kg botten, waaronder 400gr schenkel ,1kg runder botten, 250gr ossenstaar bezorgt en dan is de vraag hoe groot moet mijn slow cooker zijn die ik wil aanschaffen
of moet ik de bouillon in 2 keer maken
Hoi Paula, in het recept staat 1,5 kilo tot 2 kilo botten en het is een grote slowcooker dus denk aan 6 liter ongeveer.Maar uiteraard kan je ook een kleinere gebruiken en minder kilo botten gebruiken.
voor dit recept hoe groot is deze slow cooker
kan dat in een slow cooker van 5 liter?
HI paula ja 5 liter kan zeker wel!
Goedemorgen,
Laatst voor de eerste keer Bottenbouillon gemaakt van grasgevoerde runderbotten.
Helaas is mijn slowcooker te klein, heb het op het gas gemaakt. Is voor zover ik geproefd heb, aardig gelukt. Geen dikke bouillon, maar een prima smaak. Mijn vraag is nu, in eerdere berichten gelezen dat je van dezelfde botten 2 x bouillon kunt trekken. Daar stond bij dat je ze dan direct erna weer in de pan moest doen, met de nodige groenten/ kruiden.
Zou het erg zijn als je ze 1 nacht in de koelkast legt en de volgende dag de 2e pan maakt. Dit omdat mijn man het niet fijn vindt als het gas in de nacht aanstaat.
Hoop dat iemand dat weet.
Groetjes Ellen
Hi Ellen, Dat zou op zich wel kunnen natuurlijk dat zal niet veel afdoen aan de bouillon in elk geval.
Ik zou ze dan wel direct de dag erna weer opzetten.
Ik maak, vooral in de wintermaanden, bijna elke week verse bouillon in mijn slowcooker, waar ik dan in de loop van de week weer diverse soepen van maak door het toevoegen van verschillende groenten.
Ik heb een kleine slowcooker, waar ik ca. anderhalve liter bouillon aan overhoud.
De basis is altijd ca. een kilo vleesbotten plus een ui, het donkergroen van een prei, twee stengels bleekselderij, een winterwortel, de steeltjes van een bosje selderij (en als ik het kan verkrijgen lavasstelen (maggieplant)), en een laurierblad.
Ik rooster de vleesbotten altijd vooraf, op 200 graden, 2 x 20 minuten.
Ondertussen was en snijd ik de groenten/kruiden en leg ze onderin de slowcooker.
Vervolgens vijzel ik een dessertlepel peperkorrels plus een dessertlepel grof zeezout fijn in een vijzel en strooi deze over de groenten en kruiden.
Daarbovenop komen de geroosterde vleesbotten, een eierdopje azijn en goed koud water. Dan zet ik de slowcooker aan op ‘LOW’ en laat deze minimaal 12 uur pruttelen …
Ik heb ervaren dat, betreft een runderbouillon, ossenstaart plus eventueel een mergpijpje, een rijke gelatineuze en smaakvolle bouillon geeft.
Wat betreft een kippenbouillon, geven kippenvleugeltjes een goed resultaat.
Beiden zijn alom verkrijgbaar bij de goede/verantwoorde slager/poelier.
Wat ik ook heb ervaren, is dat verse vleesbotten een gelatineuzer resultaat geven dan diepgevroren vleesbotten, die vooraf nog moeten ontdooien …
Hoi Marionet, wat een super handige tips deel jij ! hartstikke fijn dank je wel.