Vorige week kreeg ik een email van Martine (van Het Schoonheidsgeheim) met haar favoriete recept van wortelcake welke nog niet helemaal Paleo proof (dus granen- en zuivelvrij) was. Of ik zin had om me erop uit te leven. Dat had ik natuurlijk wel!
Afgelopen weekend ben ik aan de slag gegaan met de paleo wortelcake en het resultaat was in één keer super. In de basis was het al een heerlijk recept en ik heb maar weinig aanpassingen hoeven maken. Ik heb me netjes aan het recept gehouden (nou ja…. bijna dan) en niet al te veel extra dingen toegevoegd maar de volgende keer ga ik me volledig uitleven qua vulling.
Nog meer rozijntjes, nootjes, stukjes appel, of juist wat zonnebloem of pompoenpitten. Dit is een fantastisch recept voor wortelcake om eindeloos mee te variëren!
- 40 gram kokosmeel
- 160 gram amandelmeel
- 25 gram fijngemalen walnoten of walnotenmeel
- 4 gram bakzout
- 1 eetlepel kaneel
- Optioneel; 1 theelepel cardemom
- Optioneel; ½ theelepel gember
- 150 gram roomboter
- 30 gram kokosolie
- 3 eieren
- 40 gram palmsuiker
- 60 gram ahornsiroop
- 200 gram geraspte wortel
- 75 gram rozijnen
- 75 gram gehakte walnoten
- Optioneel; extra vulling zoals; nootjes, gedroogd fruit, appel, zonnebloempitten, gojibessen, chiazaad etc etc.
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Vet een springvorm of vierkante muffinvorm, van ongeveer 22x22 cm, in.
- Meng de kokosmeel, amandelmeel, fijngemalen walnoten, bakzout en de specerijen in een ruime kom.
- Smelt de roomboter samen met de kokosolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Meng hier de eieren, palmsuiker en ahornsiroop door en mix het tot een egale massa.
- Voeg het meel mengsel bij het eiermengsel en roer alle klontjes eruit.
- Voeg de vulling toe en giet het geheel in je bakvorm
- Bak voor ongeveer 40-45 minuten of totdat de cake gaar is.
Comments 18
Deze cake gemaakt vanmiddag, hij was heerlijk! Hij moest bij mij iets langer in de oven dan in het recept stond.
Bakzout, wat bedoel je daar precies mee? Heb erg veel zin om dit recept morgen uit te proberen. klinkt heerlijk!
Baking soda 🙂 (natriumbicarbonaat)
Heerlijk.
Heb er rozijnen ingedaan (eerst in rum laten weken), pompoenpitten, lekker veel kardemom (indo?), wat kaneel, gestampte hazel- en walnoten.
Had helaas geen ahornsoroop, dus 25 gram meer palmsuiker.
Superrecept.
Kan dit ook ingevroren worden?
Ja hoor! Zie ook: https://www.eetpaleo.nl/faq/voedsel-bewaren/
Wat jammer dat dit volledig en exact overgenomen is van hetpaleoprincipe.nl (recept van 2013) zonder bronvermelding….
Ik voel me wat bekocht. Allebei een mail van Martine gehad? Dacht het niet…
Dit recept is nog gemaakt door Astrid Jongbloed (voormalig eigenaresse van Oerkracht.nl, welke ik over heb genomen). Zij heeft het recept toentertijd speciaal voor hetpaleoprincipe.nl ontwikkeld, dus ik vrees dat de bronvermelding op een andere website ontbreekt en niet op die van mij.
Nee Ann, Astrid (voorheen eigenaar van eetpaleo) was gastschrijver bij het paleoprincipe.
Boter is niet paleo, toch?
Pure roomboter past voor veel mensen binnen een Paleo voedingspatroon, maar niet voor iedereen. Je kunt ook ghee of kokosolie gebruiken als vervanger.
Waar moet de geraspte wortels bij?
Of maakt het niet uit?
?
Op het laatste waar staat ‘voeg de vulling toe’ 🙂
Kan ik ook kokosbloemsuiker in plaats van palmsuiker gebruiken? En in plaats van ahornsiroop misschien honing of agavesiroop of dadelsiroop?
Ja hoor, dat kan! Hier lees je hoe je ingrediënten kunt vervangen: http://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen Agavesiroop is niet Paleo 🙂
Hoi, kun je de amandelmeel ook bervangen voor maismeel?
Geen idee, mais is niet Paleo 😉
Hee Lara, ja hoor maar niet voor maismeel indd 😉 Zie deze vervang-lijst: http://www.eetpaleo.nl/ingredienten-vervangen