Voedsel bewaren

Voedsel bewaren

Voedsel bewaren

Gezonde voeding kopen is één, maar hoe lang kun je dat nu eigenlijk bewaren in de koelkast en vriezer? Het zou zonde zijn wanneer je verse producten of smakelijke restjes alsnog weg moet gooien omdat ze niet meer houdbaar zijn. Hieronder vind je daarom een overzicht van een aantal producten, waar je ze het beste kunt bewaren en de houdbaarheid.

Buiten de koelkast

Verrassing! Veel voedingsmiddelen blijven buiten de koelkast verser dan erin. Dat had je waarschijnlijk niet verwacht.
Ik heb het hierbij vooral over verse groenten en fruit. Als richtlijn kun je de supermarkt nemen: dat wat niet in de koeling ligt, hoef je thuis ook niet in de koeling te bewaren.

De koelkast kan als het ware stressvol zijn voor bepaalde groenten, waardoor de voedingswaarde en smaak achteruit gaan. Dat wil je natuurlijk niet.

Bewaar onderstaande voedingsmiddelen op een donkere, koele plek. Een kelder is hier ideaal voor, maar een donkere kast werkt ook prima.

 • Groenten
  Dit geldt voor alle niet gesneden groenten.
  Voorgesneden groenten, maar ook gemengde sla of spinazie bewaar je in de koelkast.
 • Vers fruit
  Dit geldt voor al het niet gesneden fruit.
  Verse bessen (zoals aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen) zijn hierop een uitzondering. Deze blijven langer houdbaar in de koelkast.
 • Eieren
  Eieren hoef je niet in de koelkast te bewaren, zeker niet wanneer het biologische eieren (van de boer) zijn. Wetenschappers hebben aangetoond dat je eieren minstens 2 weken buiten de koelkast kunt bewaren, zonder dat er nare bacteriën op gaan groeien. Makkelijk hé?
  Wil je je eieren toch liever in de koelkast bewaren? Zet ze dan niet in de deur, maar in het midden of bovenin de koelkast in hun kartonnen doos.

In de koelkast

Er zijn een heleboel voedingsmiddelen die je in de koelkast kunt bewaren. Een groot nadeel van de koelkast is echter dat het je producten uitdroogt, zeker wanneer het om verse groenten gaat. Daarnaast verschilt de koelkast op verschillende plaatsen ook nog eens van temperatuur, dus dat maakt het extra verwarrend. Wat plaats je nu waar?

 • Boven
  Hier bewaar je alle groenten die snel verwelken of slap worden. De luchtvochtigheid is hier wat hoger en de temperatuur is niet te laag. Bewaar hier bijvoorbeeld groene bladgroenten (in een afgesloten zak met veel lucht blijven deze het langst goed!). Ook verse bessen zoals aardbeien, bramen, frambozen en blauwe bessen kun je hier goed bewaren.
 • Midden
  Dit is de plek waar je alle kliekjes bewaart! Zorg er wel voor dat je de kliekjes in goed afgesloten bakjes bewaart. Laat de kliekjes eerst volledig afkoelen (buiten de koelkast) voor je ze in de koelkast zet. Op die manier blijft de temperatuur in de koelkast constant en blijft alles net wat langer houdbaar. Kliekjes kun je ongeveer 3 dagen bewaren.
 • Onder
  Onderin de koelkast is de temperatuur het laagst. Hier bewaar je vlees en vis.
  Vers vlees blijft 2-4 dagen goed in de koelkast, maar aangeraden wordt om gehaktproducten uiterlijk binnen 2 dagen na aankoop te gebruiken.
  Vis blijft maximaal 2 dagen goed in de koelkast, aangeraden wordt om dit op de dag van aankoop nog te gebruiken of uiterlijk een dag later.
 • Deur
  De deur van koelkast is vooral geschikt voor sauzen en potjes. Hier kun je je zelfgemaakte mayonaise zetten, of een pot met olijven, augurken of kappertjes. Zelfgemaakte sauzen zijn 1 week houdbaar in de koelkast, bij andere producten staat de houdbaarheid na openen aangegeven op de verpakking. Meestal is dat ook 1 week.
 • Groentelade
  De groentelade is niet ideaal om zomaar alle groenten in te bewaren, tenzij je een luxe koelkast hebt waarin je de luchtvochtigheid in elke lade in kunt stellen. Heb je die niet (zoals ik), dan kun je het op de volgende manier doen:
  In de groentelade bewaar je alleen groenten en vruchten die niet onderhevig zijn aan vochtverlies. De luchtvochtigheid in deze lades is namelijk laag. Denk hierbij aan rijpe bananen, rijpe avocado’s, bloemkool, broccoli en andere stevige koolsoorten. Groenten die snel slap worden bewaar je bovenin de koelkast.

In de vriezer

In dit artikel vind je alle informatie over invriezen. Hieronder vind je een kort overzicht met de houdbaarheid van de ingevroren producten.

 • Verse vis – 4 maanden
 • Vers vlees – 3-6 maanden
 • Verse/geblancheerde groenten – 12 maanden
 • Voorgesneden groenten uit de supermarkt – 3 maanden
 • Vers fruit – 8-12 maanden
 • Noten en zaden – 12 maanden
 • Paleo gebak – 3-4 maanden
 • Kliekjes – 1 maand

In mijn nieuwste boek Eet Paleo in 7 Stappen vind je een uitgebreide gids over het bewaren van voeding. Hoe deel je de koelkast zo efficiënt mogelijk in? Wat bewaar je waar, en nog veel meer.

Comments 9

 1. Hoe zit het met de groene groentes? Die kunnen we niet opnieuw opwarmen toch? Ivm schadelijke nutriënten?

  1. Dat is helaas nogal achterhaald.. Dingen als spinazie kun je prima nog eens opwarmen 🙂

 2. Hoe zit het met het bewaren in plastic voorraaddozen en glazen voorraaddozen bijvoorbeeld?
  Blijft het in glas veel beter omdat daar minder micro organismen in kunnen nestelen?

 3. Marinka, wat kun jij ons vertellen over voedsel drogen? Ik overweeg een voedseldroger aan te schaffen.

  1. Daar kunnen we helaas geen advies over geven, want daar hebben we zelf geen ervaring mee.

 4. Bedankt voor het delen van de tips voor het bewaren van verschillende voedingsmiddelen. Ik weet nooit precies wat ik in de koelkast kan bewaren en wat niet. Ik ga in ieder geval beginnen met het opnieuw indelen van mijn koelkast, zodat mijn huidige producten op de juiste temperatuur bewaard blijven.

  1. Hi Marie, fijn om te horen dat je er wat aan hebt:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.