Biologisch (grasgevoerd) vlees is uiteraard duurder dan conventioneel vlees, maar het is wel een stuk duurzamer en gezonder. Wil je daar meer over lezen, ik heb een uitgebreid artikel over vlees geschreven, dat lees je hier.
Maar om de kosten niet de pan te laten uitrijzen, houden wij het vaak bij de goedkopere vleessoorten zoals speklappen, gehakt of stoofvlees. Het is misschien wat meer zoeken, maar het kan prima.
Vooral met gehakt kun je hele leuke en lekkere dingen maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze gekruide gehaktstaafjes. Ze hebben wel wat weg van Cevapcici, een lekker vleesgerecht uit Oost-Europa. In plaats van de bekende balletjes, zijn het staafjes. Ze zijn stevig gekruid, het liefst een beetje pittig.
Maar je bent natuurlijk helemaal vrij om het aan te passen naar je eigen smaak! Denk aan Italiaanse kruiden, kerrie, fijngesneden olijf, ga zo maar door.
Zelfs gebruik ik voor deze gehaktstaafjes het liefst lamsgehakt, maar het kan uiteraard ook met rundergehakt of half-om-half gehakt.
- 500 gram gehakt
- 2 grote uien
- 4 knoflook
- Handje verse gehakte peterselie
- 1 eetlepel pikante paprikapoeder (te vinden bij de AH)
- 2 theelepels zeezout
- 1 ei
- Roomboter / kokosolie om in te bakken
- Hak de knoflook, ui en peterselie helemaal fijn. Voor het gemak kan dat ook in een keukenmachine.
- Meng in een kom de knoflook, ui en peterselie met het gehakt, en kneed het geheel door.
- Voeg de paprikapoeder, zout en ei toe, en blijf kneden tot alles goed met elkaar gemengd is.
- Vorm 14 gehaktstaafjes.
- Smelt de roomboter / kokosolie in een koekenpan. Leg er 4 gehaktstaafjes in (afhankelijk van de pangrootte) en bak ze aan beide kanten bruin.
- Herhaal dit ook met de volgende staafjes. Voeg zo nodig nog wat roomboter / kokosolie toe bij het bakken.


