Wasbare luiers

Mijn ervaring met wasbare luiers

Wasbare luiers

Onze zoon Skip met zijn collectie wasbare luiers 😉

Al tijdens mijn zwangerschap riep ik fanatiek; wij gaan aan de wasbare luiers. Dat is lekker duurzaam (waarom leg ik je hieronder uit), goedkoper en ze zien er nog leuk uit ook. Totdat ik me daadwerkelijk ging verdiepen in de wereld van de wasbare luiers… Dat was een ander verhaal. Er bleken ineens allerlei verschillende systemen te zijn, waarvan ik geen idee had welke fijn zouden zijn in het gebruik. Tel daarbij op dat er heel erg veel leuke printjes te koop zijn, en krijgt spontaan een aanval van keuzestress.

Wat ik wél snel leerde, was dat pasgeboren baby’s vaak nog niet in de standaard maat wasbare luiers passen. En dat er weliswaar wasbare mini luiers te koop zijn, maar dat je dan daarna nog steeds een volledige set luiers in een grotere maat nodig zou hebben. Kostentechnisch leek me dat niet ideaal (al kun je op marktplaats prima een set tweedehands wasbare luiers op de kop tikken). Wij besloten te beginnen met ecologische wegwerpluiers om daarna rustig over te stappen op wasbaar, als de kleine wat groter zou zijn.

Leuk idee. Maar op het moment dat we werden geconfronteerd met de vele lekkages die dwars door rompers, broekjes, mijn eigen kleding en beddengoed heen gingen, begon ik wel even te twijfelen. Zijn wasbare luiers wel een goed idee? Nou, absoluut!

Waarom wasbare luiers?

Eerst eventjes wat statistieken. Wanneer ik benoem dat wasbare luiers beter voor het milieu zijn krijg ik meestal te horen; ‘ja maar je moet ze wel heel vaak wassen, en dat is ook niet goed voor het milieu’. Gelukkig valt de hoeveelheid extra was heel erg mee én wegen de voordelen voor het milieu daar nog steeds ruim tegen op.

Met wasbare luiers bespaar je:

 • 1 ton afval per kind
 • 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 dan wegwerpluiers (inclusief productie én het wassen)
 • 7 keer minder land
 • 6 bomen, per kind
 • 67 liter ruwe olie, per kind

Best indrukwekkend, toch!? Laat staan wanneer je ook nog van die speciale zakjes gebruikt om je wegwerpluiers in te verpakken (ik sta er echt van versteld dat er mensen zijn die iedere vieze luier in een individueel zakje verpakken).

Andere voordelen zijn:

 • Een kleinere kans op luieruitslag. Dit heeft te maken met het materiaal waar wegwerpluiers van zijn gemaakt, van het extra absorberende materiaal tot chemische stoffen.
 • Een kleinere kans op spuitluiers, omdat wasbare luiers beter aansluiten bij de rug en benen.
 • Goede heupontwikkeling door de breedte van de luier.
 • Kinderen die wasbare luiers dragen zijn over het algemeen een half jaar eerder zindelijk dan kinderen met wegwerpluiers. Ideaal!

En… Het gebruik van wasbare luiers bespaart je gemiddeld €480,00 (maar het kan wel tot bijna €1500 besparen). Laat staan wanneer je de luiers voor volgende kinderen nogmaals gebruikt.

Zijn er ook nadelen? Je moet op tijd wassen, anders zijn de luiers op. Verder is de eerste investering best groot, ook al hoef je daarna nooit meer luiers te kopen.

Welke luiers zijn handig?

Al die voordelen waren voor mij genoeg om er echt voor te gaan. Het volgende punt waar ik op vast liep was de verschillende modellen luiers die aan worden geboden. Je hebt bijvoorbeeld de ‘all-in-one’ luier, wat dan op websites als AIO aan wordt geduid (alsof je dat de eerste keer meteen weet). Verder zijn er pocketluiers en tweedelige systemen, waarbij je een waterdicht broekje over een luier doet.

Mij persoonlijk leken die AIO luiers echt handig; je doet ze aan en weer uit, gooit ze in de was en klaar ben je. Slechts 1 handeling bij het verschonen, en dus net zo makkelijk als een wegwerpluier. Een pocketluier, daar stond ik ook wel voor open omdat je daarmee de absorptie beter kunt regelen (je kunt er bijvoorbeeld makkelijk extra boosters in stoppen wanneer je kindje groter wordt/veel plast). En zo’n tweedelig systeem? Dat leek me écht helemaal niks.

Totdat ik op instagram advies vroeg aan andere moeders, en ik een paar luiers testte..

Het advies wat me werd gegeven bestond namelijk massaal uit het tweedelige systeem. Op slechts 1 persoon na. Met dat tweedelige systeem zou je minder lekkages hebben. Ik als eigenwijs persoon zijnde bestelde natuurlijk tóch die ene pocketluier met het leuke printje, die ik zo graag wilde. En met enige tegenzin ook een paar tweedelige systemen.

Inmiddels denk ik compleet anders over zo’n tweedelig systeem! Het lekt inderdaad bijna niet, in ieder geval minder vaak dan pocketluiers en vooral minder vaak dan wegwerpluiers. Daarnaast is het eigenlijk helemaal niet lastig om zo’n tweedelig systeem aan te doen bij je kindje. Ik vind het zelfs makkelijker dan pocketluiers omdat je daar de pads helemaal in moet schuiven tussen een laag stof.

Ander advies wat ik kreeg:

 • Neem een consult bij een luierconsulent (ja, die bestaan echt, en dat is denk ik best handig!)
 • Bestel een proefpakket van verschillende merken en soorten luiers
 • Huur een pakket luiers om te testen

Wasbare luiers

Mijn ervaring met wasbare luiers

Onze eindconclusie: wasbare luiers zijn geweldig! We hebben echt heel veel minder vaak lekkage. Zo stonden we voorheen minimaal 2x in de week ons bed te verschonen omdat de wegwerpluier tijdens het voeden écht heel erg was gaan lekken (en we vanwege het slaapgebrek keer op keer vergaten er een doek onder te leggen, en ook dat was soms niet voldoende om de ontlasting van het bed weg te houden). Nu gebeurt dat eigenlijk helemaal niet meer, omdat het allemaal in de luier blijft.

Wij zijn, op het advies van mijn lieve lezeressen, gegaan voor de PeeNut pads van Totsbots in combinatie met de overbroekjes van Milovia.

De pads absorberen echt heel goed, en die specifieke overbroekjes zouden slanker afkleden dan veel andere overbroekjes. Een voordeel, want daardoor past je kindje zijn leuke broekjes nog gewoon. Daarnaast zijn de printjes van de Milovia broekjes ook wel echt heel erg leuk moet ik zeggen 😉 Niet dat onze zoon daar iets van mee krijgt, maar ik als moeder geniet ervan.

Het verschonen is echt zo gedaan en ook het wassen valt ons erg mee, het is een kleine moeite. Je stopt de luiers in een wasnet in een luieremmer, en dat kan met wasnet en al in één keer in de wasmachine. Je hoeft dus geen vieze luiers af te spoelen of een voor een in de wasmachine te stoppen, zolang je kindje alleen borstvoeding krijgt. Is er vaste(re) ontlasting, dan leg je een inlegvel in de luier welke je met ontlasting en al door het toilet kunt spoelen. Wassen doen we om de dag.

Er werd me aangeraden om voor de nacht toch andere luiers te gebruiken (het aan mij meest gegeven advies is een Bamboozle of Anavy broekje met een wolbroek erover), maar dat hebben we nog niet nodig gehad. Wanneer ons zoontje door gaat slapen en we hem dus ’s nachts niet meer verschonen zal dit misschien een ander verhaal worden.

Wasbare luiers onderweg

Ook onderweg zijn wasbare luiers natuurlijk net zo makkelijk, alleen nu neem je de vieze luiers gewoon mee terug naar huis. Het enige wat anders is, is dat je de vieze luier in een waterdichte luierzak stopt (ook die zijn er met vrolijke printjes trouwens, wat het weer wat leuker maakt) in plaats van in de prullenbak. Ik ga dus geen wegwerpluiers meenemen wanneer ik een dagje weg ga.

Wanneer je langere tijd weggaat is het natuurlijk wel handig om af en toe een was te kunnen draaien waar je heen gaat. Ook kun je dan composteerbare inlegdoekjes gebruiken, zodat de luiers die je een dag met je meeneemt niet extreem vies zijn.

Hoeveel luiers heb je nodig, en wat nog meer?

Wanneer je er eenmaal over uit bent welke luiers je gaat gebruiken, komt het volgende punt; hoeveel heb je er nodig? En wat moet je eigenlijk nog meer in huis halen? Aan de hand van de adviezen op verschillende websites zijn we gegaan voor 24 setjes PeeNut pads (ik had er eerst 20, maar dat was te weinig in verband met de droogtijd), en we hebben nu 9 overbroekjes, wat ook voldoende is. Dit is voor zowel de dag als de nacht.

Gebruik je specifieke luiers voor de nacht, dan wordt er aangeraden om er daar 4 van te hebben.

Verder hebben wij gekocht:

 • Een luieremmer van 16 liter
 • 2 wasnetten voor in de luieremmer
 • Composteerbare inlegdoekjes – deze hebben we pas nodig wanneer ons zoontje vaste voeding gaat eten, en zijn ontlasting dus niet meer in de wasmachine mee kan.
 • Wasbare billendoekjes – dit bespaart zó ongelofelijk veel geld. Wij gebruikten best veel WaterWipes, en hoewel die super fijn zijn, zijn ze ook prijzig. De wasbare doekjes kunnen gewoon in de luieremmer bij de luiers, en was je met de rest mee. In principe heb je alleen wat water nodig om ze nat te maken, maar er bestaat ook speciale billenspray hiervoor.
 • 2 waterdichte luierzakken voor onderweg

Qua kleding hebben we niets nieuws nodig gehad, wel is onze ervaring dat we van rompertjes één maatje groter nodig hebben zodat ze goed dicht kunnen aan de onderkant. De broekjes die we al hadden passen allemaal nog steeds prima over deze luiers heen.

De investering

Leuk, die luiers. Maar wat kost het nou echt?? Wij hebben zo’n €500,- uitgegeven aan al het genoemde. Dus de luiers én de accessoires. Daarmee kunnen we de rest van de luierperiode vooruit.

Zouden we niet over zijn gestapt, maar (ecologische) wegwerpluiers en doekjes blijven gebruiken, dan zouden we voor deze gehele periode ongeveer €1600,- kwijt zijn. Dat is toch een heel leuke besparing.

Kortom; ik kan het gebruik van wasbare luiers echt aanraden. Kun je ze niet betalen? Vraag ze dan cadeau aan de kraamvisite, dan kom je ongetwijfeld een heel eind.

Comments 6

 1. Grappig om te lezen welke luier systemen er nu zijn. Mijn oudste is nu 24! Destijds hebben we gebruik gemaakt van huur luiers via een bedrijfje: ze brachten de schone en haalde de vieze verzameld in een luierton! Ook prima te doen! Bestaat dat nog? Culotte!

 2. Hoi Marinka

  Leuk artikel om te lezen.
  Ik gebruikte vroeger katoenen luiers. Ik wilde geen pampers gebruiken.
  Katoenen luiers zijn nog goedkoper????.

  Lieve groet Wicky

 3. Hallo,
  Wij gebruikten katoenen luiers dunne als handdoek en dikkere om de billetjes. Een keer gekocht en gebruikt voor zeven kinderen, heb nog altijd een paar dunne luiers in huis, makkelijk als de kleinkinderen er zijn, worden dus nog steeds gebruikt. Over duurzaamheid gesproken . De oudste is 44 dus kun je nagaan. Papieren luiers waren er wel maar erg duur, en dat was dan een soort breed en dik maande brandje altijd lekken, de katoenen luiers kon je op verschillende manieren vouwen. Tja , je had wl de was en luiers uitspelen , maar dat was heel gewoon.

 4. Ik heb ook wasbare luiers gebruikt. Dat ging goed totdat ze dochter ouder werd en zulke enorme grote plassen had… Onze dochter plast – nog steeds – weinig overdag maar als ze dan moet…. Dat kon die wasluier niet meer aan met als gevolg steeds natte broeken. Ze ging een korte periode veel naar de kinderopvang en daar werden de medewerksters er steeds minder blij mee. Eerst nog geprobeerd ze daar te motiveren om haar wat vaker gewoon op de wc te zetten maar ze hebben er meer kinderen dus dat werd toch vaak vergeten. Helaas dus laatste periode noodgedwongen overgestapt op wegwerpluiers. Wanneer ze thuis was hebben we gewoon steeds op een potje of wc gezet… Zindelijk worden deed ze helaas niet heel vroeg maar toen ze er een keer het nut van zag ging het toch wel snel. Met wasbare luiers voelen ze beter dat ze plassen ze worden dus wel even nat, in wegwerp wordt de plas zo snel opgenomen dat ze het nat worden niet voelen. Ik raad het dus nog steeds iedereen aan!

 5. Hier 3 jongens in de was bare luiers gehad. Wij hebben all in one luiers van totsbots. Bij eerst was het soms even uit proberen. Vooral toen de plasjes groter werden. En we ook wat last kregen met lekkage. Voor de nacht deden we er wikkel luiers van wol om heen. Later hebben we er overbroekjes jij gekocht. Onze jongste zit er nu nog in. Ik zal misschien niet meer voor de all in one kiezen maar geen spijt gehad voor de keuze van wasbareluiers.

 6. Ik heb precies dezelfde ervaring et wasbare luiers! Ik gebruik oogjesluiers (hydrofiele vierkante doeken) en wollen overbroekjes. Het bevalt super 🙂 Ik zag er eerst tegen op maar het is makkelijk en ik vind het echt erg leuk om te doen merk ik. Ik hou niet van printjes op mijn baby, omdat ik het dan te druk vind. Dus ik gebruik merino wollen optrekbroekje in ecru (natuurlijke kleur van wol), een wit snappi klemmetje en een one size wollen overbroekje met drukknopjes in ecru. Ik ben meer dan tevreden. En het heeft me in totaal gekost….: 30 euro oogjesluiers van MP, 20st ol van mijn schoonmoeder gehad, 3euro snappi klem, 3st wollen overbroekjes als kraamkado gehad, 7euro potje lanoline. Een wetbag heb ik ook als kraamkado gekregen. Nu ga ik nog little lamb 7 broekjes en 1 milovia overbroekje kopen voor de nacht. Ik verwacht daar maximaal 60 euro aan uit te geven. Met dit allemaal ga ik ook onze tweede luieren. En dan ben ik voor minder dan 100euro klaar 🙂 Hier en daar een potje lanoline voor 7 euro (1x in 5maanden?).
  Kortom, wasbare luiers zijn echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.