Honing-citroenijs

Honing-Citroenijs

Honing-citroenijs-small

Warm, zonnig weer, dat vraagt om een ijsje! Een ijsje is in de winkel of bij de ijskraam zo gekocht, maar dat zit helaas vol met suiker. Leuker is het om het zelf te maken met een ijsmachine. Het is even een investering, maar ook een goedkope ijsmachine (minder dan 30 euro) doet zijn werk prima. Let er bij aankoop wel even op of het vrieselement van de machine in je vriezer gaat passen, deze zijn soms wat groot.

Dit honing-citroenijs is lekker verfrissend, heel romig, volledig lactosevrij en zeker niet te zoet; perfect om af te koelen dus. Het fijnst is het om rauwe honing in het recept te gebruiken, dit geeft er een lekkere honingsmaak aan zonder dat je er veel van nodig hebt. Bovendien bevat dit nog alle gezonde stoffen die van nature in honing voorkomen, deze gaan bij verhitting namelijk helaas verloren.

De kokosmelk zet je een paar uur (of liever een dag) van tevoren al in de koelkast; zo is je ijsmengsel meteen klaar om de ijsmachine in te gaan. Is het niet gekoeld, dan zal je honing-citroenijs minder goed bevriezen.

Honing-Citroenijs
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2-4
Ingrediënten
 • Kokosmelk - 500 ml, gekoeld
 • Citroen - 2 stuks
 • Honing - 2 el, rauwe honing werkt het beste
 • Vanillemerg - ¼ tl
Bereiding
 1. Schil de citroenen en haal het vruchtvlees tussen de velletjes uit. Doe het vruchtvlees samen met de andere ingrediënten in de blender en maak er een gladde massa van.
 2. Heb je gekoelde kokosmelk gebruikt? Ga dan door naar stap 3. Zo niet, zet het ijsmengsel 1 tot 2 uur in de koelkast.
 3. Schenk het ijsmengsel in de ijsmachine en volg de instructies volgens de gebruiksaanwijzing.
 4. Verdeel het ijs over 2 tot 4 kommen en eet smakelijk!
 

Comments 8

 1. Het honing-citroenijs lukt niet: het zit vol harde plakjes kokosvet, ondanks het minutieus volgen van het recept en het gebruik van een professionele sorbetiere…

  1. Welk merk kokosmelk gebruik je? Dat kan namelijk het probleem wel eens zijn.. Wat je kunt doen om dit te voorkomen is het ijs vlak voordat je het in de ijsmachine doet, nog ongeveer 30 seconden in de blender te doen.

 2. Kun je dit ook maken met geperste citroenen (dat lijkt me iets makkelijker)?

  1. Het kan wel, maar dan zal de smaak minder puur zijn 🙂 Een citroen is zo geschild, probeer het maar eens, het valt heel erg mee.

 3. Welke ijsmachine? Wat als je er geen hebt?

  1. Marinka had een ijsmachine van Philips, deze werkte erg goed maar na 6 jaar heeft het apparaat het begeven. Een ijsmachine die we kunnen aanraden en die zelf vriest, is die van Magimix (Model La Turbine a Glace). Zo’n apparaat is natuurlijk helemaal een droom, maar dat zie je ook terug in het prijskaartje..

   1. Welke budget ijsmachine is aan te raden dan? Weinig mensen hebben zo even ruim 500 euro liggen voor de maaimix.

    Blijft het ijs ook lekker zacht? Zoals wanneer je naar een ijssalon gaat?

    1. Helaas hebben we geen tips voor een budget ijsmachine. Marinka heeft zelf geen ijsmachine meer sinds die van Philips kapot is gegaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.