Paleo Cupcakes

Paleo Cupcakes

Paleo Cupcakes

Bij een verjaardag hoort een taartje. Maar wel het liefst één waar je geen buikpijn van krijgt natuurlijk. Dit keer heb ik gekozen voor paleo cupcakes: een heerlijk 1-persoons taartje!

Ik heb er een leuke cupcake toren van gemaakt met twee klassieke smaken: chocola en vanille.  Het was een groot succes en de cakejes vielen heel goed in de smaak bij zowel onze Paleo als niet-Paleo gasten.

Uiteraard zijn deze paleo cupcakes ook zonder feestelijke topping een heerlijk tussendoortje!

Wat betreft de topping kun je je fantasie de vrije loop laten, of kiezen voor onderstaande kokos topping. Ik heb voor deze paleo cupcakes gekozen voor een slagroom topping en deze daarna heel eenvoudig versierd met een bloemetje van ouwel (eetbaar papier) welke met natuurlijke kleurstoffen zijn gekleurd.

Tip: decoreer de paleo cupcakes niet langer dan een paar uur voor het serveren (dus niet de dag van tevoren). De kans dat de kokosroom zacht wordt is anders erg groot.

Paleo Cupcakes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 24
Ingrediënten
CHOCOLADE PALEO CUPCAKES:
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram palmsuiker of kokosbloesemnectar
  • 20 gram cacao poeder
  • ½ theelepel bakingsoda
  • Snuf zout
  • 100 gram pure chocola (70% of meer)
  • 120 gram gesmolten kokosolie (af laten koelen naar kamertemperatuur)
  • 3 eieren
  • 1 tl appelciderazijn
VANILLE PALEO CUPCAKES:
  • 75 gram amandelmeel
  • 50 gram kastanjemeel
  • ½ theelepel bakingsoda
  • Snuf zout
  • 2 eieren
  • 100 gram gesmolten kokosolie (af laten koelen naar kamertemperatuur)
  • 90 gram ahornsiroop (honing of kokosbloesemnectar)
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 tl vanille extract
  • Optioneel; 2 eetlepels witte amandelpasta voor extra smeuïge cupcakes.
  • Optioneel; een vulling van b.v. 100 gram rozijnen, noten, bessen etc.
TOPPING KOKOSROOM:
  • 1 blikje kokosmelk of kokosroom (kokosroom is het lekkerste!)
  • Optioneel 1 á 2 eetlepels ahornsiroop of honing
Bereiding
CHOCOLADE PALEO CUPCAKES:
  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Vet een muffintray in van 12 muffinvormpjes op zet siliconevormpjes klaar.
  3. Smelt de chocolade au-bain marie.
  4. Meng de droge ingrediënten door elkaar; amandelmeel, palmsuiker, cacao, bakzout en zout
  5. Klop in een tweede schaal de eieren los.
  6. Voeg hier de kokosolie en de appelciderazijn aan toe en meng het geheel goed door elkaar.
  7. Voeg de droge ingrediënten aan het ei-mengsel toe en roer alles tot een egale massa.
  8. Schep hier de gesmolten chocolade doorheen.
  9. Vul de vormpjes voor ongeveer ¾ en bak de cakejes in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
  10. Laat ze een minuut of vijf afkoelen op een rooster en verwijder ze dan uit de tray.
VANILLE PALEO CUPCAKES:
  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Vet een muffintray in van 12 muffinvormpjes op zet siliconevormpjes klaar.
  3. Meng de droge ingrediënten door elkaar; amandelmeel, boekweit/kastanjemeel , bakzout en zout
  4. Klop in een tweede schaal de eieren los.
  5. Voeg hier de kokosolie, ahornsiroop en de appelciderazijn aan toe en meng het geheel goed door elkaar.
  6. Voeg nu eventueel de amandelpasta toe.
  7. Voeg de droge ingrediënten aan het ei-mengsel toe en roer alles tot een egale massa.
  8. Schep hier eventueel de vulling doorheen.
  9. Vul de vormpjes voor ongeveer ¾ en bak de cakejes in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
  10. Laat ze een minuut of vijf afkoelen op een rooster en verwijder ze dan uit de tray.
TOPPING KOKOSROOM:
  1. Zet het blikje kokosmelk 24 uur in de koelkast.
  2. Plaats een half uur voor je gaat beginnen een rvs of glazen kom in de vriezer. Heb je deze niet dan kun je natuurlijk ook een plastic kom gebruiken en heel snel werken zodat de room niet warm kan worden (dan wordt hij dun).
  3. Draai het blikje om en maak ze aan de onderkant open.
  4. Giet het kokoswater af (Niet weggooien, hoor! Kun je heerlijke smoothies mee maken).
  5. Schep de kokosroom in je ijskoude kom.
  6. Voeg eventueel de ahornsiroop of honing toe.
  7. Klop met een handmixer de kokos tot ‘slagroom’.
  8. Het resultaat is niet zo luchtig als echte slagroom maar het is een verdomd lekker gezond alternatief!
  9. Spuit de room op de cakejes met een spuitzak.
 

Comments 3

  1. Hoi Marinka,

    Ik ben benieuwd of jij mij kan helpen.
    Graag wil ik wat lekkers maken voor mijn verjaardag.
    Echter ben ik allergisch voor melkproducten. Mascarpone komt vaak voor in lekkere producten die ik zou willen maken.
    weet jij waar ik daarvoor kan gebruiken om het te vervangen? Ik heb je lijst als bekeken (hele fijne en bruikbare lijst overigens!!) maar mascarpone staat er niet tussen. Klopt dat?

    Ik ben benieuwd of je mij kan helpen.

    Gr Ineke

    1. Post
      Author

      Hi Ineke, op mijn site vind je alleen maar recepten zonder melkproducten, ook voor lekkere taarten enzo. Mascarpone vervangen is een lastige zaak, dus dan zou ik eerder aanraden om gewoon iets anders uit te kiezen 🙂

      1. Super bedankt voor je snelle reactie Marinka.
        Dan ga ik toch weer lekker voor de worteltaart van jou.
        Dat is en blijft mijn favoriet. Bedankt voor al je heerlijke inspiratie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.