Pompoentaartje met tijgenotenbodem

Pompoentaartje met tijgernotenbodem

Pompoentaartje met tijgenotenbodem

Marinka, wéér een nieuwe meelsoort? En waar moet ik dat nu weer kopen?

Die vragen worden me heel vaak gesteld wanneer ik een recept met tijgernotenmeel/chufameel deel. Geen paniek, tijgernotenmeel is online heel goed verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via ChufaNederland.nl. Het is goedkoper dan amandelmeel. En het is ook geschikt voor mensen met een notenallergie! Oh en ze zijn ook erg lekker. Ik ben in ieder geval fan.

Tijgernoten zijn overigens geen echte noten, maar een soort kleine knolletjes, ze groeien onder de grond. Zie het als mini zoete aardappeltjes.

In het kader van de veel gestelde vragen over tijgernotenmeel, weet ik nog niet of je het kunt vervangen door een andere meelsoort en in welke verhoudingen. Dat heb ik nog niet geprobeerd! Ik heb wel ergens gelezen dat wanneer een recept om tarwemeel vraagt, je dan gewoon dezelfde hoeveelheid tijgernotenmeel kunt gebruiken voor eenzelfde resultaat. Zo wordt het ineens wel heel erg gemakkelijk om je oude favoriete non-Paleo recepten om te toveren tot Paleo recepten.

Kortom, dat tijgenotenmeel is echt het proberen waard.

Sabine van Paleo Store heeft dit meel ook al ontdekt, en ontwikkelde er haar eigen koekjesmix mee. Daar hoef je alleen nog maar kokosolie aan toe te voegen, en dan kun je al gaan bakken. Ik was dan ook blij verrast toen ik tijdens mijn boeklancering een verpakking van deze Tijger koekjesmix van haar kreeg!

Reden genoeg om daar iets lekkers mee te maken. Al ben ik natuurlijk net iets te eigenwijs om er ‘gewoon’ koekjes van te maken. Nee, ik moest weer zo nodig uittesten of die mix ook handig zou zijn als taartbodem. Lekker met een pompoenvulling erin, ik zag het helemaal zitten.

Jij ook? Probeer dan onderstaand recept maar eens, want dat is écht een succes!

Heb je geen koekjesmix op voorraad, maar wel tijgenotenmeel? Maak dan het deeg van dit recept (maar gebruik koekkruiden in plaats van vanille en citroenrasp). Dat werkt net zo goed.

Pompoentaartje met tijgernotenbodem
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
Bodem:
  • 1 pak Tijger Koekjesmix van Paleo2Go
  • 130g kokosolie
Vulling:
  • 300g pompoen, in blokjes
  • 2 Medjool dadels, zonder pit
  • 4 el kokosolie
  • 4 el kokosmelk
  • ½ tl kaneel
  • ¼ tl vanillepoeder
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175°C en vet een vierkante of rechthoekige bakvorm in met kokosolie.
  2. Smelt de kokosolie en volg de instructies op het pak Tijger Koekjesmix.
  3. Druk het deeg netjes uit in de bakvorm en zorg dat er ook een kleine opstaande rand ontstaat.
  4. Bak de bodem in 20 minuten goudbruin en gaar.
  5. Maak in de tussentijd de vulling door de blokjes pompoen in 10 minuten gaar te koken.
  6. Giet de pompoenblokjes af en pureer ze samen met de overige ingrediënten voor de vulling.
  7. Schep de pompoenvulling in de taartbodem en strijk deze glad met de achterkant van een lepel.
  8. Laat de taart ca. 2 uur opstijven in de koelkast.
 

Comments 5

  1. Hoi Marinka,
    Ziet er lekker uit! Ik denk er over om dit met de kerst te maken. Wat voor bloemetjes heb je er over heen gedaan?
    Alvast heerlijke feestdagen!
    Groetjes Laura

    1. Post
      Author

      Hoi Laura! De bloemetjes zijn simpele gedroogde bloemen, ik heb ze eens bij de Edeka in Duitsland gevonden… Maar bij de toko of Turkse/Marokkaanse winkels hebben ze soms ook weleens van dit soort bloemen. Je zou er trouwens ook verse viooltjes op kunnen doen, die zijn eetbaar 😀 (en het zou heel mooi staan)

  2. Hi Marinka,
    Na stap 7 moet ik het dan in de oven terug zetten en hoelang of in de koelkast? Alvast bedankt voor je antwoord.
    Groetjes Judith

    1. Post
      Author
  3. De worteltaart is echt heerlijk, heb vandaag een variant gemaakt met zoete aardappel in plaats van wortel en geen dadels en vanilie toegevoegd, deze is neutraler en goed als glutenvrij hartig hapje tijdens of tussen de maaltijden in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.