Paleo Wortelcake

Wortelcake

Wortelcake

Vorige week kreeg ik een email van Martine (van Het Schoonheidsgeheim)  met haar favoriete recept van wortelcake welke nog niet helemaal Paleo proof (dus granen- en zuivelvrij) was. Of ik zin had om me erop uit te leven. Dat had ik natuurlijk wel!

Afgelopen weekend ben ik aan de slag gegaan met de paleo wortelcake en het resultaat was in één keer super. In de basis was het al een heerlijk recept en ik heb maar weinig aanpassingen hoeven maken. Ik heb me netjes aan het recept gehouden (nou ja…. bijna dan) en niet al te veel extra dingen toegevoegd maar de volgende keer ga ik me volledig uitleven qua vulling.

Nog meer rozijntjes, nootjes, stukjes appel, of juist wat zonnebloem of pompoenpitten. Dit is een fantastisch recept voor wortelcake om eindeloos mee te variëren!

Wortelcake
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
  • 40 gram kokosmeel
  • 160 gram amandelmeel
  • 25 gram fijngemalen walnoten of walnotenmeel
  • 4 gram bakzout
  • 1 eetlepel kaneel
  • Optioneel; 1 theelepel cardemom
  • Optioneel; ½ theelepel gember
  • 150 gram roomboter
  • 30 gram kokosolie
  • 3 eieren
  • 40 gram palmsuiker
  • 60 gram ahornsiroop
  • 200 gram geraspte wortel
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram gehakte walnoten
  • Optioneel; extra vulling zoals; nootjes, gedroogd fruit, appel, zonnebloempitten, gojibessen, chiazaad etc etc.
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  2. Vet een springvorm of vierkante muffinvorm, van ongeveer 22x22 cm, in.
  3. Meng de kokosmeel, amandelmeel, fijngemalen walnoten, bakzout en de specerijen in een ruime kom.
  4. Smelt de roomboter samen met de kokosolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Meng hier de eieren, palmsuiker en ahornsiroop door en mix het tot een egale massa.
  6. Voeg het meel mengsel bij het eiermengsel en roer alle klontjes eruit.
  7. Voeg de vulling toe en giet het geheel in je bakvorm
  8. Bak voor ongeveer 40-45 minuten of totdat de cake gaar is.
 

Comments 18

  1. Bakzout, wat bedoel je daar precies mee? Heb erg veel zin om dit recept morgen uit te proberen. klinkt heerlijk!

    1. Post
      Author
  2. Heerlijk.
    Heb er rozijnen ingedaan (eerst in rum laten weken), pompoenpitten, lekker veel kardemom (indo😁), wat kaneel, gestampte hazel- en walnoten.
    Had helaas geen ahornsoroop, dus 25 gram meer palmsuiker.

    Superrecept.

    1. Post
      Author
  3. Wat jammer dat dit volledig en exact overgenomen is van hetpaleoprincipe.nl (recept van 2013) zonder bronvermelding….
    Ik voel me wat bekocht. Allebei een mail van Martine gehad? Dacht het niet…

    1. Post
      Author

      Dit recept is nog gemaakt door Astrid Jongbloed (voormalig eigenaresse van Oerkracht.nl, welke ik over heb genomen). Zij heeft het recept toentertijd speciaal voor hetpaleoprincipe.nl ontwikkeld, dus ik vrees dat de bronvermelding op een andere website ontbreekt en niet op die van mij.

    1. Post
      Author

      Pure roomboter past voor veel mensen binnen een Paleo voedingspatroon, maar niet voor iedereen. Je kunt ook ghee of kokosolie gebruiken als vervanger.

    1. Post
      Author
  4. Kan ik ook kokosbloemsuiker in plaats van palmsuiker gebruiken? En in plaats van ahornsiroop misschien honing of agavesiroop of dadelsiroop?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.