kippenbouillon

Zelfgemaakte kippenbouillon

kippenbouillon

Zelf een overheerlijke en supergezonde kippenbouillon trekken is echt niet zo moeilijk als je misschien zal denken.

In 10 minuten staat je pan of slowcooker te pruttelen en je hebt er geen omkijken naar totdat de bouillon klaar is. Je kunt kippenbouillon gebruiken als basis voor soep, sauzen of gewoon als heerlijke heilzame bouillon als je je niet zo lekker voelt.

Met die bouillon maak je natuurlijk een heerlijke kippensoep, dat recept vind je hier.

Zelfgemaakte kippenbouillon
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
 • 3-4 biologische kipkarkassen(te bestellen bij www.okvlees.nl of bij je biologische slager)
 • 4 liter water
 • 1-2 eetlepels appelciderazijn (of andere vorm van azijn)
 • 2 uien, in vieren gesneden
 • 2 grote winterwortels, in stukken
 • 6 stengels bleekselderij, in stukken
 • 6 tenen knoflook, geplet
 • 2 laurierbladeren
 • 6 peperkorrels
 • ½ el (Keltisch ) zeezout
Bereiding
 1. Plaats de kipkarkassen in de slowcooker en voeg het water en de appelciderazijn toe. De appelcider azijn is nodig om alle mineralen uit de botten te trekken dus vergeet deze niet!
 2. Wanneer je een kleine slowcooker hebt kun je uiteraard minder kipkarkassen, dus minder water gebruiken.
 3. Zet de slowcooker op de hoogste stand totdat de bouillon begint te pruttelen en zet hem dan lager. Laat deze voor 24 tot 48 staan. De botten worden nu langzaam helemaal week en alle goede eigenschappen worden eruit getrokken
 4. Voeg de laatste 8 uur de overige ingrediënten toe en zet de slowcooker nog even op de hoogste stand totdat de bouillon weer begint te pruttelen. Zet hem dan weer lager.
 5. Na ongeveer 4 tot 8 uur kun je de bouillon gaan zeven.
 6. Zeef een zelfgemaakte bouillon altijd door een kaasdoek, hydrofiel luier of theedoek om eventuele botsplintertjes te verwijderen. (leg deze in een zeef en giet dan de bouillon erdoorheen).
 7. Je kunt de bouillon nu gelijk drinken of als basis voor een kippensoep gebruiken
 8. Je kunt de bouillon ook verder inkoken om in ijsblokjesvormpjes in te vriezen. Je hebt dan altijd kant en klare bouillon blokjes bij de hand.
 9. Wanneer je geen slowcooker hebt kun je ook een grote soeppan gebruiken. Zet deze dan op het kleinste pitje van het gasfornuis en desnoods op een warmhoudplaatje wanneer de soep te hard blijft koken.
 

Comments 12

 1. Wat maak je van de groenten en kip die na 24-48u over en gezeefd zijn?

  Bouillon eet ik het liefst helder, maar ik vind het zonde om alles weg te moeten gooien.

  Bedankt!

 2. Kun je ook bouillon maken van een hele kip?
  Wanneer moet ik het kippenvlees er dan uithalen want na 24 uur pruttelen is er van het vlees natuurlijk weinig meer over.

  1. Ja natuurlijk kan dat! Ik zou de kip dan eerst in de oven roosteren (1,5 uur voor een kip van 1,5 kg op 220 graden), alleen met wat zout bestrooid. Daar haal je het vlees vanaf, en de botten, gewrichten en al het andere wat overblijft daar maak je vervolgens bouillon van. De geroosterde botten geven namelijk nog meer smaak af, en het vlees is op die manier ook lekkerder van smaak.

 3. Kun je ook bouillon maken van kipfilet?

  1. Nee, bouillon maak je van botten. Kipfilet geeft nagenoeg geen smaak en geen voedingsstoffen af..

 4. Mijn Slowcooker heeft een inhoud van 3,5 liter, welke hoeveelheden moet ik dan aanhouden voor een lekkere volle pan? Verder ben ik gebonden aan de halal slager waar ze geen kipkarkassen hebben maar alleen: hele kip, drumsticks, carbonades, vleugels, grote poten, incidenteel kippenrug en kipfilet. Wat kan ik dan het beste nemen en welke hoeveelheid?

  1. Voor jouw slowcooker kun je het beste de helft van het recept nemen. Gebruik het liefste botten met veel bindweefsel, zoals kippennekken en kippenklauwen, maar als die niet voorradig zijn dan kun je ook kippenpoten en -vleugels of een hele kip gebruiken. Kipfilet is niet geschikt om bouillon van te maken.

 5. Als ik deze kippenbouillon wil gebruiken voor kippensoep. Verdun je deze bouillon dan met water?
  Wat zou dan de verhouding zijn?
  Het lijkt me wel handig, dat je deze bouillon dan in porties invriest als basis.

  1. Hee Boukje, yes dat is zeker handig 😉 wat betreft de basis voor kippensoep. In dit Kippensoep recept wordt deze bouillon gebruikt!

 6. Ik heb de bouillon gemaakt. Het is erg lekker en ik ga het recept nog vaker maken. Ik heb scharrelkippen karkassen gebruikt, en wel om de volgende reden. Een scharrelkip leeft gemiddeld 60 dagen. Een biologische kip 80 dagen. De biologische kip heeft iets meer ruimte dan een scharrelkip. Hierdoor wordt de opbrengst per 1m² kostbare veeteelt grond minder. De kip moet ook 20 dagen langer eten, wat weer extra landbouwgrond kost . Ook produceert de kip 20 dagen langer mest. De biologische kip heeft een iets beter, en langer leven t.o.v. een scharrelkip. Wel produceert de kip meer CO2, en wordt onnodig veel extra vee, en landbouwgrond gebruikt.

  1. Ik gebruik mijn eigen gekweekte hanen. Deze zijn minimaal 8 maanden en dikwijls ouder dan 1 jaar. Het zijn oude rassen en groeien traag. Daarom zit er ook veel meer smaak aan.
   Veel gezonder .

 7. Ik gebruik mijn eigen gekweekte hanen. Deze zijn minimaal 8 maanden en dikwijls ouder dan 1 jaar. Het zijn oude rassen en groeien traag. Daarom zit er ook veel meer smaak aan.
  Veel gezonder .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.