Gerookte zalmsalade met pestodressing

Gerookte zalmsalade met pestodressing

Gerookte zalmsalade met pestodressing 2-small

Een lunch meenemen kan in een saaie brooddoos (welke helaas vaak BPA en ftalaten bevatten; chemicaliën die je gezondheid er niet op vooruit doen gaan), maar het kan ook op een verantwoorde en leuke manier: in een Mason Jar! Deze robuuste glazen potten zijn ideaal om je lunch in mee te nemen: ze ‘sealen’ zichzelf met het bijgeleverde deksel, waarna je de metalen ring er omheen draait: dit maakt ze lekvrij. Je kunt de potten dus op zijn kop houden zoveel je wilt, je tas zal niet onder het eten komen te zitten.

Daarnaast ziet een kleurrijke maaltijd er ontzettend leuk uit in een glazen pot.

In dit recept heb ik de Ball Quart Wide gebruikt voor de salade (deze is lekker groot en heeft een wijde hals waardoor je gemakkelijk bij de inhoud kunt), en de Ball Quilted Crystal Jelly voor de dressing. Heel handig! Zo blijft je salade lekker knapperig en kun je vlak voor je begint te eten de dressing erop doen.
Maar dat is niet het enige waar je de dressing voor kunt gebruiken… In het recept hieronder geef ik meer tips!

Gerookte zalmsalade met pestodressing 1-small

Gerookte zalmsalade met pestodressing

Op de foto zie je -jawel- viooltjes in de salade zitten! Leuk he? Ik had wel eens gehoord van zogenaamde ‘eetbare bloemen’ en op vakantie in de VS had ik ze wel eens op mijn bord gekregen, maar in Nederland had ik ze nog niet gezien.

Tot ik kruidensla met bloemen in een winkel vond! Wat ziet dat er leuk uit. Als je deze niet kunt vinden, kun je natuurlijk ook gewoon een slamelange naar keuze gebruiken of zelfs je eigen salade samenstellen met groenten uit eigen tuin/balkon/vensterbank. Alles is mogelijk! (en misschien heb je zelfs wel viooltjes in je tuin staan, die kun je er dus ook gewoon bij doen)

De pestodressing is enorm veelzijdig: zelf heb ik deze niet alleen over de gerookte zalmsalade gegeten, maar ook over een biefstukje en ik kan me niet anders voorstellen dan dat dit ook heerlijk zou zijn bij een visfilet, eieren of kip. Het is dus altijd handig om hier een potje van in de koelkast te hebben staan.

Gerookte zalmsalade met pestodressing
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
Salade
  • Pompoen - 500g
  • Eendenvet - 1 el
  • Kruidensla - 100g
  • Gerookte zalm - 300g, in reepjes
Pestodressing
  • Extra Vierge Olijf olie - 60 ml
  • Basilicum - 15g, vers
  • Oregano - 2 el, vers
  • Knof look - 1 teen, gepeld
  • Citroensap - 1 el
  • Zout - ¼ tl
Bereiding
Salade
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schep de zaden uit de pompoen met een lepel en snijd de pompoen in blokjes.
  3. Verdeel de blokjes pompoen over de bakplaat en meng het eendenvet er doorheen.
  4. Rooster de pompoen in 15 minuten gaar, laat vervolgens even af koelen.
  5. Verdeel de helft van de kruidensla over twee Mason Jars, verdeel de pompoen en de reepjes
  6. gerookte zalm erover en vervolgens de rest van de kruidensla.
  7. Schenk vlak voor het serveren de pestodressing over de salade en eet smakelijk!
Pestodressing
  1. Combineer alle ingrediënten voor de dressing in een kleine foodprocessor en maal tot een gladde dressing. Je kunt dit eventueel ook in een hoge kom met de staafmixer doen.
  2. Schenk de dressing over een salade of juist over een bief stuk of ander vleesgerecht.
 

Comments 1

  1. Bedankt voor de heerlijke recepten.
    Het is altijd weer een feestje om te krijgen.
    Alles smaakt goed wat jij maakt complimenten naar jou toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.