Knapperige zoete aardappelfrietjes

Knapperige zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet; toch wel zo’n beetje dé vervanger voor ‘gewone’ friet wanneer je Paleo eet. Om eerlijk te zijn vond ik ze altijd een beetje tegen vallen. Want, tjsa.. ze lijken wel op frietjes, de naam aardappel zit erin, de smaak is goed, maar uiteindelijk zijn ze gewoon slap.

Afgelopen week had ik het er nog over met iemand: slappe zoete aardappel friet. Ik wist wel te vertellen dat ik ergens had gelezen hoe ze knapperig konden worden, maar moest toegeven dat ik dat nog niet had geprobeerd.

Het geheim voor knapperige zoete aardappel friet

Tijd om zoete aardappel in huis te halen en nog eens terug te zoeken of het eigenlijk wel écht mogelijk was; het recept wat ik vond vroeg om olijfolie, maar dat gebruik ik niet om te bakken. Zeker niet bij een hoge oventemperatuur. Eendenvet leek me een betere optie, maar kokosolie kan natuurlijk ook. Achteraf gezien zou het ook heerlijk zijn om het vet van uitgebakken spekjes te gebruiken om deze frietjes mee te bakken.

Het resultaat mocht er zijn: knapperige zoete aardappel friet. Het kan dus wel!

Met het recept hieronder maak je jouw zoete aardappel frietjes lekker knapperig aan de buitenkant, en heerlijk zacht en smeuïg vanbinnen.

Knapperige zoete aardappelfrietjes
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • Zoete aardappel - 1 stuk (ca. 400g)
  • Zout - 2 tl
  • Eendenvet - 1 el (kokosolie mag ook!)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de zoete aardappel en snijd hem in frietjes van ongeveer 1 cm dik.
  3. Doe de frietjes in een kom met warm water en het zout. Laat ze hierin 15-30 minuten weken.
  4. Giet de frietjes af en dep ze droog met een schone theedoek of keukenpapier, doe ze in een kom en schep er het eendenvet (of de kokosolie) bovenop.
  5. Meng de frietjes met de hand door elkaar om ervoor te zorgen dat ze allemaal een mooi laagje vet hebben.
  6. Leg de frietjes op de bakplaat, maar zorg ervoor dat ze allemaal wat tussenruimte hebben. Leg ze dus niet bovenop elkaar of tegen elkaar aan.
  7. Bak de frietjes ca. 15 minuten in het midden van de oven, haal ze eruit en draai ze allemaal om. Pas op dat je je handen niet verbrandt!
  8. Schuif de bakplaat met frietjes terug in de oven en bak ze nog 15 minuten. Open de oven om te zien of de frietjes al bruin beginnen te kleuren; zo niet, zet dan de grill van de oven even aan en bak ze in nog 2 minuten goudbruin en knapperig. (let op: de baktijd verschilt per oven, houd ze dus goed in de gaten!)
  9. Serveer de frietjes met wat grof zout en misschien ook wat zelf gemaakte mayonaise. Eet smakelijk!
 

Comments 26

  1. Hoi

    Vanavond gemaakt, precies gedaan volgens de beschrijving en ze waren niet knapperig, wat deed ik verkeerd? Ze waren wel lekker en sommige waren wel knapperig en een beetje aangebrand. Tip voor de volgende keer?

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

      Dan weet ik het ook niet! Misschien iets te dicht op elkaar gelegd in de oven? Of het ligt aan de stand van de oven, dat wil ook wel eens veel verschil maken.

  2. Zijn er ook paleo recepten die je kan frituren in kokosolie? Ik heb speciaal een nieuw frituurpannetje aangeschaft en gezonde kokosolie maar nu kan ik nergens iets ‘gefrituurd” vinden. Bijv. Groentefrietjes, loempia’s

    1. Post
      Author

      Deze frietjes kun je ook gewoon frituren hoor 🙂 Alleen ookal frituur je in kokosolie: het vet oxideert uiteindelijk toch en dat is juist het probleem van frituren..

  3. Marinka
    Voordat ik met Paleo begon sneed ik al vaak zelf 1 kg verse frites van aardappel die ik dan met een lepel olijfolie in de actifry bakte.
    Is de actifry ook volgens de paleo wijze geschikt om te bakken?

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

      Geen idee eigenlijk! Ik maak me daar absoluut niet druk om. Ik eet écht eten en complete maaltijden. Zoete aardappel past daar prima tussen, of het nu gebakken is of niet. Ons lichaam kan prima omgaan met suikers uit groenten, mede dankzij de enorme hoeveelheid voedingsstoffen die erin zitten. Dit in tegenstelling tot bewerkte producten met veel suikers 🙂
      Daarnaast zegt de glycemische lading van de complete maaltijd heel veel meer dan de GI van één ingrediënt. Alles komt tegelijk in je lichaam terecht en wordt tegelijk verteerd, dus simpelweg naar de GI kijken is eigenlijk onzin.

  4. Dit is echt een superrecept, thx. Heb de frieten in schil van CelaVita gebruikt. Precies genoeg voor twee personen.

    Kan ik ook twee bakplaten boven elkaar zetten in de oven? Eentje in het midden en eentje erboven of eronder? Of worden die dan minder knapperig?

    1. Post
      Author
  5. Dank je wel. Dan moet ik dat maar niet proberen 🙂
    Wel jammer, op mijn bakplaat is maar plaats voor friet voor twee personen en had ze graag voor vier man willen maken.

  6. Pingback: WOD 25 juli ’16

  7. misschien een idee om de bakplaten te wisselen?Ik heb een hoge smalle oven en ruil de bakplaten halverwege van plaats. Bij hete lucht komt de hitte overal

  8. ipv zoete aardappel kan je ook cassave gebruiken. Voor ons surinamer is gebakken cassave (google Telo) net zo normaal als een patatje voor nederlanders. Heel simpel te maken en lekker krokant.
    Snij cassave in de vorm van friet (mag ook een ander vorm zijn). Kook het beetgaar. Daarna kan je het of invriezen of frituren. Klaar is kees.
    Wil je het nog makkelijker, dan kan je voorgekookte cassave kopen in surinaamse toko. Ze staan in de vriezervak.

  9. Vraagje… bij mij blijven de friet een redelijk slappe bedoeling. Waar gaat het mis?
    En kan ik het eendenvet/kokosolie ook vervangen voor ghee?

    1. Als je het recept volgt, zouden ze bruin en knapperig moeten worden 🙂 Je kunt eendenvet/kokosolie ook vervangen voor ghee.

    1. Het kan inderdaad aan de stand van de oven liggen of dat de friet te dicht op elkaar ligt op de bakplaat. Of misschien kun je ze volgende keer iets langer in het zoute water laten weken?

  10. Perfect! Complimenten, ik heb geel wat geëxperimenteerd, maar deze is t. Ik had 2 zoete aardappels voor mijzelf en dat vond ik precies genoeg😊 wel een werkje dat omdraaien. Bedankt!

  11. Vooraleer ze in de oven gaan eens door de maizena roeren zou naar het schijnt ook helpen. Zo voeg je nog extra zetmeel toe wat nodig is voor een krokant korstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.