Bietensalade met zure haring

OERhollands – Bietensalade met zure haring

OERhollands Bietensalade met zure haring

Een salade die binnen 15 minuten klaar is, heel gezond, lekker én ook nog eens echt Hollands is. Deze bietensalade met zure haring past he-le-maal in ons thema dit najaar: OERhollands. Gewone Hollandse pot, maar dan Paleo. En minstens net zo lekker.

Zal ik jullie eens iets verklappen? Ik koop wel eens van die gekookte, vacuüm verpakte rode bietjes. Niet zo heel verantwoord natuurlijk (al koop ik ze wel altijd biologisch!) maar ja, soms mag iets ook wel eens gewoon lekker snel en makkelijk zijn.

Het is trouwens niet zo dat ik niet van bietjes houd hoor, ik koop ze ook erg vaak vers en eet ze dan lekker rauw of geroosterd in de oven. De laatste tijd heb ik bietjes steeds beter leren waarderen en daarmee ook hun meest gemakkelijk optie: de voorgekookte en verpakte variant. Een van de weinige groenten die ik op die manier koop! (andere favoriete opties zijn augurken uit een pot, zuurkool en diepvries boerenkool)

En de haring? Ja, ook al uit een pot! Gewoon omdat ze dan lekker zuur zijn. En voor degenen die op hun budget letten: haring uit een pot is trouwens ook een stuk goedkoper dan verse haring. Hoe dat zich verhoudt tot de voedingswaarde weet ik niet, maar het is altijd beter dan helemaal geen vis en stukken gezonder dan een tripje naar de snackbar omdat je geen tijd hebt om te koken. (deze salade is in 15 minuten klaar!)

Wat ik hiermee wil zeggen: Paleo eten kan en mag ook heel makkelijk zijn, en snel. En ja, het is dan nog steeds gezond.

OERhollands - Bietensalade met zure haring
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 500g rode biet, gekookt en in blokjes gesneden
  • 200g zure haring, in stukjes
  • 1 appel, in blokjes
  • 1 bosui, in ringen
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
Bereiding
  1. Combineer biet, haring, appel en bosui in een kom en schep door elkaar.
  2. Roer in een kommetje de olijfolie, balsamico, mosterd en honing tot een gladde dressing.
  3. Schenk de dressing vlak voor het serveren over de salade.
Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Meer OERhollandse recepten? Bekijk dan eens dit overzicht.

Comments 10

  1. beste marinka,
    Waar vind ik haring uit een pot zonder suiker?
    Ik houd echt van zure haring maar heb ze al een
    Jaar niet meer gehad omdat er altijd suiker aan
    Toegevoegd wordt .

    1. Post
      Author

      De hoeveelheid suiker die toe wordt gevoegd valt enorm mee, dit kun je terugzien in de hoeveelheid suikers in de voedingswaarde. Het zou kunnen zijn dat er ook nog een fermentatieproces plaats vindt, maar dat weet ik echt niet zeker. In dat geval worden de suikers in de pot nog verteerd door bacteriën. (maar nogmaals: dat weet ik niet zeker)
      Ik hoorde dat ze in België overigens wel zure haring zónder suikers hebben.

    1. Dit basisrecept vind ik altijd nog het lekkerste, omdat er geen aardappels doorheen zitten. Dan weer wel gebakken krieltjes of een knapperig broodje erbij!
      RdH

  2. Ik heb het vanmiddag gemaakt en het is een heel makelijk en smakelijke recept . Ik ga dit recept zeker wel weer een keer maken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.