Snert

OERhollands – Snert

OERhollands - Snert

“Mam, wat eten we vandaag?” Ik hoor het mezelf nog vragen. In de winter was het antwoord regelmatig ‘snert’, en stond de snelkookpan zelfs al op het vuur. Snert vond ik eigenlijk helemaal niet erg om te eten, want als je er eenmaal aan begon dan was het echt een heerlijke maaltijd. Extra geluk had ik wanneer we daarna nog pannenkoeken kregen, maar dat is weer een ander verhaal 😉

Snert is natuurlijk écht OERhollands! Een lekkere vullende maaltijdsoep waar je de komende uren wel even vol van zit. Maar ja, hoe maak je nu echte snert zonder… snert? Peulvruchten passen niet in een Paleo voedingspatroon (vanwege de anti-nutriënten die ze bevatten) maar het valt niet te ontkennen dat ze soms best lekker zijn. Daarom wilde ik mijn geliefde snertensoep namaken, zonder erwten.

Of dat ook gelukt is? Ja! Deze soep is net zo dik als echte snert, heeft dezelfde structuur én smaak ook echt naar snert! Mijn vriend kreeg uiteraard ook een kop voorgeschoteld en ik vroeg hem ‘wat denk je dat dit is?’. Zijn antwoord: ‘Lijkt wel erwtensoep, maar.. dat kan toch helemaal niet? Hoe heb je dat gemaakt?’
Hoe ik het gemaakt heb, deel ik hieronder met jullie!

OERhollands - Snert
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 200g spekblokjes
  • 1 ui, in halve ringen
  • 3 tenen knoflook, gepeld en grof gesneden
  • 1 knolselderij, geschild en in blokjes
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 500 ml bottenbouillon
  • 1 prei, in ringen
  • 2 wortels, in plakjes
  • peper en zout
  • (rook)worst naar keuze, gegaard
Bereiding
  1. Bak de spekblokjes krokant in een soeppan. Schep de spekblokjes uit de pan en zet deze even apart. Laat het vet uit de spekblokjes in de pan zitten!
  2. Bak de ui en knoflook zacht in het spekvet en voeg hier knolselderij en broccoli aan toe.
  3. Voeg bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat in 15 minuten gaar koken.
  4. Pureer de soep met behulp van een staafmixer en breng zachtjes aan de kook.
  5. Voeg prei en wortel toe en kook deze in 6-8 minuten gaar.
  6. Voeg de uitgebakken spekjes toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
  7. Garneer met worst naar keuze.
 

Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Comments 21

  1. Ziet er heerlijk uit! Koop jij de worst gewoon bij slager of supermarkt? Sorry, jouw kookboek is mijn eerste kennismaking met Paleo en weet er nog niet zoveel van af.

    1. Post
      Author

      Jolanda, dat geeft niks hoor! Ik koop mijn worst op verschillende plaatsen: soms bij de slager, soms bij de (bio)supermarkt en soms in een webwinkel. Het belangrijkste vind ik dat de worst van biologisch vlees is gemaakt en daarnaast alleen kruiden bevat (geen gluten, E-nummers of andere onnodige toevoegingen).

  2. Wat een heerlijk idee, ben zelf nog beginnende met Paleo en zeker in de winter gek op snert en stampotten, en vroeg me al af hoe daar mee om te gaan. Ik ga dit zeker proberen. Ik heb wel een vraagje: Aangezien ik alleen ben, is deze snert ook geschikt om eventueel in te vriezen.

    1. Post
      Author
  3. Vanaaf deze gemaakt. Super makkelijk en ook de smaak lijkt erg veel op ‘echte’ snert. Bijzonder en verrassend lekker.

  4. Dit is echt een verdomd lekker soepje!!!! Ik was altijd erg dol op snert, maar niet zo erg op de gevolgen daarvan voor mijn buik ;-). Echt top om nu een fijne snert zonder gedoe te hebben. Lekker snel klaar ook. Top recept! Dank.

  5. Weet je wat nog lekkerder is? Zelf je rookworst maken. Bij de slager rookworst kopen die wel gekruid maar nog niet gerookt is. En dan zelf roken in je rookkast, zodat je zelf de rooksmaak bepaalt. Echt lekker en die rookkast gebruik je vaker voor het roken van vlees, vis, knoflook… heerlijk en erg paleo!

    1. Post
      Author
  6. Heerlijk, zelfs voor een mooie lentedag! Met een lekkere biologische rookworst in stukjes erdoor.
    En het smaakt inderdaad naar ‘echte’ snert.

  7. Wat een lekkere erwtensoep, maar is de knolselderij te vervangen voor iets anders? Ik vind deze namelijk nogal overheersen.

    1. Post
      Author
  8. Wat een heeeerlijk gerecht!!! Mijn man heeft het gemaakt. Hij zei wel dat hij minstens de dubbele tijd nodig had voor het bereiden.

  9. Toprecept!
    Dat ik snert ging maken vond mijn man maar zo zo, dus verraste ik hem met deze versie.
    Hij heeft zelfs een tweede kom genomen! Deze versie vanaf vandaag en geen andere.
    Heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.