Zuurkoolstamp met spek

OERhollands – Zuurkoolstamp met spek

OERhollands - Zuurkoolstamp met spek

Wat was het lang geleden dat ik zuurkoolstamp at zeg! Minstens 5 jaar, als het niet langer is. Nu werd het dus wel eens tijd om van dit OERhollandse gerecht een Paleo variant te maken en dat was lang niet zo moeilijk. Het geheim van een lekkere Paleo stamppot basis zit hem in de vervanger van de aardappelen; ikzelf gebruik het liefst een combinatie van verschillende groenten. In dit geval bloemkool en zoete aardappel! Zou ik alleen bloemkool gebruiken, dan werd het een beetje een waterig geheel, maar zou ik alleen zoete aardappel gebruiken dan zou het best zware kost worden en dat is nu ook weer niet de bedoeling voor mijn dagelijkse maaltijden.

Een combinatie dus, dat werkt het beste! Maar ik blijf erbij dat je gewoon zelf je eigen combinatie kunt verzinnen, er zijn zo veel groenten die je kunt gebruiken als basis voor een heerlijke stamppot. Ik zet ze even voor je op een rijtje:

  • Bloemkool
  • Zoete aardappel
  • Koolraap (niet koolrabi dus..)
  • Knolselderij
  • Pastinaak
  • Schorseneer
  • Pompoen
  • Wortel
  • Venkel

Variatie genoeg denk ik zo! Het ligt er maar net aan wat je in je koelkast hebt liggen/wat er in het seizoen is/wat het goedkoopst is/wat je het lekkerst vindt/etc. Oja en mocht ik nog wat groenten vergeten zijn die je als basis voor stamppot kunt gebruiken, laat het me vooral weten in de reacties hieronder!

OERhollands - Zuurkoolstamp met spek
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 3-4
Ingrediënten
  • 500g bloemkool, in roosjes
  • 500g zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 500g (biologische) speklappen
  • 500g zuurkool, uitgelekt
  • 2 tl tijm (gedroogd)
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout
Bereiding
  1. Combineer bloemkool en zoete aardappel in een pan met water en breng aan de kook.
  2. Kook de groenten in 10 minuten zacht en gaar.
  3. Begin in de tussentijd aan de speklappen: bak deze in een koekenpan in 15 minuten goudbruin en bijna krokant. Draai ze tijdens het bakken af en toe om, om verbranden te voorkomen. Bestrooi de speklappen na het bakken met peper en zout.
  4. Giet de gekookte groenten af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  5. Meng de uitgelekte zuurkool, tijm, mosterd en wat peper en zout door de puree.
  6. Serveer de zuurkoolstamp met de speklappen.
Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Comments 6

  1. Gekke vraag misschien, maar je kookt de zuurkool niet eerst gaar? Volgens de verpakking moet dat nog een minuut of 30
    Ik ga straks je gerecht proberen

    1. Post
      Author

      Zuurkool is zelfs gezonder wanneer je het niet eerst kookt, dus vandaar dat ik dat niet doe 🙂 En ik vind het eerlijk gezegd ook lekkerder wanneer er nog een beetje een bite aan zit, maar dat verschilt per persoon.

  2. Ik maak ook vaak zuurkool, met bloemkool puree. Lek de zuurkool goed uit (knijp zelfs het vocht eruit, zodat het een droge massa wordt) en snij die vervolgens klein en roer dat dan door de bloemkool puree. i.p.v. speklappen doe ik spekblokjes en vaak verse ananas die ik mee bak in het spekvet. Zelfs de kinderen vinden dit heerlijk! Nog lekkerder de volgende dag opwarmen in de oven, dan krijgt het een korstje, of mee naar je werk als lunch.

  3. Hoi Marinka,

    Heb jij witte zoete aardappel gebruikt? want bij mij is het rosé maar weer heerlijk

    Bedankt voor dit lekkere recept.

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.