Paleo Wraps met gerookte zalm

Paleo Wraps-2

Naar aanleiding van de 2-ingrediënten-pizza van Marjolijn (Oerspronkelijk) bedacht ik dat ik van deze bodem ook wel eens wraps zou kunnen maken. Voor ik het wist was ik Marjolijn al aan het whatsappen, iets in de trant van ‘ik ga nu wraps maken van jouw pizzabodem!’ (ja, dat soort kookberichten sturen wij elkaar, en we vinden het nog leuk ook). Daarop volgde een gesprek met ideeën hoe ik die wraps het beste zou kunnen maken, met wat gelatine erin, of juist zonder.. Zou het zonder gelatine dan wel stevig worden, etc.

Ik besloot het maar gewoon te proberen en maakte 2 verschillende mengsels: eentje met gelatine en eentje zonder. Het resultaat was eigenlijk exact hetzelfde! Beide mengsels waren veranderd in mooie, stevige, elastische wraps. Beide soorten scheurden niet en kon ik gemakkelijk vouwen, ook toen ze volledig afgekoeld waren. Gelatine toevoegen was dus niet nodig en des te meer bedacht ik me hoe geweldig bakbananen zijn, zeker in een Paleo voedingspatroon en al helemaal wanneer je een auto-immuun protocol volgt. (deze wraps zijn namelijk ook vrij van noten, zaden, nachtschades en eieren!) Daarnaast vormen ze een heel goede bron van zetmeel die ook nog eens gemakkelijk verteerbaar is.


Paleo Wraps met gerookte zalm
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
Paleo wraps
  • 2 groene bakbananen
  • 1 el kokosolie
  • 2 el water
  • ¼ tl zout
Vulling
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 15g verse basilicum
  • 3 el kokosolie
  • 1 kropje baby romaine sla
  • 2 wortels, geraspt
  • 150g gerookte zalm, heel fijn gesneden
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Combineer alle ingrediënten voor de wraps in een foodprocessor en maal tot een gladde, niet korrelige massa.
  3. Schep telkens een kwart van het mengsel op de bakplaat en smeer deze met de achterkant van een lepel dun uit tot de vorm van een wrap. Maak op deze manier 4 wraps.
  4. Bak de wraps in 18-20 minuten heel licht bruin en gaar.
  5. Maak in de tussentijd de vulling: combineer knoflook, basilicum en kokosolie in een kom en pureer tot een gladde spread met behulp van een staafmixer of foodprocessor.
  6. Verdeel de spread over de wraps.
  7. Leg vervolgens enkele blaadjes sla op iedere wrap, daarna wat wortelrasp en vervolgens wat gerookte zalm.
  8. Vouw de wraps dicht en houd ze op hun plaats met een prikker.
 

Paleo Wraps

Comments 33

  1. SUPER !! Toch het idee hebben dat je ”normaal” kan mee-eten in één gezin met 4 mannen die graag broodjes shoarma,giros,kebab eten….dit wordt voortaan mijn broodje zaterdag !!

  2. Ziet er heerlijk uit! Denk je dat het ook met gewone bananen kan? Ik heb nog een paar bruine liggen ;-). Of dan misschien wel gelatine toevoegen?

    1. Hoi Karin, nee, helaas, dit kan niet met gewone bananen 🙂 (die kun je echter wel goed invriezen en er in de blender ijs van maken, ook een leuke optie!)

    2. Dag Karin, je kan van een gewone banaan en een geklutst ei wel een pannenkoekje bakken. Maar die is niet elastisch.

  3. Hi Marinka,
    Wat een top recept! Vanavond hebben we heerlijk van genoten. Ik had ze met kip gemaakt.
    Een goeie optie ook voor in de broodtrommel!
    Grt Lise

  4. Hai! Zou je ze ook in kunnen vriezen? Ik heb nl een paar groene bakbananen liggen maar wil ze nog niet eten!

  5. Ik bedoel de wraps! Niet de bakbananen!

    1. Ja hoor, ik denk dat dat wel kan! Ik zou dan wel stukjes bakpapier tussen de wraps leggen, dan kun je ze stuk voor stuk ontdooien 🙂

  6. Hoi, ik neem aan dat je de wraps ook in de pan kunnen bakken ipv in de oven? Net als een pannenkoek?

    1. Ik denk dat ze dan heel snel aanbakken, dus ik kan het niet aanraden.

      1. Wat als je daar dan eerst een bakpapiertje inlegt en afdekt met een deksel?

  7. Weer gesmuld! Wat een makkelijke wrap.

  8. leuk zeg, hoe zie ik dit in verhouding tot een boterham (om te vervangen dus)..en zitten er niet veel suikers in de banaan?

    1. Ik zou één of 2 wraps meenemen als lunch. In de banaan zitten niet teveel suikers hoor, zeker niet in een groene bakbanaan. Boterhammen bevatten nog altijd veel meer suikers, en je moet het ook in perspectief zien: eet je iets minimaal bewerkt uit de natuur waar je als mens voor gemaakt bent om het te eten. Of eet je iets uit een fabriek (brood) wat je lichaam niet kan verteren. Voeding gaat echt veel verder dan alleen de hoeveelheid suikers die iets bevat.

  9. Ziet er lekker uit! Maar waar koop je die bakbananen? Zowel in de supermarkt als in de biowinkel heb ik ze nog niet gezien…

    1. Bij de toko is je kans het grootst, maar bij de AH en Jumbo hebben ze ook regelmatig in het assortiment.

  10. Hi Marinka, allereerst: complimenten, wat heb je veel heerlijke recepten gemaakt! Wij hebben echt gesmuld van de paleowraps met gerookte zalm! Ik zou als druk bezette moeder graag wat sneller klaar zijn met de wraps, want voor 4 personen, dus 8 wraps, was ik uren bezig… Dat gaat hier niet vaak lukken. Wat beveel je aan? toch invriezen dan maar? Of wellicht een versnellingsbak tip? Hartelijke groet, Heleen

    1. Hi Heleen, bedankt voor je reactie! Ah ik snap helemaal dat het maken van 8 wraps wat lang duurt, er passen er echt maar 4 op de bakplaat natuurlijk. Je kunt ze eventueel ook in de pan bakken zoals een pannenkoek, dat scheelt zeker tijd. Invriezen zou ik bij deze wraps niet aanraden, dan worden ze net iets te droog en dat is zonde.
      Hopelijk heb je hier iets aan!

  11. De wraps net gebakken, en de bananen waren niet helemaal groen meer. Ze zijn dus nu wat zoet. Ideaal als vervanger van de pannenkoeken. Top recept.

  12. Moet je de kokosolie eerst smelten of doe je die hard door het recept?

  13. Pingback: Paleo in de Praktijk Augustus #4 - Mesa Verde

  14. Vanmorgen bij de Turkse supermarkt zag ik zomaar groene bakbananen liggen!
    Ik was ook al bij verschillende toko’s geweest maar daar waren ze allemaal al bijna zwart.
    Dus *TIP* kijk ook eens bij de Turk.

  15. Pingback: Paleo ovenpannenkoek

  16. Ik heb van de week voor het eerst met groene bakbananen gewerkt. Klopt het dat ze na het bakken nog best ‘bananig’ smaken? Ik had het hartiger verwacht, omdat ze toch meestal met hartige gerechten gecombineerd worden? Of zouden ze al te rijp geweest zijn? Ze waren echt nog wel groen, maar goed, ik heb ze nu voor het eerst pas goed bekeken 😉

    1. Ze smaken inderdaad wel een beetje bananig 😉 Maar ze horen ook zeker niet zoet van smaak te zijn, anders waren ze misschien net iets te rijp.

  17. Bakbanaanwraps stonden al heel lang op mijn lijstje en vandaag heb ik ze eindelijk gemaakt! Ik had nog één lichtgroene/deels gele bakbanaan, dus daar heb ik twee wraps mee gemaakt. Echt heel erg lekker! Al vond ik het wel lastig om de dikte te bepalen, daardoor zijn ze bij mij niet heel groot geworden dus uiteindelijk heb ik het meer als een soort pannenkoek gebruikt met de vulling er bovenop.

  18. Ha Marinka
    Intussen neem ik de wraps heel vaak mee naar het werk, eninvriezen gaat inderdaad prima.
    Ik doe er meestal een ei doorheen.
    Nu heb ik het twee keer zonder ei gedaan maar dat word helemaal niet zo mooi zoals bij jou, het ziet er niet heel smakelijk uit en wat nattig en de randjes juist wat droog….wat doe ik verkeerd?

    1. Je zou de randjes wat dikker kunnen laten voor ze in de oven gaan, dan wordt alles wat gelijkmatiger gaar 🙂

  19. Yeah… een wrap zonder ei.
    Ik ga dit zeker proberen!

  20. Hallo Marinka,
    Ik heb nog nooit met bakbananen gewerkt!
    Hoe weet ik wanneer de bakbanaan de juiste rijpheid heeft? Hoe moeten ze er uitzien bij aankoop?
    Hoe lang kan je ze bewaren en moeten deze in de koelkast of niet?
    Alvast bedankt. Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.