Pompoenwrap

Pompoenwraps

Pompoenwrap

Je zou het misschien niet verwachten, maar van geroosterde pompoen kun je een heerlijke, super flexibele wrap maken. Echt zo een die je gewoon mee kunt nemen in je lunchtrommel en zelfs na enkele uren nog steeds heel lekker is.

Deze wrap scheurt niet en kan behoorlijk wat gewicht hebben. Je kunt er natuurlijk ook heel kleine rolletjes van maken met een lekkere vulling erin: lekker als hapje op een verjaardag of ander feestje. Bovendien kun je er naar gelang de vulling nog wat extra smaakmakers in verwerken: wat dacht je bijvoorbeeld van 1 tl koekkruiden (voor een zoete vulling) of juist wat Italiaanse kruiden of kerrie voor een hartige vulling?

Het bindmiddel in deze wrap is arrowroot, maar wat is dat nu eigenlijk?? Arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd, het is een grote plant die vooral in het regenwoud voorkomt. (kijk, dat maakt deze wraps ineens heel tropisch!) Het deel van de plant wat we kennen als ‘arrowroot’ en wat wij in een potje kopen is het zetmeel van deze plant; afkomstig uit de wortels. Arrowroot is ideaal om sauzen te verdikken, maar het heeft ook heel fijne eigenschappen wanneer je het in een baksel verwerkt. Het is in principe geur- en smaakloos en heeft dus erg weinig invloed op de smaak van je gerecht.

Pompoenwraps
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 275g pompoen
  • 75g arrowroot
  • 4 el kokosolie, vloeibaar
  • ½ tl zout
Optioneel:
  • 1 tl koekkruiden of 2 tl Italiaanse kruiden
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius, bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de pompoen in blokjes en verdeel ze over de bakplaat. Rooster de blokjes in ongeveer 15 minuten zacht en gaar.
  3. Verlaag de oventemperatuur naar 175 graden Celsius.
  4. Combineer de pompoenblokjes met kokosolie en zout in een foodprocessor of blender en maal tot een gladde massa.
  5. Voeg arrowroot toe (en eventueel wat kruiden naar keuze) en maal tot een plakkerig deeg ontstaat.
  6. Leg het deeg op een stuk bakpapier op de bakplaat en leg er vervolgens nog een vel bakpapier bovenop.
  7. Druk het deeg plat met behulp van je handen of een zware pan; zorg dat de wrap een dikte van 3-5 mm heeft.
  8. Bak de wrap in het midden van de oven in 18-20 minuten gaar.
  9. Snijd de wrap in 4 gelijke stukken en gebruik een vulling naar keuze.
Pompoenwrap-2

Comments 49

  1. Kun je arrowroot eigenlijk vervangen door tapiocameel? Ik begreep dat dat ook een soort bindmiddel is. Zo niet, dan moet ik vanmiddag nog arrowroot gaan halen, want dit recept staat bovenaan het verlanglijstje (de lijst wordt steeds langer).

    1. Post
      Author
    2. Wat een leuk recept! Ik ga het morgen meteen proberen. Wij vullen wraps vaak met tomaatjes, paprika, wortelrasp, kiemen, pitten, soms wat ham, geitenkaas of tonijn. Eet smakelijk!

    1. Post
      Author

      Rucola met gehakt in een tomatensaus, wat kipcurry, Mexicaanse gekruide runderreepjes met guacamole.. Gerookte zalm met rauwe groenten.. Enn, veel verder kom ik nu even niet. Hopelijk kun je hier iets mee!

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  2. En de pompoen rauw wegen, want ze verliezen vocht na het roosteren. Ik had een bakplaat vol ipv precies 275 gram. En moest dus gaan gokken. Daarbij vond ik het stiekem een beetje zonde om 75 gr. arrowroot te gebruiken (zoveel zat er ook helemaal niet (meer) in mijn zakje) en heb aangevuld met kokosmeel. En dat is natuurlijk heeeeeel erg bindend. Mijn wraps waren helaas zo droog dat je er haast in stikte 🙂 Nog maar een keer proberen…

  3. Heb ze nu twee keer gemaakt, maar het lukt niet helemaal. Ze worden bruinig, scheuren als ze koud zijn (worden inflexibel) en zodra de kokosolie bij de arrowroot komt ruik je iets rokerigs en dit proef je ook.
    De vulling van pompoen, banaan en kokos is wel heel lekker.ik doe de vulling volgende keer in n boekweitpannenkoek 🙂

    1. Post
      Author

      Dat is vreemd! Bij mij lukken ze telkens prima en blijven ze goed. Schenk je de kokosolie heel heet bij het mengsel? Die rokerige geur is echt niet goed.

  4. Hoi Marinka,

    we hebben gister de wrap gemaakt en de arrowroot vervangen door de tapiocameel, maar de wrap had een wat taai korstje. Hoort dit? Was bang dat de tapiocameel de boosdoener was, maar las net dat dat gewoon kan. En er kwam in de oven ook veel olie uit de wrap. Is dat normaal?
    Alvast bedankt!

    groeten, Kirsten

    1. Post
      Author

      Hoi Kirsten, ik denk dat tapioca daar toch inderdaad de boosdoener van is… Het hoort niet taai te zijn en er hoort ook zeker geen olie uit de wrap te komen. In principe kun je arrowroot en tapioca met elkaar uitwisselen, maar blijkbaar dus niet in alle recepten…

  5. Pingback: Broccoli wraps (glutenvrij, Paleo, suikervrij, zuivelvrij) | Paleo Familie

  6. Vandaag de pompoenwraps geprobeerd. Had nog pompoen in de koelkast liggen en moest dit gewoon een keer proberen. Heb hem gevuld met sla en garnaaltjes. Heerlijk!!!! Ik vraag me af of je de pompoen ook door andere groenten kunt vervangen. Als er straks geen pompoenen meer zijn dan lijkt me dat handig.

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  7. Hallo, ik wil binnenkort de pompoenwraps proberen te maken. Maar omdat de ene pompoen echt de andere niet is, wil ik graag weten welke pompoen je zelf hebt gebruikt in dit recept. Ik heb nu een butternut sqaush, die is van nature iets steviger dan gewone pompoen en iets zoeter. Ik denk dat ik dan ook minder arrowroot kan gebruiken? Wat denk jij?

    1. Post
      Author

      Hallo Christel, mijn ervaring is dat de butternut juist iets wateriger is wanneer je deze pureert. Ik heb zelf de hokkaido pompoen gebruikt (de ‘gewone’ oranje pompoen die overal in supermarkten te verkrijgen is). Ik zou eerst het recept eens proberen en daarna kun je gaan spelen met de hoeveelheid arrowroot als het je niet is bevallen.

      1. Ok, fijn dat je zo snel reageert. Dan ga ik eerst die andere pompoen proberen met de aangegeven verhoudingen. Spannend. 🙂

    1. Post
      Author
  8. Ze zijn smaakvol ontvangen! Ik had ook een licht gerookte geur….maar dat was juist spannend lekker. En wat een heerlijk satijnzacht deeg, een plezier om mee te werken….en dat wil ook wat!
    Mijn oven is vast wat heter, 18 minuten was te lang, ze werden te droog en hard aan de randen….ik had het ook heel dun gerold. Maar met wat vochtige vulling even laten liggen, dan worden ze vanzelf weer zacht!
    Heerlijk met zalm, rucola en zelfgemaakte pestomayonaise.

    1. Post
      Author

      Bij de natuurwinkel, de Tuinen, Puur Mieke en reformwinkel 🙂 Een exacte prijs weet ik zo even niet, maar het is ieder geval echt niet duur. Google maar eens, dan vind je vanzelf wat prijzen!

  9. Hallo Malinka,

    Ik heb de wraps nu 2 keer gemaakt en ze zijn erg lekker! Ik heb alleen een vraag over de rooster tijd. Die is bij mij nl, wel 3x zo lang. Eerder zijn de blokjes nog hard. Nadeel is dat de buitenkant na 45 min. wel wat droog kan zijn. Enig idee waarom mijn baktijd zoveel langer is? Ik snijd de blokjes overigens vrij klein, dus dat kan het volgens mij niet zijn…..

    Groetjes, Hester

    1. Post
      Author

      Hallo Hester, ik heb geen idee waarom het roosteren bij jou zo veel langer duurt. Wat voor oven gebruik je? Welk soort pompoen gebruik je? Op welke laag in de oven doe je de bakplaat (in het midden of juist onderin)? Dat soort dingen kan het allemaal mee te maken hebben. Groetjes, Marinka

      1. Hallo Marinka,

        Ik gebruik een normale hete luchtoven en de traditionele oranje pompoen, die jij volgens mij ook gebruikt.
        Ik zal de bakplaat eens onderin zetten (normaal doe ik die bovenin) en kijken of dat scheelt.

  10. Leuke recept! Ga ik een keer proberen!
    Zou ik dit ook met diepvries blokjes pompoen kunnen doen? Moet ik ze na ontdooien ook roosteren of kan ik zo blenderen?

    1. Post
      Author

      Diepvries pompoen is over het algemeen wat natter, dus dan zou je meer arrowroot nodig hebben in verhouding plus een iets langere oventijd. Ik zou de blokjes pompoen nog wel even roosteren, want die zijn meestal alleen geblancheerd en nog niet gaar 🙂 (rooster ze dan ca. 10 minuutjes, ik denk dat dat wel genoeg is)

  11. Ik lust alleen pompoen als pompoensoep. Je kunt er dan in doen en kruiden zoals je zelf wilt. Na verschillende andere pompoenrecepten waarvan ik dacht nou nee.., toch nieuwsgierig naar de wraps. WAUW wat is dit lekker zeg! Ik heb de mijne gekruid met Italiaanse uit de diepvries en belegd met gerookte kip, halve augurk en Romana sla. De volgende keer zal ik minder kokosolie gebruik, want bij mij was hij erg vet, al hij vet lekker was!!

    Dit was werkelijk ’n verdiende traktatie na ’n eerste Pilatusles na jaren niet te hebben gesport!

    Graag zou ik er ’n aantal op voorraad willen maken, zodat ik deze zo uit de koelkast kan pakken en niet bijna ’n uur op m’n lunch moet wachten. Ik heb ’n kleine oven, waar ik er maar 1 per keer in kan bakken. Kan ik ze ook als ’n pannenkoek in de pan bakken. Dan zou ik er sneller ’n paar kunnen maken.

    En zou ik willen weten of ’t stiekum niet te vet is ivm de de hoeveelheid kokosolie. Nu met de sport ben gestart en graag wil afvallen, zou ik ’t natuurlijk zonde vinden als dat niet lukt ivm deze heerlijke wrap. Dan zou ik die mss minder vaak op ’t menu moeten zetten?

    1. Post
      Author
  12. Dank je voor de reactie! Ik weet dat goede vetten idd helemaal geen kwaad kunnen en je juist ’n verzadigt gevoel geven, wat er voor zorgt dat je geen (verkeerde) tussen doorntjes neemt. Alleen mij wrap was zo vet dat dat dan misschien te veel zou kunnen zijn? Maar ik kan en mag ze dus lekker ’n paar keer per week eten 😃

  13. Dank je voor de reactie! Ik weet dat goede vetten idd helemaal geen kwaad kunnen en je juist ’n verzadigt gevoel geven, wat er voor zorgt dat je geen (verkeerde) tussen doorntjes neemt. Alleen mij wrap was zo vet dat dat dan misschien te veel zou kunnen zijn? Maar ik kan en mag ze dus lekker ’n paar keer per week eten 😃

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  14. Hoi Marinka,

    Zou je de wraps ook kunnen maken met een groene bakbanaan?
    Mijn vriend houdt niet zo van pompoen, dus dacht probeer ze voor hem van bakbanaan te maken…
    En moet ik dat dan ook van tevoren roosteren, of beter even kort koken tot ze gaar zijn?

    1. Post
      Author
  15. Hoi, dit ziet er heel leuk uit om te maken! Weet je toevallig of dit ook werkt met psyllium husk i.p.v. arrow root? En dom vraagje hoor, maar het bakpapier bovenop, haal je dat er weer af voordat het de oven in gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.