Zalm met Thaise kruiden

Zalm met Thaise kruiden

Zalm met Thaise kruiden 2-small

Deze maand schreef ik me voor het eerst in voor Paleo Pen Pals; een Amerikaans initiatief om bloggers (en niet-bloggers) uit te dagen elkaar een ingrediënt te sturen waarmee de ander een recept kan ontwikkelen. Superleuk natuurlijk!

Toevallig werd ik gekoppeld aan Sjanett van Paleolland; een Nederlandse blogster die ook nog eens vlak bij mij woont. Leuk; want zo konden we elkaar meteen eens ontmoeten. Na een gezellig gesprek in een cafeetje ging ik naar huis met ‘mijn’ ingrediënt: tamarindepasta.

Wat is tamarinde?

Tamarinde is een tropische vrucht die zurig van smaak is, de vrucht groeit in een soort peul met daarin pulp en zaadjes. De pulp kan in allerlei gerechten worden gebruikt. In de toko vind je tamarinde ook wel als snoep; met veel zout en suiker erin. De tamarindepasta die ik kreeg was natuurlijk onbewerkt, zonder extra toevoegingen: 100% tamarinde.

Ik houd wel van uitdagingen en dit was er zeker een; tamarindepasta ken ik namelijk alleen als ingrediënt in een curry of als snoep, maar ik had zo’n vermoeden dat je er meer mee zou kunnen. Uiteindelijk heb ik er twee gerechten mee gemaakt: allereerst deze zalm met Thaise kruiden.

Tamarinde

Recept: Zalm met Thaise kruiden

Tamarinde is een tamelijk zure vrucht, welke daardoor heel geschikt is in combinatie met vis. Door alle kruiden bij elkaar te doen en fijn te malen, maak je op een heel gemakkelijke manier een lekker Oosters gerecht.

De kruidenlaag voor op de zalm is met makkelijkst te maken in de kleinste kom van je foodprocessor of met behulp van een kleine groentehakker. Houd je van pittig? Voeg dan eens een rood pepertje toe aan het kruidenmengsel.

Zalm met Thaise kruiden
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • Zalmfilet - 2 stuks (ca. 300g)
  • Ui - 1 kleine, gepeld en in kwarten gesneden
  • Knoflook - 2 tenen, gepeld
  • Citroengras (Sereh) - 1 stuk, grof gesneden
  • Gemberwortel - 2 cm, geschild
  • Tamarindepasta - 2 el
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
  2. Begin met het maken van het kruidenmengsel: combineer de ui, knoflook, citroengras, gemberwortel en tamarindepasta in de kleine kom van een foodprocessor of gebruik eventueel een staafmixer. Maal tot een grove kruidenpasta.
  3. Om het malen van de kruidenpasta iets makkelijker te maken kun je 1 el water toevoegen.
  4. Leg de zalmfilets in een ovenschaal en besmeer ze met de kruidenpasta.
  5. Bak de zalmfilets -afhankelijk van de dikte- in 12-15 minuten rosé.
  6. Serveer met groenten naar keuze en eet smakelijk!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.