Chufa Cruesli met Appel en Cranberries

Chufa Cruesli met Appel en Cranberries – Notenvrij

Chufa Cruesli met Appel en Cranberries

Ben jij ook zo dol op lekkere verwen-ontbijtjes? Als kind at ik het liefste elke dag cruesli als ontbijt. En als snack. En als toetje. Zo lekker vond ik dat! Liefst in combinatie met yoghurt of dikke kwark.

Maar toen ging ik Paleo eten, kreeg ik heel veel meer energie en liet ik die cruesli maar gewoon voor wat het was. Tuurlijk, ik miste het weleens, maar gezien mijn energieniveau met een Paleo voedingspatroon was die cruesli het me echt niet waard 😉

Tegenwoordig vind ik het superleuk om lekker te experimenteren in de keuken om te zien wat er allemaal mogelijk is met Paleo ingrediënten. Soms sta ik er echt van te kijken hoe makkelijk en lekker een gerecht kan zijn. En zo kwam ik ook op het idee om lekkere Paleo cruesli te maken. Met gepelde chufa’s voor een gezonde bite gecombineerd met knapperige kokosvlokken, gedroogde appel en cranberries. Puur genot!

Heerlijk met wat kokosyoghurt erbij! Echt ideaal als ontbijt of als snack. Uiteraard eet ik dit lang niet elke dag, maar zo af en toe vind ik het een heerlijke traktatie voor mezelf. Alhoewel, mijn vriend is er ook dol op dus dan is zo’n pot cruesli toch net wat sneller leeg 😉

Chufa’s zijn kleine knolletjes (een soort mini zoete aardappeltjes) die al jaren en jarenlang worden gegeten door de mens. Het schijnt dat deze zelfs in de oertijd al werden gegeten! De chufa bevat veel zogenaamd resistent zetmeel (wat een voedingsbron is voor goede darmbacteriën) en is ook gewoon lekker. Ikzelf bestel die van mij altijd bij ChufaNederland, zij zijn degenen die de chufa in Nederland hebben geïntroduceerd en ze reizen regelmatig naar Spanje af om daar de lekkerste chufa’s te selecteren. Met het meel van de chufa kun je trouwens ook heerlijke dingen bakken!

Chufa Cruesli met Appel en Cranberries - Notenvrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8-10
Ingrediënten
  • 150g gepelde chufa's
  • 50g kokosvlokken
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl vanillepoeder
  • 2 el kokosolie, vloeibaar
  • 2 el ahornsiroop (optioneel)
  • 30g gedroogde appelringen, gehalveerd
  • 50g gedroogde cranberries
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de chufa's met kokosvlokken, kaneel, gember en vanille en schep er vervolgens ahornsiroop en kokosolie doorheen.
  3. Meng als laatste met de halve appelringen en cranberries.
  4. Verdeel het mengsel over de bakplaat en bak het in 12 minuten goudbruin.
  5. Laat volledig afkoelen (dan wordt het knapperig) en bewaar vervolgens tot gebruik in een luchtdicht afgesloten pot.
 

Zoek je nog meer lekkere ontbijtrecepten? In mijn boek Paleo Ontbijt vind je er maar liefst 70, waaronder ook een aantal met deze heerlijke chufa’s 😀

Comments 5

  1. Dit ga ik zeker maken. Maar eerst maar eens bestellen die Chufa’s. Ik ben echt een fan van paleontoloog en van jou. Bedankt!

  2. Beste Marinka,

    Van al die receptjes op de websites ivm het 7 stappen plan wil ik echt geen enkel missen. Vind men ze ook terug in uw boeken ? Zoniet print ik ze uit. Kunt U mij hier op antwoorden ? Ik heb uw boek Paleo in 7 stappen sinds gisteren in huis maar nog niet open gedaan. Printen hoeft niet als ik ze in je boek kan teruvinden.
    Met vriendelijke groet,

    1. Post
      Author
  3. Beste Marinka,

    Een klein vraagje: koop je de appelringen gedroogd, of doe je appelschijven in de oven en drogen ze daardoor? En, waar kan ik ongezoete cranberries kopen (zonder failliet te gaan)? Alvast bedankt!

    1. Gedroogde appels kun je bij de natuurvoedingswinkel kopen. Cranberries kun je daar ook kopen of bij een webshop zoals Puur Mieke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.