Paleo brood - Noten en eivrij

Paleo brood – Noten en eivrij

Paleo brood - Noten en eivrij

Dit is per definitie het lekkerste Paleo brood welke ik tot nu toe gegeten heb. En geloof me, ik heb al héél wat recepten uitgeprobeerd!

Ik zat van de week nog eens lekker te neuzen op het blog van The Paleo Mom, met stip één van mijn meest favoriete Paleo websites. Ze heeft er ook een flink aantal brood recepten opstaan en ook een paar waarbij ze gebruik maakt van gist. En het is nu juist het gebruik van deze gist die een typische broodsmaak geeft zodat dit Paleo brood niet naar een cake smaakt.

En geheel per toeval is dit paleo brood ook nog eens ei-vrij!! Ik zat namelijk niet op te letten bij het maken van het deeg. Ik heb er nogal een handje van om niet het hele recept door te lezen voor ik aan de slag ga en ik heb volledig over de eieren heen gelezen!

Normaal gesproken kun je eieren niet zomaar weglaten uit een recept en zeker niet uit een Paleo ‘brood’ recept. Vaak is het de lijm die het geheel bij elkaar houdt.

Bij dit paleo brood mis je de eieren absoluut niet. Het is een smeuïg brood, goed van structuur en kruimelt niet meer dan een gewoon brood. De smaak is heel goed, je kunt het brood roosteren, je kunt er tosti’s mee maken of gebruiken voor wentelteefjes.

Kortom: een megasucces!

En voordat je het vraagt: NEE, je kunt geen van de basis ingrediënten vervangen door iets anders! Je kunt de kokosmeel niet vervangen door amandelmeel, de lijnzaad niet voor chiazaad en ook de tapioca en arrowroot zijn precies in de juiste verhouding samengesteld. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd maar ik denk wel dat dit brood zich prima leent om nog extra noten en/of gedroogd fruit aan toe te voegen om er een soort mueslibrood van te maken.

UPDATE: Wanneer het paleo brood aan de buitenkant al mooi bruin is maar nog niet gaar, dek het brood dan af met aluminiumfolie en zet het brood terug in de oven totdat een satéprikker droog uit het brood komt!

UPDATE 18/10/2016: Op veler verzoek heb ik dit recept nogmaals getest. Door het gebruik van tapiocameel is dit brood een beetje klef/smeuïg aan de binnenkant, het is dan echter wel gaar. Deze structuur kun je al verbeteren door het deeg in 2 stukken te verdelen en zo 2 ronde broodjes te bakken op de bakplaat. Des te kleiner de broodjes die je maakt, des te minder klef de structuur. Het is tenslotte geen ‘echt’ brood zoals je gewend bent! Dit recept is trouwens ook perfect om bolletjes van te maken. Het brood rijst vooral tijdens de rusttijd vóór het bakken. Is het niet zo warm in huis? Zet het deeg dan in de oven op een heel lage temperatuur (30 graden) en met het deurtje open. Tijdens het bakken rijst het brood nagenoeg niet meer.

Paleo brood - Noten en eivrij
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 360 ml handwarm water
  • 75 gram lijnzaad
  • 125 gram pompoenpitten
  • 150 gram tapioca
  • 150 gram arrowroot
  • 75 gram kokosmeel
  • 80 ml olijfolie
  • 1 el appel cider azijn
  • 2 el honing
  • 1 tl zeezout
  • 10 gram gedroogde (instant) gist
Bereiding
  1. Meng in de bodem van een ruime kom de gist met het warme water. Roer het (met een houten lepel) goed door totdat de gist opgelost is. Laat een minuut of 10 staan.
  2. Maal ondertussen de lijnzaad zo fijn mogelijk. Je kunt het met een blender proberen maar zelf gebruik ik hiervoor de staafmixer.
  3. Maal ook de pompoenpitten fijn.
  4. Meng het lijnzaadmeel samen met de olijfolie, appelciderazijn en de honing door het gistmengsel.
  5. Laat dit een paar minuten staan en roer nogmaals goed door.
  6. Meng nu alle overige ingrediënten door het mengsel. Je krijgt geen mooie deegbal zoals bij ‘normaal’ brood, dit mengsel is stevig maar blijft erg plakkerig.
  7. Denk de schaal af en zet het op een warm, tochtvrij plekje. Laat ongeveer een uur rijzen.
  8. Vet een broodvorm in. Meng het brooddeeg nog eens goed door en giet in de broodvorm. Strijk de bovenkant vlak.
  9. Dek deze weer af en laat nogmaals 45 minuten tot een uur rijzen.
  10. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak het brood in 50-60 minuten goudbruin en gaar (een satéprikker moet droog uit het beslag komen.
  11. Je kunt dit brood goed invriezen.
 

Comments 50

  1. Hallo Marinka,

    vandaag heb ik je brood recept notenvrij en zonder ei gebakken. Volgens mij is het goed gelukt.
    alleen heb ik geen arroroot meel dus heb ik casavemeel gebruikt.
    Hier in Suriname kan ik wel verse arrotoot en maca knol kopen. Zelf heb ik arrowroot geplant maar het duurt ongeveer een jaar voor dat ik kan oogsten. Foto van mijn gebakken brood kan ik niet plaatsen maar heb het op mijn fb geaet.
    groetjes Taimoennisa

  2. Hallo Marinka
    Nog een vraagje over het brood ,is het tapioca of tapioca meel .ik ben nog maar kort geleden begonnen.

    Hartelijke groet Dymphy

    1. Post
      Author
  3. Ik heb het brood gisterenavond proberen bakken. De smaak en korst zitten helemaal goed, maar het ziet er bijlange niet zo luchtig uit als de foto op de website…

    Meer droge gist toevoegen of een beetje bakpoeder?

    Groeten,

    jan

    1. Post
      Author
  4. Hoi Marinka, er staat bij het recept dat je er tosti’s van kan maken maar kaas is eigenlijk toch niet Paleo? En waar maak je dan de tosti van? Sorry misschien een domme vraag maar ben nu net pas begonnen met paleo dus het is allemaal nog zo nieuw voor mij.
    Ik hoor het graag
    Groetjes Romy

    1. Post
      Author

      Hoi Romy, kaas is inderdaad zeker niet Paleo. Maar er zijn veel mensen die Paleo eten, en toch af en toe kaas willen eten wanneer ze daar geen buikpijn van krijgen. Ikzelf vind het een betere optie om bijvoorbeeld een veganistische kaas te zoeken (zonder soja!), dat kun je ook gebruiken voor je tosti wanneer je toch iets zoekt wat een beetje op kaas lijkt 🙂
      Natuurlijk zou je de boterhammen ook gewoon kunnen roosteren en er elk ander beleg tussen doen wat je lekker lijkt. Denk aan augurk, ham/spek, ananas, sla, gebakken ei, enzovoorts.

  5. Hoi,

    Ik heb dit brood nu twee x gemaakt. Helmaal volgens recept. Maar hij word maar niet droog van binnen. Staat nu ruim twee uur in de oven op 175 graden. Maar nogteedst nat. Heb hem door midden gesneden im te kijken maar zelfs geen randje word droog. Wat zou er kunnne zijn?
    Met het vorige brood heb ik plakken gesneden en geroostert. Toen werd hij wel wat droger en mijn kleine meid vind hem erg lekker. Maar hij werd daar wel heel hart van.
    Aangezien wij graag, vlees, enummer en suikervrij eten is dit brood een grote uitkomst. Daarom hoop ik dat je me verder kan helpen.

    Gr jasmijn

    1. Post
      Author

      Hoi Jasmijn, wat vreemd dat het niet lukt! Soms maakt het merk tapioca of kokosmeel wat je gebruikt een groot verschil. Als het beslag dus heel erg dun in, kun je gerust een extra schep van een van beide meelsoorten toevoegen. Dat kan al helpen.

  6. Mijn Paleao-brood is helaas totaal mislukt. Hoewel ik het reept exact heb gevolgd is er van het brood niets terecht gekomen. Ik heb geen flauw idee hoe het is gekomen. Het meel is niet gerezen, ondanks de zorgvuldige behandeling. Het resultaat is een platte koek met een zachte binnenkant. Het heeft niets gemeen met brood.
    Het enige dat ik kan bedenken is dat ik ben vergeten zout toe te voegen. Maar dat kan toch niet de oorzaak zijn van de mislukking?
    Graag hoor ik wat de oozaak zou kunnen zijn.

    1. Post
      Author

      Hallo Fred, ik heb werkelijk geen idee wat er mis is gegaan.. (Ik kan natuurlijk niet met je meekijken in de keuken, helaas ?) Het brood zou gewoon moeten lukken wanneer je de instructies precies volgt.

    1. Post
      Author
  7. Ik heb het brood 2xgebakken
    De eerste keer met de hand en dat kneden ging een beetje moeilijk, ik had ook niet de juiste schaal en ik was ook het zout vergeten, dat heb ik wel doorgedaan na de eerste rijzing en ik had niet echt de tijd er voor uitgetrokken, dus werd het een beetje vast
    De tweede keer heb ik de broodbakmachine gebruikt en het was prima gelukt

  8. Het is hier helaas ook mislukt, ook een platte koek die van binnen nat blijft.
    Probleem zit in het rijzen denk ik, heb 11 gram gist gebruikt en het voor de verwarming laten rijzen met een theedoek over de schaal/bakblik. Deeg zag er echter al niet gerezen uit toen het de oven in moest.
    Tips mbt het rijzen zijn welkom, daar zit het probleem denk ik.

    1. Post
      Author
  9. Hallo Marinka,

    Ik eet paleo maar moet ook glutenvrij eten. Helaas reageer ik dus op tapioca in dit recept. Heb je een tip voor me want ik wil heel graag lekker brood maken wat de kids ook lusten.

    Groetjes

    1. Post
      Author
  10. Hoi Marinka,

    Ik wilde het brood gaan bakken en toen zag ik dat de tapioca zetmeel is . Heb ik gewoon tapioca meel nodig of kan het hier ook mee

    groet ilka

    1. Post
      Author
  11. Vandaag een tweede poging ondernomen, en nagenoeg geen rijzing. Ik had er 14g gist bij gedaan. Volgende poging ga ik extra baking soda toevoegen, als het dan niet rijst….

  12. Hallo allemaal,
    Ik heb inmiddels al vaak zelf brood gebakken, maar deze versie staat op de lijst zodra het casavemeel binnen is :). Er schoten een paar dingen te binnen die te maken zouden kunnen hebben met het rijsproces. Ik ‘shoot’ gewoon, wellicht staat er iets nuttigs tussen …
    – Zou het probleem bij het rijzen misschien de toevoeging van azijn kunnen zijn? Meestal wordt dat als ‘zuur agent’ gebruikt om bicarbonaat te activeren waardoor beslag of deeg luchtiger wordt. Aangezien er geen bi-carbonaat in het recept zit vroeg ik me af waarvoor de azijn precies dient (Marinka, weet jij dat?). Ik kan me voorstellen dat het zuur reageert met gist en deze inactiveert, terwijl de honing juist de voedingsbodem is voor de gistcellen.
    – Een andere reden kan zijn dat het gist (te) oud is.
    – In Italië laten ze het gist en water vaak met een lepel bloem voorrijzen. Je krijgt dan een heel bubbelige, wat waterige massa (waaraan ze de rest van de ingrediënten toevoegen). Ze laten dat wat langer staan (1/2 uur). Misschien kun je de voorrijstijd van het gist verlengen en er al wat tapioca aan toevoegen? Maar ik heb geen idee of de gist alleen met de suikers in bloem zo reageert… Ik zal het zelf ook eens proberen.

    Ik ben heel erg benieuwd of het brood bij mij lukt. Het ziet er echt heel lekker uit, in elk geval!

  13. Hoi marinka,

    Ik heb hetzelfde als zoveel hierboven. Mijn deeg is echter wel flink gerezen. Twee zakjes gist gebruikt maar bij het bakken ingestort en nu het gevolg een zware baksteen met kleffe binnenkant…
    Erg jammer snap niet zo goed waarom het zo instort bij het bakken na goeie dubbele rijzing?
    Groetjes albertine

    1. Post
      Author

      Hi Albertine, ik weet ook niet waarom het bij zo veel mensen mis gaat.. Bij mij lukt het (zoals je ziet op de foto) wel helemaal goed. Het instorten kan zo veel oorzaken hebben; het deurtje van de oven een keer te vaak open doen bij het bakken bijvoorbeeld. Zelfs dat soort dingen hebben invloed.

  14. Oké, nou ga het gewoon nog een keertje proberen hoor haha laat het weten als het dan wel goed is gelukt 🙂

    1. Post
      Author
  15. Hoi Marinka,

    Ik heb je brood gebakken helaas rijst het brood wel buiten de oven maar in de oven ploft hij meteen in en de binnen kant blijft een beetje klef. Heb je een idee hoe dit Kan of misschien nog een goede tip.
    Groet ilka

    1. Post
      Author

      Nee dat gaat niet, maïzena raad ik absoluut niet aan. Daarnaast zijn dit soort baksels niet bedoeld voor elke dag, dus valt de prijs daarmee ook wel weer mee.

  16. Enige tips als ex koekenbakker !
    Geen azijn toevoegen en verse gist gebruiken ipv gedroogde. Kunst is juist om het deeg goed te kneden. Daarmee verdeel je juist de grondstoffen zodat het gist teert op de suikers die in de honing zitten. Daarnaast moet je echt in een warme ruimte de boel laten rijzen, en ook echt met rust laten.
    Wat je zou kunnen doen is net voor het afbakken, een beetje water in de oven laten verdampen en de temperatuur goed in de gaten houd. Zeker niet te snel willen afbakken op een hogere temp.
    Dan wordt het niet warm van binnen en is het dus niet gara en klef. Houd je aan ca 160 graden met desnoods een wat langere baktijd. Wat je als controle middel klan gebruiken is een warmte bestendige termometer in het midden van het deeg steken en de binnen temperatuur monitoren
    Da kan je wel met de tijd en temperaturu spelen. Zo ontdek je vanzelf de voor jouw oven beste instellingen. Er is nlk nog al wat verschil in de ovens. qua temp.

    Nog een tip Plaats het brood vooral niet te hoog in de oven. Boven in is het nlk veel warmer dan onderin. en dat kan wel zeker 10 a 18 grd, schelen !

  17. HI Marinka,

    Ik heb dezelfde vraag die Vera al stelde maar niet beantwoord lijkt te zijn; is het mogelijk dit brood zonder gist te bakken en dus op een andere manier te laten rijsen? Ik mag geen gist

    Groeten,
    Maaike

    1. Post
      Author
  18. Vandeweek heb ik het brood gebakken. ik heb 80 mgram kokosvet/olie ipv 80 ml olijfolie gebruikt.
    Heb niet het idee dat het was gerezen maar het is verrukkelijk.
    Ik vind het wel jammer dat de kokossmaak zo duidelijk aanwezig is.
    Maar ik ga dit zeker blijven bakken! Thnx
    groet van Roosje

    1. Post
      Author
  19. Hoi Marinka

    Helaas is het bij mij volledig mislukt. 🙁
    Het is wel de eerste keer dat ik probeer om zelf brood te maken.
    Is er nog verschil in de producten wat betreft arrowroot en tapioca? (dit was voor mij nog onbekend namelijk) en kan het zijn dat de lijnzaad en pompoenpitten niet fijn genoeg zijn gemalen?
    Het brood is niet gerezen en was zelfs na 90 minuten nog helemaal klef
    Enig idee wat ik verkeerd heb gedaan?
    Ik hoop het volgende week weer te proberen 🙂

  20. Hi Marinka,

    Uk ben je brood aan het bakken en lees..nu het in de over staat dat ik er beter geen azijn in kan doen. Nou ja, het staat te bakken, ook in het midden van de oven i.p.v. op de bodem zoals ik hier lees. Hopelijk lukt het wel. Ik heb kleine bolletjes gemaakt en hoop hierdoor dat het wel gaar is. Ik had al eerder gelzen over het nat en klef blijven van de binnenkant. Voorlopig ziet het er echt als brood uit. 🙂 Zou de baktijd korter zijn met kleine bolletjes? Ik neem zefl maar aan van wel. Doe eerst nu 40 minuten.

    Groetjes, Inge

    1. De baktijd kan inderdaad iets korter zijn als je het verdeelt in kleinere porties. Het Paleo brood is gaar als een satéprikker droog uit het brood komt 🙂

  21. Ik heb cassavemeel alias white gari van Afroase gekocht bij een togo. Nu las ik ergens, dat dit waarschijnlijk om gefermenteerde cassave gaat. Dat zou niet geschikt zijn voor Paleo. Kun je me uitleggen waarom dit niet geschikt is? Het zou wat zuurder kunnen zijn, maar zuurdesembrood is dat toch ook (om een vergelijking te trekken)?

  22. Beste marinka,

    Brood nu een keer of 10 gemaakt. 8 x in een cakeblik in de heteluchtoven, 8 x ingezakt, 2 x in de broodbakmachine en die laatste twee keer waren de broodjes prima gelukt. Heeft het misschien te maken met het vele kneden wat de machine doet? Ik vind dat er heel veel verschillende ingrediënten in het recept zitten en ik vind het ook best veel werk (dat heb je met een volle werkweek :-)). Maar het is tot nu toe wel het enige geen-gluten-brood dat mijn zoon lekker vind en we hebben er heel veel geprobeerd!

    1. Post
      Author

      De broodbakmachine zou hierbij inderdaad weleens goed kunnen helpen vanwege het kneden, of vanwege de manier waarop het wordt verhit. Goede tip in ieder geval!

  23. Hoi hoi,

    Dank voor dit recept! Ik wil m vooral voor mijn man maken, omdat hij wel brood eet. Ik kan geheel zonder, maar ben wel nieuwsgierig natuurlijk om eens plakje mee te zondigen. Voor mij is het probleem de lijnzaad, omdat het fyto-oestrogenen bevat. Wat is de functie van lijnzaad in het brood? Ook een soort lijm?? Misschien ga ik het gokken psylliumhuskvezel te gebruiken.

  24. Ik heb nu een aantal keren het Paleo brood- noten en eivrij gemaakt. Ik volg precies de bereiding maar het blijft een plat en klef brood. Er zit gist in dus zou het toch wat moeten rijzen . Heb je enig idee wat ik niet goed doe of is het bij iedereen zo

  25. Hoi Marine,

    Weet je of dit brood in de broodmachine kan worden gemaakt en zo ja welke stand moet je kiezen? Ik heb een broodmachine waaruit je kan kiezen uit witbrood, bruin brood enz. Kan je mij hierover advies geven?

    Bedankt alvast

    Damalay

  26. Beste allemaal,
    Na enkele jaren zonder paleo wil ik er weer aan beginnen.
    Ik heb dit speciale recept voor brood weer opgezocht omdat ik dit drie jaar geleden heel veel heb gebakken. 1 keer is het destijds mislukt omdat ik me niet aan de ‘rijstijd’ had gehouden. Dus alle andere keren is het prima gelukt en vind ik dit het lekkerste paleobrood dat er is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.