Boerenkool met worst

OERhollands – Boerenkool met worst

OERhollands - Boerenkool met worst

Vandaag ga ik even wat meer vertellen over worst. Ik kreeg bij een ander recept een opmerking dat ‘de worst er niet aantrekkelijk uit ziet’ op de foto. Ja, dat klopt inderdaad. En dat heeft een reden. Dezelfde reden waarom de worst op de foto hierboven er niet zo lekker uitziet: een beetje rimpelig, oud zelfs, een soort oma-worstje. Ik begrijp het helemaal!

Maar waarom dan? De worst die ik eet is afkomstig van heel gezonde dieren: gezonde runderen, gezonde varkens. Allemaal zo biologisch als het maar kan, en zeker wanneer het rundvlees betreft dan is het vlees afkomstig van wilde OERrunderen. Van die Schotse Hooglanders die grazen op gebieden van o.a. Staatsbosbeheer enzo, en die er ook een beetje intimiderend uitzien. Iemand vertelde me laatst dat je deze dieren gewoon kunt knuffelen en dat ze geen vlieg kwaad doen! Ik moet het nog proberen, maar ik hoor graag jullie ervaringen daarmee 😉

Goed, vlees afkomstig van gezonde dieren dus. Dat proef je er absoluut vanaf. Dat betekent ook dat er helemaal niet veel stofjes aan toe hoeven worden gevoegd om een lekkere worst te maken. Alleen wat kruiden door het gehakt en vervolgens een stuk (schapen)darm eromheen. Geen aardappelzetmeel, geen E621, geen anti-oxdianten, geen dextrose, geen glucose, geen vulstoffen, helemaal niks. Gewoon lekker puur, oer, Paleo, hoe je het noemen wilt.
Gevolg daarvan is dat deze worst er na het bakken ook niet zo mooi uitziet. Meteen na het bakken nog wel, maar binnen enkele seconden verschijnen er rimpels in. Gehakt neemt af in volume wanneer je het bakt (er loopt vet en vocht uit) en dat is met worst dus net zo. Gebeurt dat met de worst die jij hebt niet? Dan kun je je afvragen of het wel worst van goede kwaliteit is en of er niet wat extra stoffen aan toe zijn gevoegd naast vlees en kruiden. (en laten we eerlijk zijn, worst hoeft echt niet uit meer ingrediënten dan dat te bestaan)

Dus daarom ziet mijn worst er op de foto niet zo mooi uit. Máár mijn worst is gezonder, lekkerder, en ik laat graag aan jullie zien hoe écht eten eruit ziet. Vandaar dus. En mocht je willen weten waar ik deze heerlijke worstjes bestel? Bij wildrundvlees.nl (en nu niet allemaal bestellen anders heb ik volgende maand geen pakket 😉 )

OERhollands - Boerenkool met worst
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2-3
Ingrediënten
  • 400g worst naar keuze
  • 500g pastinaak, in blokjes
  • 500g bloemkool, in roosjes
  • 300g boerenkool, fijn gesneden
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
  • peper en zout
  • Optioneel: 3 el edelgistvlokken (voor een kaas-achtige smaak)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Leg de worst op de bakplaat en bak deze in ca. 25 minuten goudbruin en gaar.
  3. Breng in een pan met water de pastinaak en bloemkool aan de kook. Kook de groenten zachtjes in 10 minuten gaar.
  4. Voeg boerenkool, knoflook en nootmuskaat toe en gebruik een pureestamper om tot een grove stamppot te stampen. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel de edelgistvlokken toe.
  5. Serveer de stamppot met de worst.
Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Comments 9

  1. Bedoel je dat de boerenkool er rauw aan wordt toegevoegd?
    Ik weer niet of mijn man en zoon dat kunnen waarderen…..

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.