Friet met stoofvlees

OERhollands – Friet met stoofvlees

OERhollands - friet met stoofvlees

De serie OERhollands loopt alweer op zijn einde.. Ahhhh, ja inderdaad, jammer! Maar volgens mij zijn de meeste écht Hollandse klassiekers nu wel terug te vinden op de site.

Ik heb overigens nog nooit een “echt” frietje met stoofvlees op. Jij wel? Als ik friet at, dan gewoon met mayo. Of curry. Of allebei. Maar dat is alweer een tijdje geleden. Dat doet me in ieder geval wel altijd denken aan deze filmscène 😉

OERhollands - Friet met stoofvlees
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat nachtschades.
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
Stoofvlees
  • 2 el kokosolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 3 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 800g runderriblappen, in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 200 ml water
  • 100 ml balsamico azijn
  • peper en zout
Frietjes:
  • 750g pastinaak
  • 1 el kokosolie
Bereiding
Stoofvlees:
  1. Verhit de kokosolie in een braadpan en bak hierin uien en knoflook zachtjes aan.
  2. Voeg het vlees met de kruiden toe en schep goed door elkaar.
  3. Schenk water en balsamico azijn in de pan en breng aan de kook.
  4. Sluit de pan af met een deksel en laat het gerecht in 4 uur op een heel laag vuur gaar stoven.
  5. Breng daarna op smaak met peper en zout.
Frietjes:
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de pastinaken in frietjes en wrijf ze in met de kokosolie.
  3. Verdeel de frietjes over de bakplaat en rooster ze in 20 minuten goudbruin en gaar.
  4. Serveer met het stoofvlees.

Comments 11

    1. Post
      Author

      Het stoofvlees wordt tegen het einde van de kooktijd minder waterig, dan is een groot deel van het vocht verdampt. Als je het geheel liever iets dikker wilt maken dan raad ik je aan om wat arrowroot door het kookvocht heen te doen, dan is het meer een soort saus 🙂

  1. De stoofvlees was heerlijk! De frietjes waren echter veel te hard en we hebben ze dan ook niet allemaal op. Kan het zijn dat we iets verkeerd gedaan hebben? Het recept voor de stoofvlees houden we er wel in!

  2. Het allerlekkerste om patat van te maken vind ik eddoe. Je koopt het bij dirk van de broek. Jammer dat ik het nog niet ergens biologisch heb gevonden.

    1. Post
      Author
        1. Post
          Author
  3. Ik wil dit recept graag in de slowcooker maken. Heeft iemand dit al gedaan, en hoe moet ik het dan doen?

    1. Je kunt slowcooker recepten ook op het fornuis maken en andersom 🙂 Je doet hiervoor de ingrediënten in de slowcooker en neemt het dubbele van de kooktijd die in het recept staat. Het dubbele van de kooktijd bij de slowcooker ten opzichte van het fornuis is omdat de temperatuur op het fornuis veel hoger is dan in de slowcooker. Een slowcooker wordt nooit warmer dan 100 graden Celsius. Een pan op het fornuis is altijd heter en daarmee is het gerecht gemiddeld gezien twee keer zo snel klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.