Gehaktbal met rucolastamp

OERhollands – Gehaktbal met rucolastamp

OERhollands Gehaktbal met rucolastamp-2

 

OERhollands, hoe leuk is dat? Daar kan ik nog zó veel lekkere gerechten voor bedenken.

Als vanzelfsprekend ben ik meteen de keuken in gedoken om aan de lijst met recepten te beginnen. Deze gehaktballen stonden als eerste op het menu; een flinke gehaktbal met stamppot én jus is natuurlijk zo Hollands als je het maar maken kunt. Als basis voor de stamppot heb ik voor koolraap gekozen (een, jawel, Hollandse groente), maar omdat dat wel een licht bittere smaak heeft kan ik me voorstellen dat niet iedereen daar van houdt. (ookal vind ik het zelf erg lekker) Dus ben je niet zo van dat bittere? Dan zijn er nog mogelijkheden genoeg! In plaats van koolraap kun je dan ook knolselderij, zoete aardappel, pastinaak of bloemkool gebruiken (of een combinatie daarvan). De bereiding blijft gewoon hetzelfde, alleen de smaak is wat anders.

Ik moet trouwens nog even iets aan jullie kwijt: ik heb weer een vaatwasser!! Die van ons had het een paar maanden terug begeven. Een half jaar terug alweer. We besloten dat we ‘toch zeker niet van die mensen waren die een vaatwasser nodig hebben’ en deden braaf de afwas met de hand, 6 maanden lang. En toen. Toen waren we het beu. Vooral mijn vriend eigenlijk want -dit zijn zijn woorden- ik ‘produceer’ nogal veel afwas. Ik dacht altijd dat ik gewoon veel gerechten maakte, maar ik ben dus ook een heuse afwas-producerende fabriek! (zou dat goed staan op mijn CV?) Eigenlijk was ik het wel met hem eens hoor, want die afwas, pff.. Op een gegeven moment zetten we de schone vaat gewoon in een afdruiprek zonder het ooit op te ruimen wat ook betekende dat mijn werkblad een heel stuk kleiner was.
En nu.. nu staat er een mooie, ruime vaatwasser in de keuken. Wat een genot zeg! En heel erg is het niet, want een vaatwasser gebruikt lang niet zo veel water dan wanneer je 2x per dag (of meer..) de afwas doet, en ook het stroomverbruik valt mee. Zo besparen we nog water ook. Goed toch?

OERhollands - Gehaktbal met rucolastamp
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Houd je niet zo van de licht bittere smaak van koolraap? Gebruik dan eens knolselderij, zoete aardappel, pastinaak, bloemkool of een combinatie hiervan als vervanger! De bereidingswijze blijft gewoon hetzelfde. Dit recept bevat eieren.
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
Gehaktballen
  • 500g rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 tl kokosmeel
  • 1 tl mosterd
  • ½ tl nootmuskaat
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout
  • peper
  • 1 el kokosolie
Rucolastamp
  • 1 kg koolraap, in blokjes gesneden (of knolselderij, zoete aardappel, pastinaak of bloemkool)
  • 80g rucola
  • peper en zout
Bereiding
  1. Combineer alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de kokosolie) in een kom en kneed door elkaar.
  2. Verdeel het mengsel in 4 gelijke stukken en rol hier grote ballen van.
  3. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom bruin.
  4. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan, laat de gehaktballen in ca. 20 minuten volledig gaar worden.
  5. Breng de blokjes koolraap in een pan met water aan de kook. Kook in 12-15 minuten zacht en gaar.
  6. Stamp de blokjes koolraap fijn met een pureestamper en meng er de rucola doorheen.
  7. Leg de gegaarde gehaktballen apart op een bord maar laat de pan op het vuur staan. Voeg 150 ml water toe en schraap de bruine stukjes van de bodem van de pan.
  8. Laat deze jus ca. 3 minuten inkoken en breng vervolgens op smaak met wat peper en zout.
  9. Serveer de rucolastamp met de gehaktballen en jus.
 

Comments 12

    1. Post
      Author
    1. Post
      Author
  1. Met dit herfstachtige weer heb ik helemaal zin in zo’n heerlijk stamppotje! Het ziet er heel lekker uit. Ik ga het zeker deze week maken!

  2. Wat een feest….de stamppot gemaakt met zoete aardappel…heeerlijk met die rucola. We worden elke dag enthousiaster!!

    1. Post
      Author
  3. Wat een lekkere gehaktballen zijn dit. Zelfs mijn super-moeilijke etertje smult ervan. Zijn reactie: Kun je de volgende keer meer maken? 🙂

    1. Post
      Author
  4. Alles precies zo gedaan als in de beschrijving maar de ballen zijn heel slap. Er staat 1 theelepel kokosmeel , is dat wel genoeg? Heb er iets meer in gedaan.
    We eten ze morgen . Maar ze ruiken zo lekker, misschien vanavond nog even proberen 😜

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.