Soep met ballen

OERhollands – Soep met ballen

OERhollands - Soep met ballen

Vroeger aten we bij mij thuis altijd tomaten-groentensoep met ballen. Niet groentensoep, niet tomatensoep, maar een combinatie van die twee. Als ik dat aan andere mensen uitleg vinden ze dat vaak vreemd, maar dit is nu eenmaal zoals mijn moeder het maakte.

Juist de combinatie van tomatensoep mét extra groenten erin, maakt het naar mijn idee extra lekker. Al heb ik helaas nooit zo’n lekker tomatenpuree kunnen vinden zoals mijn oma die maakte, van tomaten uit eigen tuin. Ik vrees dat ik mijn groene vingers daar komend voorjaar eens voor aan zal moeten spreken.. Op dit moment staat mijn moestuintje er namelijk helemaal niet zo mooi meer bij. Rupsen en bladluizen hebben hun intrede gedaan en dat is op dit moment het enige wat erg goed groeit in dat tuintje van mij. De groenten die ik vorige maand nog zaaide en die zo veelbelovend op kwamen, zijn nu alleen nog stengeltjes met hier en daar een rups op het uiteinde. In een van de bakken groeien de paddenstoelen zelfs beter dan de koolrabi’s, al had ik die paddenstoelen juist niet gezaaid. Erg jammer! Volgend jaar ga ik me daar echt wat beter in verdiepen..

Inmiddels begint het najaar er echt aan te komen; de nachten zijn wat kouder (wat ik persoonlijk erg fijn vind!) en het is ook zo vroeg donker. Als ik heel eerlijk moet zijn begin ik wel weer zin te krijgen in de feestdagen; gezelligheid met Kerst, vrieskou.. Of ben ik daar nu nog iets te vroeg mee?? Misschien zijn het de verwarmende, OERhollandse recepten die me er zo aan doen denken.

Deze soep is in ieder geval altijd geschikt en zeker wanneer het koud is of regent!


OERhollands - Soep met ballen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit recept bevat nachtschades.
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 400g rundergehakt
  • 2 tl biologische gehaktkruiden
  • 750 ml bottenbouillon
  • 350g soepgroenten
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 150g tomatenpuree
  • peper en zout
  • 4 el peterselie, fijn gesneden
Bereiding
  1. Kneed de gehaktkruiden door het gehakt en rol hier kleine gehaktballetjes van.
  2. Breng de bouillon aan de kook in een soeppan en kook hierin de gehaktballetjes in 8-10 minuten gaar.
  3. Voeg soepgroenten, tomaten en tomatenpuree toe en kook nog 5 minuten zachtjes door.
  4. Breng op smaak met peper en zout en garneer met peterselie.
Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Meer OERhollandse recepten? Kijk dan eens bij Oerkracht.

Comments 5

  1. Vanavond gemaakt en het was heerlijk! Ik had al kant en klare biologische runder gehaktballetjes en ik heb ze ook niet extra gekruid.Soep was snel klaar en met een perfect gebalanceerde smaak.
    Dank voor het recept!

  2. Vandaag overigens nog een keer gemaakt maar nu met kippenbouillon en reepjes kipfilet er in! Wederom weer fantastisch!

  3. Pingback: Tomatengroentesoep met ballen | Koken met Leen en Philip

  4. Pingback: 101+ Lekker Lange Lijst Paleo Soep Recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *