Provencaalse Lamsoor met gehakt

Provençaalse Lamsoor met gehakt

Provencaalse Lamsoor met gehakt

Heb je weleens lamsoor gegeten? Wanneer je nu aan de oren van een lammetje denkt ken je het waarschijnlijk nog niet 😉

Lamsoor is namelijk een heerlijk zilte bladgroente die voornamelijk aan de kust groeit. Precies op de plaatsen waar het gebied heel af en toe wordt overstroomd door de zee. In Zeeland bijvoorbeeld, maar ook in België en op de waddeneilanden. Lamsoor is niet overal en altijd verkrijgbaar, maar wanneer het in het seizoen is (in het voorjaar en begin van de zomer) kun je het vrij gemakkelijk vinden.

Zo vond ik afgelopen week een pakje lamsoor in de EkoPlaza en dat kon ik natuurlijk niet laten liggen! Lamsoor is lekker zout van smaak (het groeit tenslotte op de vloedlijn..) en daardoor hoef je aan je maaltijd eigenlijk geen zout meer toe te voegen. Dat is nog eens handig.

Ik combineerde het met een uitje, courgette, gehakt en Provençaalse kruiden als rozemarijn en lavendel. Heerlijk!

Provençaalse Lamsoor met gehakt
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 el kokosolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 300g rundergehakt
  • 1 tl rozemarijn (gedroogd of vers)
  • 1 courgette, in blokjes
  • 1-2 tl gedroogde lavendel
  • 100g lamsoor
Bereiding
  1. Verhit de kokosolie in een hapjespan en bak hierin de uien zacht en lichtbruin.
  2. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Schep vervolgens de rozemarijn en courgette door het gerecht en bak dit 2-3 minuten mee, of tot de courgette beetgaar is.
  3. Schep lavendel en lamsoor door het gerecht en bak dit maximaal 1 minuut mee, de lamsoor is dan wat zachter geworden en klaar om te eten.
 

Comments 3

  1. Dit recept vanmiddag gegeten als lunch met nog wat restjes pompen erbij. Was heerlijk! Voor het eerst dat ik lamsoor klaarmaak en het smaakt goed (wel duur helaas).
    Dank voor dit leuke recept met minder gangbare groente.

  2. Wat leuk dat jullie lamsoortjes hebben gevonden bij de EkoPlaza! Hoogstwaarschijnlijk komen die van Texel, bij MarcFoods vandaan. Wij van Zilt Kombuis ontwikkelen allerlei gerechten met lamsoortjes, maar ook met andere zilte groenten (zeekraal, ijskruid, enz) en niet te vergeten de zilte aardappelen. Heerlijk en erg leuk om te lezen dat jullie er ook enthousiast over zijn én een recept mee hebben gemaakt! Ga zo door!
    Ohja, pas op met het gebruik van de naam ‘lamsoor’. Dat is namelijk een ander (giftig) plantje. Het eetbare plantje heet eigenlijk zeeaster, maar wordt verkocht als lamsoortjes of, in grotere variant, lamsoren.

  3. Heel lekker recept! Ik heb nog wat verse knoflook toegevoegd en het gegeten met zoete aardappel. Ook het restje was de volgende dag koud een smakelijke lunch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *