Preikoek

Preikoek

Preikoek

Makkelijke en snelle recepten, daar hou ik van. Het liefst moet ik er ook eindeloos mee kunnen variëren, zodat het nooit gaat vervelen. Ik kan je zeggen: deze preikoek voldoet aan alle criteria! Het is snel klaar, heel makkelijk om te maken en je kan er alle kanten mee op.

Doe er gerust andere groenten door, zoals bijvoorbeeld courgette, fijngesneden kool of geraspte wortel. Of wat dacht je van gehakt of gerookte zalm? Kies vooral wat jij lekker vindt!

Voor stevigere preikoekjes kun je wat meer kastanjemeel gebruiken. Dan smaakt hij minder naar een stevig omelet, maar meer naar een ‘koek’. De baktijd zal dan wel iets langer zijn.

Ideaal om (koud) mee te nemen als lunch of als snelle avondmaaltijd. Serveer er eventueel een groene salade of blokjes avocado bij. Eet smakelijk!

Preikoek
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 300 gram prei
  • 2 eieren
  • 50 gram kastanjemeel
  • Peper en zout naar smaak
  • 100 gram ham(blokjes)
  • en/of 100 gram uitgebakken spekjes
  • 100 gram gebakken champignons
Bereiding
  1. Snij de prei in smalle ringen.
  2. Was de prei zorgvuldig en laat uitlekken.
  3. Laat de prei op een laagpitje ‘uitzweten’ in de pan voor ongeveer 5 minuten. De prei moet niet bakken maar een groot gedeelte van zijn vocht kwijtraken.
  4. Laat de prei vervolgens afkoelen.
  5. Klop de eieren los en roer hier het kastanjemeel doorheen.
  6. Roer vervolgens de prei en de vulling naar keuze door de eieren en breng op smaak met peper en zout.
  7. Verwarm wat kokosolie in een koekenpan en giet het preimengsel in de pan.
  8. Laat deze met de deksel op de pan gaar worden in ongeveer 5-10 minuten tot de bovenkant droog is.
  9. Keer de preikoek met behulp van de deksel om.
  10. Bak nog voor een paar minuten totdat ook de onderkant bruin is.
 

Comments 11

  1. Heb net de preikoek gemaakt, maar wat ik van het begin af aan al dacht, werd bewaarheid. Te veel groente of te weinig eieren. De smaak is prima, maar naar mijn idee moeten er of meer eieren of een melkvervanger bij.
    Wat zijn jullie ervaringen?

    1. Post
      Author
  2. Wat een leuk recept. De koek zit nu in de pan.
    Vast een oud recept van je, omdat er boekweitmeel in zit 😉.
    Ik ben op deze website terecht gekomen toen ik aan het googelen was op hoe het precies zat met het weken van boekweit en kwam toen op jouw artikel uit waarin je uitlegt waarom je geen granen eet. Toen viel eindelijk het kwartje waarom het mij niet lukte om groenten de hoofdrol te geven in mijn voeding. Onder andere door al die ‘interessante’ supergranen en superfoods die continue onder de aandacht worden gebracht in de media bleef er maar weinig ruimte over voor verse groenten.
    Ik ben erg blij dat ik eetpaleo heb ontdekt en haal iedere dag ontzettend veel inspiratie uit je boeken, magazines en recepten van de website! 😘

    1. Post
      Author

      Haha jaa dat klopt, goed gezien! Dit recept is nog van de website Oerkracht, die heb ik eind 2014 over genomen. (ook aan de foto kun je zien dat deze erg oud is..)
      Ik heb het recept meteen aangepast 😀
      En heel erg bedankt voor je lieve woorden, dat hoor ik graag!!

  3. Wat is deze koek verrukkelijk.
    Ik heb de helft van alles genomen omdat ik er alleen van eet.
    Recept staat al bij mijn favorieten.

  4. Ik heb dit met kokosmeel (ca 25 gram), wilde zalm uit blik ipv spek (had niets anders meer in huis…) en 3 kleine eitjes gemaakt (het bleef geen mooie koek maar de smaak is goed! Waarschijnlijk volgende keer 4 kleine eitjes nemen of gewoon 2 hele grote 😉

    Is dit gerecht op deze manier ook voor 3-4 personen???
    (hoe zit het uberhaupt met porties als je borstvoeding geeft?)

    1. Post
      Author

      De portiegroottes zijn echt afhankelijk van je eetlust van dag tot dag. Voorop staat bij Paleo dat je géén honger hoeft te hebben (het is tenslotte geen dieet). Dus eet gewoon tot je vol zit. De portiegroottes die ik geef zijn vooral bedoeld als gemiddelde, maar dat verschilt natuurlijk per persoon.

    1. Post
      Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.