10 Lessen van mijn Personal Trainer

10 Lessen van mijn Personal Trainer (omdat het ook anders kan)

10 Lessen van mijn Personal Trainer

Disclaimer: mijn personal trainer heeft geen flauw idee dat hij me deze lessen heeft geleerd.

Sporten is voor mij nogal een dingetje namelijk. Tot mijn 16e trainde ik 6 dagen per week en meestal 2 keer per dag. Ik wilde per se de beste zijn en had daar echt alles voor over. Ik ging niet stappen, dronk geen alcohol (wat ik trouwens nog steeds niet doe), ging op tijd naar bed en zorgde dat ik mijn huiswerk op school al af had zodat ik meer tijd had om te trainen.

Maar soms zijn dingen gewoon niet meant to be of heb je een heel andere levensles te leren dan je denkt. In mijn geval was niets minder waar! Ik ‘kreeg’ ME/CVS. Achteraf gezien vind ik dat echt het mooiste wat me tot nu toe is overkomen, maar op het moment zelf voelde het alsof de grond onder me weg was gezakt en er niets van mijn leven over was.

Het vertrouwen in mijn lichaam was weg. Ik probeerde me er bij neer te leggen dat ‘echt’ sporten niet meer voor mij weg was gelegd. Moeilijk, want de liefde voor sport was er absoluut nog steeds.

Van blessure naar personal trainer

Ik probeerde vanalles om weer te gaan sporten en het enige wat echt blijvend werkte was wandelen. Dat kan ik iedereen aanraden trouwens. Liefst in de natuur. En nog liever in de bergen. Dat doet een mens echt goed en het is een super gezonde manier van bewegen – je hoeft absoluut niet te sporten om iets te kunnen doen, zeker niet wanneer je aan het herstellen bent.

Tot ik een paar weken voor een tripje naar Zuid-Duitsland last kreeg van mijn achillespees, tsja, dan zoek je zo snel mogelijk een oplossing. Ik wilde tenslotte wel de Zugspitze beklimmen in mijn paar vrije dagen! Rust nemen en af en toe een kort stukje wandelen had maar weinig resultaat. Ik kwam via via bij Huub (Huub-mode) in Breda terecht, hij behandelt mensen op basis van Manual Neurology en ik had al gehoord dat zoiets heel goed helpt. Nou, dat kun je wel zeggen! Na één behandeling had ik geen last meer en ik huppelde een paar weken later de berg op.

10 Lessen van mijn Personal Trainer

Manual Neurology??

Manual Neurology zorgt ervoor dat de communicatie tussen zenuwen (neurologisch) en spieren optimaal is, en legt verbanden tussen verschillende spierzwaktes en andere vormen van disbalans in het lichaam. Geen pijnlijke massages, wetenschappelijk onderbouwd en vooral heel erg werkzaam.

Van de website van Huub (omdat hij het beter uit kan leggen dan ik): “De oorzaak van blessures en pijn veel vaker bij een niet synchroon lopende bio-elektrische lading vanuit de hersenen naar onze organen en de spieren. Hierdoor ontstaat er een neurologische storing en op grond daarvan verliezen de spieren kracht en functie. Simpel gezegd zorgt het zenuwstelsel voor de aansturing van de spieren. Een storing in de communicatie tussen signalen vanuit het zenuwstelsel naar de spier, zal ongetwijfeld voor fysieke klachten zorgen op de langere termijn. Door een neurologische storing wordt de biomechanica (beweging) van een specifiek gewricht negatief beïnvloed en ontstaat er pijn en irritatie.”

Een half jaar later

Huub zei nog tegen me na de behandeling; als je dit soort dingen wilt voorkomen in de toekomst, dan is het verstandig om aan krachttraining te doen. Weer een trainer die me de prak in kan helpen, dacht ik.

Tegen een gezamenlijke vriendin van Huub en mij vertelde ik nog ‘goh, ik zou eigenlijk wel weer een personal trainer willen, zodat ik wat krachttraining kan doen, maar ik wil dan niet gepusht worden en volgens mij bestaat zo’n trainer niet’. De vriendin in kwestie vertelde juist dát tegen Huub en voor ik het wist had ik een proeftraining. Hij beloofde voorzichtig te zijn. Ik weet nog goed dat ik de eerste training zat te bibberen van de zenuwen en vertelde dat ik het best wel eng vond want het was al zo vaak mis gegaan. Wel zat ik eindelijk tegenover iemand die daar naar luisterde, een groot verschil met eerdere ervaringen.

Lang verhaal kort: ik train alweer een half jaar bij Huub, met succes. Ik kan weer ‘echt’ sporten! Ik geniet van de trainingen. En zodra ik een blessure/pijntje heb kan hij het direct behandelen, ook fijn.

10 Lessen van mijn Personal Trainer

Ik kijk niet altijd vrolijk tijdens mijn trainingen, maar ik vind het wél leuk

10 Lessen van mijn personal trainer

Toegegeven, mijn trainer weet helemaal niet dat hij me dit heeft geleerd, maar ik wil deze ‘lessen’ graag met je delen!

1. Vertrouwen in je lichaam.

Dat gevoel wanneer je een zandzak van 40kg optilt en daarmee rondjes loopt. Dat gevoel wanneer je er vervolgens ook nog mee kunt squatten. En dat gevoel wanneer je je eigen lichaamsgewicht (en meer) deadlift. Ja, dat voelt geweldig goed. Zo’n gevoel van ‘ik kan de hele wereld aan’. En de volgende dag zet de bijbehorende spierpijn je weer met beide benen op de grond.

10 Lessen van mijn Personal Trainer

Squatten met een zandzak en een heel serieus gezicht 😉

2. Eerlijkheid duurt het langst.

Wanneer ik moe aankom op de training dan ziet Huub dat en vraagt hij waarom ik überhaupt ben gekomen. Wanneer ik hem app dat ik me niet zo lekker voel en niet kom trainen, krijg ik het advies “Vitamine C en Netflix”. Geen “watje, je moet gewoon komen want als je er eenmaal bent gaat het wel”, nee, gewoon begrip. Juist daardoor wil ik extra goed voor mezelf zorgen zodat ik wél kan gaan trainen. Kortom: wees eerlijk. En dan vooral tegen jezelf.

3. Motivatie is relatief.

Naar mijn idee hebben heel veel mensen geen behoefte aan al die FitGirl spreuken die inspelen op je geweten. Wanneer je echt goed voor jezelf wilt zorgen, van binnenuit, dan heb je ook zin om iets te gaan doen en dan doe je het ook! Geen externe motivatie voor nodig. Wanneer je echt geen zin hebt en geen plezier hebt in je training is de training op zichzelf een stressor en loop je sneller blessures op én behaal je minder resultaat, just saying.

4. Een goede trainer is goud waard.

Een trainer die zegt ‘stop’ wanneer hij jou tijdens een beweging teveel ziet corrigeren, terwijl je zelf denkt dat je nog best 2 keer kan, is geweldig. Zo’n trainer die je niet weg laat komen met minder dan je kunt, maar je ook niet teveel laat doen. Iemand die je soms een paar weken lang hetzelfde laat doen en vervolgens ineens iets anders bedenkt voor de afwisseling. En vooral een trainer die enthousiast is over wat hij doet. Iemand die niet werkt met standaard schema’s, maar met de mensen die hij traint. Ja, dat is belangrijk. Zo zijn er niet veel.

5. Het is oké om de hele dag in je sportkleding rond te lopen.

Ik geef het toe. Mijn tactiek is ’s ochtends douchen, dan gaan trainen en vervolgens mijn sportkleding de hele dag aanhouden. Ik werk toch vanuit huis, dus wat kan mij het schelen. En ik vind dat dat helemaal oké is. Die sportkleding zit toch het lekkerste 😉 Ik moet wel toegeven dat ik iets té vaak in mijn yogabroek rondliep, dus een kledingkast-update was nodig. Met dank aan de service van Zalon is dat helemaal gelukt zodat ik nu ook leuke non-sportkleding heb voor de andere dagen van de week. Daarnaast was nieuwe kleding wel nodig omdat je lijf behoorlijk verandert wanneer je gaat sporten (les nummer 5.5).

Mijn redding in nood, plus mijn outfit voor de rest van de dag.

6. Goede zorgen.

Goed trainen betekent ook tussen de trainingen door goed voor jezelf zorgen. Gezond eten, vooral ook genoeg eten, en soms aanvullen met supplementen.

Denk bijvoorbeeld aan een lactose-vrij eiwitpoeder als Foodie Collageen Boost.

Collageen staat bekend als belangrijkste eiwit voor je kraakbeen en gewrichten. Met Collageen Boost sla je twee vliegen in één klap.

Ten eerste dragen de hoogwaardige eiwitten bij aan jouw spierherstel.

Ten tweede draagt combinatie van  Collageen + natuurlijke Vitamine C bij aan de opbouw van kraakbeen in je gewrichten.

Zo herstel je optimaal van je sportsessies!

Bij Foodie is momenteel een speciale actie gaande waarmee je met de kortingscode “spierkracht15” maar liefst 15% korting krijgt op het gehele Collageen Boost assortiment. Voor meer informatie, volg je deze link.

Naast de goede voeding is rust ook belangrijk.

Minder stress creëren in je dagen zodat je goed herstelt en zodat je meer kunt genieten van de momenten waarop je lekker gaat sporten. Gezond eten deed ik al, alleen krijg je van krachttraining dus echt behoorlijk honger en vind ik het lastig om genoeg te eten! Leermomentje!

7. En jezelf lekker laten gaan.

Goed voor jezelf zorgen kan ook betekenen dat je soms lekker op de bank ploft met een kop thee en een (halve) reep chocolade. Of een stuk Paleo taart. Of dat je in de bioscoop popcorn eet. Ik noem maar iets willekeurigs 😉 Ook belangrijk voor degenen die niet sporten trouwens. Juist door te gaan sporten heb ik veel meer vrijheid qua voeding gevonden. Mijn metabolisme is er wat makkelijker door geworden, ik verteer alles wat beter. Misschien ben ik er als persoon ook wel wat makkelijker door geworden. Dus met mijn basis voedingskennis in mijn achterhoofd, maak ik keuzes op basis van mijn lijf en hoe het op bepaalde voeding reageert. Het duurde even voor ik dat kon, maar nu het eenmaal zo ver is voelt het geweldig!

10 Lessen van mijn Personal Trainer

Boodschappen doen wordt nooit meer hetzelfde na een farmer’s walk

8. Blijf altijd lachen.

Zolang je een lach op je gezicht kunt toveren (ook al is het een beetje een schuine lach omdat je training zwaar is), weet je dat je iets doet wat je leuk vindt. Prima richtlijn om op af te gaan!

9. Herstelfasen na trainen met een prowler.

Voor wie hem niet kennen: Google. Degenen die weleens met een prowler hebben getraind weten wat ik bedoel. Wanneer je eenmaal klaar bent met dat ding verloopt je herstel in fasen, de volgorde verschilt per persoon. Had ik nooit bij nagedacht maar de 5e keer viel het me op. 1: Hijgen en jezelf moe voelen. 2: Min of meer instorten, echt even moeten zitten/liggen. 3: Niet meer in één positie kunnen zitten of liggen omdat alles verzuurt. 4: Misselijkheid. 5: Niet meer uit je woorden kunnen komen of na kunnen denken. 6: Dorst. 7: Weer bij je positieven komen en in staat om op te staan (hetzij wat onwennig) en in de auto te stappen richting huis. Het kan wel zijn dat het intrappen van de koppeling of rem nog ietwat ongemakkelijk aanvoelt.

10 Lessen van mijn Personal Trainer

Dit is dus een prowler!

10. En als laatste…

… heb ik ook geleerd dat het niet eng is om echt heel diep te gaan, zolang je dat maar op de juiste manier doet. Iets wat ik tijdens al die jaren als zwemmer eigenlijk nooit had geleerd. Soms moet je dus eventjes gaan zitten na de training. Of liggen. Ik vond dat altijd grote aanstellerij als mensen dat doen en had min of meer besloten om daar niet aan mee te doen. Maar inmiddels heb ook ik mogen ervaren dat je soms écht even niet meer zo goed kunt staan. Gelukkig gaat dat gevoel ook snel weer over.

Dat waren ze! Heb jij nog een goede les geleerd van jouw trainer?? Deel ‘m gerust hieronder!

Oja, en heb je een blessure waar je maar niet vanaf komt, dan kan ik je aanraden om echt even een afspraak met Huub te maken.

Comments 3

  1. Een goede trainer is inderdaad goud waard! Mijn trainer heeft mij niet alleen geholpen bij het maken van een trainingsplan, maar heeft ook goede tips gegeven over voeding. Hierdoor ben ik mij een stuk fitter gaan voelen en merkte ik dat ik mijn doelen ook sneller bereikte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.