Collageen - Paleo Proteïnepoeder - matcha

Collageen – Paleo Proteïnepoeder

Collageen - Paleo Proteïnepoeder

Collageenpoeder – ik gebruik het bijna elke dag! Toch zijn er best veel mensen die dit nog helemaal niet kennen. Elke keer dat ik collageen noem op social media of in een recept is er minstens een persoon die geen flauw idee heeft wat dat nu eigenlijk is. Tijd om daar verandering in aan te brengen, want ik ben er echt fan van.

In het kort kan collageen bijdragen aan:

  • Een mooie huid
  • Sterke nagels
  • Goede conditie van de haren
  • Sterke darmwand (en daarmee dus ook een sterk immuunsysteem)
  • Gezond tandvlees en een sterk gebit
  • Uitgebalanceerde hormoonhuishouding
  • Spieropbouw en -herstel
  • en meer!

Goed hé? Ik zal je er wat meer over vertellen.

Even wat theorie over proteïnen

Collageen is een makkelijk opneembare, complete proteïnebron. Ik zeg bewust een complete proteïnebron, want dat is niet altijd het geval wanneer we het over proteïnen hebben. Proteïnen zijn opgebouwd uit aminozuren, er zijn 20 soorten. Een aantal daarvan kunnen we als mens zelf aanmaken, maar er zijn er ook een aantal die we niet zelf aan kunnen maken of welke we niet in voldoende mate zelf aan kunnen maken. Die laatste zullen we dus uit voeding moeten halen. Die laatste groep bestaat uit zogenaamde essentiële aminozuren en semi-essentiële aminozuren. De naam zegt het eigenlijk al – ze zijn essentieel om binnen te krijgen. Zonder deze specifieke aminozuren functioneert het lichaam wat minder goed. Denk daarbij aan de functie van het immuunsysteem, spieropbouw en -herstel, een sterke darmwand, mooie huid, sterke nagels en nog veel meer.

Vrijwel alle voedingsmiddelen bevatten wel wat proteïnen in meer of mindere mate: denk daarbij aan noten, zaden, vlees, vis, eieren, peulvruchten, noem het maar op. De essentiële en semi-essentiële aminozuren vind je echter niet zomaar in iedere proteïnebron. Over het algemeen komen deze aminozuren vrijwel niet in plantaardige proteïnebronnen voor, maar juist wel in hoge mate in dierlijke proteïnen (vlees, vis en eieren dus).

Waar vind je het?

Zoals je hierboven ziet kun je essentiële aminozuren prima uit voeding halen, een stukje vlees of vis, een paar gebakken eieren en je bent al een heel eind. Laat ik voorop stellen dat daar mijn absolute voorkeur naar uit gaat: echte voeding.

Maar wanneer je zoals ik regelmatig flink sport, wanneer je liever niet zo vaak vlees eet (vanwege je budget of andere overwegingen) kan het handig zijn om proteïnen aan te vullen in de vorm van een eiwitpoeder. Ikzelf heb op de dagen dat ik train én de dag daarna namelijk echt zo enorm veel honger. Mijn behoefte aan eiwitten ligt dan echt een stuk hoger, mijn spieren zijn zich aan het herstellen. En hoewel ik op die dagen natuurlijk gewoon mijn 3 complete maaltijden per dag eet, vul ik dat graag aan met wat eiwitrijke snacks.

In dat geval vind ik collageen een super fijne uitkomst! Je bent dus absoluut niet gebonden aan vies smakende eiwitshakes van niet altijd even goede kwaliteit (wie zit daar nu op te wachten??).

Eiwitshakes

Daarnaast krijg ik ook super vaak de vraag hoe ik over eiwitshakes/-poeders denk. Kort gezegd: shakes op basis van wei-eiwit zou ik zelf niet gebruiken omdat veel mensen daar gevoelig voor zijn (zie ook mijn artikel over zuivel). Als vervanger worden dan vaak soja-eiwit, hennep-eiwit, rijst-eiwit of andere plantaardige eiwitproducten gebruikt. Naast het feit dat ik zeker geen fan ben van de herkomst van veel van deze producten, zijn het ook echt geen complete proteïnebronnen en zie ik geen reden om deze producten te gebruiken. En dan heb ik het nog niet over de toegevoegde suikers en zoetstoffen aan veel van deze producten.

Kortom: Als je dan toch geld uit gaat geven aan zo’n product kun je het maar beter meteen goed doen.

Zo gebruik je collageen

Soms heb ik even geen zin in vlees of vis. Soms wil ik gewoon een snelle maaltijd maken in de categorie comfort food. In mijn geval maak ik dan vaak een soort mousse van avocado en wat fruit met allerlei toppings erop (fruit, nootjes, kokos, noem het maar op). Door er collageenpoeder doorheen te doen maak ik er een complete maaltijd van, vult het me een stuk beter op én voorkom ik dat ik een half uur later alweer zin heb in nog meer eten. Op de dagen dat ik heb gesport eet ik zoiets weleens als extra maaltijd, maar alleen als ik honger heb.

En soms heb ik behoefte aan een eiwitrijke snack – vooral als ik nog eventjes door moet. In dat laatste geval kun je natuurlijk wel zo’n dadelreep eten, maar mijn ervaring is dat dat gewoon niet werkt om de honger te stillen. Ja, het geeft je eventjes energie, een suikerboost. Met een dipje als gevolg en nog meer honger, wat natuurlijk precies het tegengestelde was wat ik hoopte te bereiken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook repen te koop met collageenpoeder erin. Per reep bevatten deze 10 à 15 gram proteïne (dat is vergelijkbaar met 50-75 gram vlees of vis, puur wanneer je naar het eiwitgehalte kijkt). Plus een goede dosis gezonde vetten en vooral weinig suikers. Kijk, daar word ik wel vrolijk van. Want zo’n reep geeft me niet alleen duurzame energie (geen high maar ook geen low) maar vult me ook op waardoor ik een uurtje of 2 geen honger meer heb. Meestal is dat precies genoeg tijd voor ik wel in de gelegenheid ben om een volledige maaltijd te eten. Welke repen dat dan zijn? Dat lees je hieronder.

Collageen smoothie

Mijn favoriete producten met collageen!
Poeders
  • De collageen van Foodie wordt gemaakt van runderen, die is op dit moment mijn favoriet! De smaak en geur is neutraal, ik proef er niks van. Ideaal! Deze roer ik regelmatig door mijn Bulletproof choco drink.
  • In de VS testte ik Bone Broth Protein van het merk Ancient Nutrition. Dit bevat kippenbouillon concentraat (en dus ook collageen). Klinkt misschien gek, maar het smaakt super neutraal en je kunt het eigenlijk overal doorheen mengen, al zijn er ook verschillende smaakjes verkrijgbaar. Deze bestel je bij iHerb.
Snacks
  • Mijn absolute favoriet zijn de Bulletproof Protein Bars – liefst in de smaak vanille. Echt waar, als ik daar een doos van in huis heb dan is deze binnen no-time op. Ik vind ze perfect na het sporten, maar eet ze ook weleens onderweg. Deze repen bevatten naast collageen ook behoorlijk wat gezonde vetten, hiervan zit je echt best lang vol. Je vindt ze bij LiveHelfi.com.
  • Op een gedegen tweede plaats staan de repen van Primal Kitchen. Ja, bedacht door Mark Sisson himself (of iemand die voor hem werkt, dat weet ik natuurlijk niet) en verkrijgbaar in 4 verschillende smaken. Deze repen bevatten zelfs 15 gram proteïne per reep en zijn ook wel erg lekker. Mijn favoriet hiervan is de Macadamia Sea Salt smaak, maar eigenlijk zijn ze allemaal erg lekker. Deze zijn verkrijgbaar via iHerb.
Koken met collageenpoeder

Je kunt collageen gebruiken in zowel koude als warme gerechten. Ik maak er zelf regelmatig een shake of reep mee. Heel handig als ontbijt, tussendoortje of voor na het sporten.

Mijn favoriete recepten met collageen
  • Proteïnerepen: ik ben er dol op! Eén nadeel: vaak zijn ze erg zoet, of behoorlijk duur, of ze vullen totaal niet, of ze bevatten geen complete proteïnebron. Met de homemade Chocolate Chip Proteïnerepen heb je daar geen last van en je maakt ze in een handomdraai. De ideale snack voor in de middag!
  • Een van mijn favoriete ontbijtjes is een Açaí Bowl mét collageenpoeder. Lekker romig en koud en je hebt meteen een stevige bodem voor de dag.
  • Bulletproof Thee, dit ontbijtdrankje kan ik wel elke dag drinken. Al zo’n 2 jaar denk ik dat ik die ‘bulletproof choco’ (zoals ik ‘m liefdevol noem) toch echt wel een keer beu ga raken, maar het gebeurt gewoon niet.
  • Collageen is perfect om te verwerken in een lekkere smoothie. Een schepje poeder in je favoriete shake en klaar ben je! Maak bijvoorbeeld eens de Amandel Choco Dubbelshake, Kokossmoothie met Bloedsinaasappel of Frambozen Chufa Shake.
  • Na het sporten neem ik regelmatig een extra maaltijd met collageen, zoals de Post Work-Out Shake. Ikzelf sport 2x per week bij een personal trainer. Het trainen zelf doe ik meestal op een nuchtere maag, maar na afloop let ik wel extra op hetgeen ik eet. Jarenlang zocht ik naar een handig eiwitpoeder wat ik regelmatig zou kunnen nemen. Als sporter kom je dan al snel op wei-eiwit uit (waar veel mensen helaas niet zo goed op reageren) of op hennepeiwit, maar ook die laatste bevat niet echt een ideale verhouding van aminozuren. Wat was ik dan ook blij toen ik collageen ontdekte, het heeft eigenlijk alles wat je zou willen in een eiwitpoeder.

Post workout met collageen

 

Comments 21

  1. Besteld! Bij ergomax. Heb je nog meer tips waar het collageenpoeder door heen kan, behalve een smoothie? Mijn nagels, haren en spieren kunnen wel n oppepper gebruiken…kan ik het ook dagelijks gebruiken? Groetjes, Anne

    1. Hoi Anne,
      Wat is jouw ervaring met collageenpoeder?

  2. Naast dat het vele voedingswaarden bevat, heeft collageen een bepaalde functie in de voeding zoals binding? Ik zou ook wel eens de repen zonder de collageen willen proberen. Zou dat kunnen?

    Groet Jooske

    1. Collageen heeft geen bindende werking, dus waarschijnlijk kun je de repen ook zonder collageen maken.

  3. Ha Marinka
    De ergomax bevalt goed, maar onderstaande las ik elders..klopt dit?

    Bij het GAPS dieet wordt alleen de rode Great Lakes gebruikt omdat dit pure gelatine is en helpt je darmen te helen. De poeder in de groene bus is gehydroliseerd, wat een chemisch proces is. Doordat het niet geleert, zal het ook in darm niet helpen om de darmwand te herstellen. Dit poeder is gemaakt om aminozuren binnen te krijgen, het is dus meer een supplement dan een helend voedingsmiddel. (wat op zich niet verkeerd is, maar bij dit dieet gaan we voor alles wat jelly is om de darmen van een beschermende laag te voorzien.) Ik gebruik de gelatine uit de groene bus in mijn thee, van de rode bus maak ik gelatinesnoepjes en pudding. Maar eet je strict GAPS dan gebruik je alleen de rode bus. Deze is puur natuur.

  4. Is er een verschil tussen collageen en gelatine poeder? en zo ja wat is dat dan precies?
    Ik ben ook erg benieuwd naar de vraag van Maartje hierboven over de Great Lakes; rode en groene.
    Ik heb ondanks mijn vele jaren vegetarisch eten, prima sterke nagels en haren, maar wel darmproblemen (intolerant, prikkelbaar) Enig idee of het gebruik van collageen of gelatine daarvoor een bijdrage is? en welk van die 2 (als er verschil is) heeft dan voorkeur, denk je?
    alvast bedankt

    1. Collageen is slechts een onderdeel van gelatinepoeder en veel makkelijker opneembaar. Gelatine is niet oplosbaar in koude vloeistoffen, collageen wel. Gelatine zorgt voor een pudding-effect en collageen heeft juist helemaal geen bindend effect. De samenstelling qua aminozuren is ongeveer gelijk, maar qua opneembaarheid en functie in recepten is het dus helemaal anders.

  5. Hoi!
    Is een van de suggesties die je geeft ook plantaardig collageen proteïne poeder? Ik probeer het te bestellen op internet, maar ik kan het nergens vinden. Heb je misschien een tip waar ik dat zou kunnen vinden? Bedankt voor je leuke artikelen op de blog!

    1. Alle soorten collageenpoeder die worden genoemd, zijn gemaakt van dierlijke eiwitten. Eiwitpoeders op basis van alleen plantaardige ingrediënten zijn geen complete proteïnebron.

  6. Kan het ook in warme gerechten zoals soepen?

    1. Ja, dat kan! Collageen kan prima worden verhit.

  7. Ik eet geen vlees&eieren,wel vette vis uit blik&gerookte Sockeye Zalm paar x per week.ook dagelijks Spirulina&Kelp poeder.
    Gebruik dagelijks ongeveer 10ml Collageen poeder.kan ik dat als vleesvervanger zien,of meer als aanvulling?

    1. Collageen is een aanvulling, geen volledige vervanger. Het bevat aminozuren, maar geen vitamine B12 en geen vetoplosbare vitaminen.

  8. Hoe, hoe lang en waar lang kun je de genaakte eiwittepen het beste bewaren?

  9. Hoi!

    Ik eet volledig plantaardig. Ik zie dat dit niet helemaal opgaat voor collageen. Wat zou een geschikt alternatief kunnen zijn?

    1. Hi Luna, sorry voor de late reactie! Silica is een alternatief voor pure collageen. Het duurt wel langer voordat je iets merkt omdat het lichaamseigen collageen helpt opbouwen en dus niet collageen zelf is 🙂

  10. Hallo, ik ben ook al even verschillende manieren aan het proberen om voldoende eiwitten binnen te krijgen en mix nu ook met collageen/bone-broth poeders. Hier heb ik een pot voor m’n neus van Mattison (ik wil alleen biologisch) “Grass-Fed Runder Collageen”, met 91 gam proteine per 100 gram! Maar op de bijsluiter staat een aanbeveling van 10gr per dag (2 afgestreken eetlepels) en die niet te overschrijden. Dan schiet het ook niet op, eigenlijk… Wat is jouw/jullie visie hierop? Alvast dank!

    1. Post
      Author

      Het ‘niet overschrijden’ is een verplichte vermelding op voedingssupplementen. Het is helemaal niet erg om zo nu en dan eens hogere hoeveelheden binnen te krijgen.
      Als je bottenbouillon drinkt kijk je ook niet hoeveel collageen je hier precies van binnenkrijgt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.