De StadsMoestuin

De Stadsmoestuin

Balkon moestuin-1

Al jarenlang droom ik van een mooi vrijstaand huisje met een grote tuin erbij waarin ik vooral veel groenten en fruit zou verbouwen om (bijna) volledig zelfvoorzienend te zijn. Voorlopig blijft dit bij een mooie droom, ik woon namelijk midden in de stad, in een appartement op de bovenste etage. (waar ik het overigens prima naar mijn zin heb!)
Het betekent echter ook dat ik geen tuin heb, maar dat wil dus niet zeggen dat je daarom niet zelf je eigen groenten kunt kweken. Een moestuin huren is natuurlijk een optie, maar ik wilde mijn tuintje aan huis. Ik houd wel van een projectje hier en daar en nu was toch echt ons balkon/dakterras aan de beurt. Ik wilde het al zo lang, de zomer komt eraan en daarmee gepaard kwam mijn fanatisme over een moestuin voor de zoveelste keer terug.
De vraag van mijn ouders wat ik voor mijn verjaardag wilde was dan ook snel beantwoord: een moestuin om zelf aan te leggen. (nu ben ik nog lang niet jarig, in juni pas, maar dit is een vroeg cadeau)
Zo gezegd zo gedaan, en een dag hard werken later had ik mijn moestuin al! Het hoeft dus echt niet veel tijd te kosten om een leuk tuintje op je balkon te maken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, ook qua kosten.

Balkon moestuin-2

Ik ben begonnen met het kopen van 4 fruitkistjes (à 8 euro per stuk) en een groot stuk worteldoek; met behulp van een schaar en nietpistool maakte ik zo zelf mijn kweekbakken. Je knipt gewoon een stuk worteldoek af wat in een fruitkist past (dat is wel even passen en meten, en wat inschattingswerk) en vervolgens niet je het worteldoek vast aan de randen van het kistje.
Vervolgens sleepte ik mijn vriend mee naar het tuincentrum om zakken met aarde te halen (altijd handig om iemand bij je te hebben die de auto kan beladen en die de tweede winkelwagen door het tuincentrum duwt), ook kocht ik een grote zak hydrokorrels, een heleboel groente-, fruit- en kruidenplantjes en ik kon het ook niet laten om een mooie houten kweekbak op poten te kopen (à 40 euro).
Thuis had ik al een paar bloembakken, een kruidenrek en een grote speciekuip, dus die hoefde ik alleen nog maar op te vullen. Groente kweken in een speciekuip is trouwens ook heel budget-vriendelijk! Je maakt simpelweg wat gaten onderin de kuip (voor de afwatering), vult hem met aarde en dan kun je er een grote plant in zetten. Vorig jaar kweekte ik hier pompoenen in, dit jaar staat er een courgette-plant in mijn speciekuip.

Balkon moestuin-4

Het in elkaar zetten van de kweekbak op poten was niet echt iets wat je in je eentje moet doen, constant heb je tegendruk nodig en een 2e paar handen om de onderdelen vast te houden. (het is geen IKEA-bouwpakket met stap-voor-stap handleiding en voorgeboorde gaten) Enige handigheid komt hierbij wel van pas. Toch stond de bak na een uurtje of 2, veel gelach (wanneer er iets mis ging) en de vraag ‘Gaat dit wel goed?’, helemaal mooi én stevig in elkaar.
Daarna vulde ik alle bakken eerst met hydrokorrels en vervolgens met aarde. Daarna konden de plantjes er al in!
Wat kweek ik nu zoal op mijn balkon?

 • Blauwe bessen
 • Vijgen (ik heb gewoon een vijgenboompje in een flinke pot gezet, eens kijken of het lukt)
 • Broccoli
 • Spruitjes
 • Bloemkool
 • Rabarber
 • Courgette
 • Bosaardbeien
 • Citroentijm
 • Roodbladbasilicum
 • Prei
 • Rode bietjes
 • Munt
 • Oregano (zowel de gewone als wilde variant)
 • Tijm
 • Rozemarijn

Is mijn moestuin hiermee helemaal klaar? Nee, want ik heb nog plannen om hangbakken aan de reling te hangen om ook daar nog wat kruiden en/of bloemen in te kweken. Daar ga ik me de komende tijd nog even op oriënteren.
Hopelijk heb ik jullie hiermee kunnen inspireren en laten zien dat in de stad wonen zeker geen belemmering hoeft te zijn bij het starten van een moestuin aan huis!

Balkon moestuin-7

Comments 5

 1. Wat een super leuk idee! Ziet er goed uit. Ben zeker nieuwsgierig naar het eindresultaat, want het ene soort zal het vast beter doen dan het andere. Ik heb zelf wel een tuin, maar die mag niet worden omgetoverd tot een moestuin ;-(. Gelukkig heb ik wel een kleine kas, waar ik waar nu tomaten, sla, selderij, radijsjes, verschillende soorten kruiden kruiden en aarbeien kweek. Die aardbeien zijn misschien ook een goed idee om in je balkonbakken te poten. Heel veel plezier gewenst van je balkon tuin!

 2. Wat leuk zeg dat je balkon groot genoeg is voor zoveel bakken.
  Ik heb wel een tuin maar helaas ook een heel leger aan mieren. Zodra er bijv. een courgetteplant staat zit dat in een mum van tijd ONDER de luizen aangevoerd door de mieren.
  Er zaten heel veel bloemen aan dus in beginsel ook heel veel courgettes maar helaas: geen een. En ik spoelde de mieren er iedere dag vanaf.
  Na een paar jaar heb ik het opgegeven wat ik ga natuurlijk geen gif gebruiken.

  1. Hallo Mieke,

   Je kunt kruidnagels in de gaatje van de mieren nesten stoppen en rondom de bakken koperdraad of kopere centen plakken. Mieren lopen niet over koper heen en ze houden niet van kruidnagel.

 3. Hallo,

  Misschien kan je mij helpen.
  Hoe zit het met je houten kweekbak op poten en het afwateren? Zit hier een plastic zeil in? Deze zag ik ook bij het tuincentrum en vroeg me af of je hier gaten in moet maken anders verdrinken de plantjes. Maar als je er gaten in maakt gaat het hout weer rotten…. aldus… hoe zit dit?

  1. Hallo Laura, de bodem van de bak op poten bestaat uit latten (die dus niet strak tegen elkaar liggen) en in de bak zelf ligt een groot stuk worteldoek (dit werd zelfs bij het pakket geleverd). Op het worteldoek heb ik eerst een laag hydrokorrels gestort, en daarna pas de aarde. Zo heb je altijd een goede afwatering: de hydrokorrels werken vochtregulerend, en alles wat teveel is zakt zo door het worteldoek heen en tussen de latten door, op de grond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.