Mijn Paleo dag - wandelen

Mijn Paleo dag! – Hoe ziet die van jou eruit?

Mijn Paleo dag - wandelen

Er wordt me regelmatig gevraagd hoe mijn Paleo dag er precies uit ziet. Nu deel ik op Instagram echt heel vaak mijn maaltijden waardoor je een behoorlijk goed beeld krijg van wat ik eet en hoe ik leef. Maar ik weet ook welke valkuil daarin ligt. Op social media lijkt echt alles mooier dan het in werkelijkheid is (ook bij mij!) en dat kan super verwarrend zijn.

Social media? Leuk, maar niet realistisch.

Die onsmakelijk uitziende maaltijd die best lekker is? Die komt er niet op te staan. De keren dat mijn diner bestaat uit wat bij elkaar gescharrelde groenten en een gebakken ei of gedroogde worst? Plaats ik ook niet vaak. Je ziet niet dat ik soms een héél grote portie van 1 gerecht maak en dat 3 dagen achter elkaar als diner eet. En dan heb ik het nog niet over de keren dat ik mijn maaltijden gewoon niet zo handig heb gepland en ik dus met honger rond loop, of mijn ‘lunch’ bestaat uit een collageen reep. Life happens!

Mijn Paleo dag - collageen reep

Pin je dus niet vast op wat je online leest en wat je op social media ziet. Paleo eten betekent niet dat je elke dag 3x in de keuken staat om een geweldig social media-waardig gerecht op tafel te zetten. Paleo eten betekent dat je je eigen voedingspatroon zoekt. Zonder je elke seconde af te vragen of je het wel goed doet, of alle ingrediënten wel helemaal paleo-proof zijn, en of je die zoete aardappel niet beter bij de biowinkel had kunnen halen. Het belangrijkste is toch dat je een voedingspatroon vindt wat voor jou werkt?

Het is bijvoorbeeld al een aantal keren gebeurd dat iemand die super netjes Paleo at, helemaal in de war raakte van mijn manier van Paleo. En daardoor was diegene haar eigen, kersverse Paleo voedingspatroon weer eventjes kwijt. Dat is zo zonde!

Jouw variant op Paleo

Je hoeft namelijk echt niet precies te eten zoals ik. Waarschijnlijk heb ik een heel ander dagritme dan veel andere mensen. Zo werk ik vanuit huis, ben ik niet gebonden aan lunchpauzes, heb ik geen kinderen (nouja, 2 katten ;-))… Koken is mijn werk, en ga zo maar door. Daarnaast ben ik nu al ruim 6 jaar bezig met het leren kennen van mijn eigen lichaam binnen de Paleo lifestyle en weet ik inmiddels bijna precies waar mijn lijf wel of niet goed op reageert.

Kortom: dat ik mezelf goed voel bij het overslaan van mijn ontbijt, betekent niet dat jij je daar ook goed bij zult voelen. Uiteraard vind ik het super wanneer je het probeert als experiment voor jezelf. Bevalt het? Leuk, dan heb je weer iets gevonden wat bij je past! Bevalt het niet? Ook prima!

Natuurlijk ga ik je echt wel een voorbeeldje geven van mijn ‘Paleo dag’, als is het maar voor de inspiratie. Maar houd bovenstaande daarbij wel eventjes in je achterhoofd! Sta niet meteen met de handen in het haar als ik iets zeg wat voor jou misschien helemaal niet haalbaar is. Experimenteren is ok, maar bevalt het niet? Geen probleem toch? Weer wat geleerd.

Mijn Paleo dag

7.30h opstaan, douchen, etc. (ik word bijna altijd wakker zonder wekker)

Meestal zit ik helemaal vol met ideeën en energie wanneer ik uit bed kom en dan wil ik dus meteen aan de slag met mijn taken van vandaag. Mijn ochtendroutine bestaat uit niet veel meer dan de katten eten geven (en ze knuffelen natuurlijk), douchen en mijn man uitzwaaien naar zijn werk.

8.30h aan het werk

Meestal maak ik even een chocolade ‘thee’ of een Bulletproof koffie (maar soms houd ik het ook gewoon bij een paar glazen water en verder niets) waarna ik mijn laptop opstart en ik aan het werk ga. Ik werk aan mijn standing desk, dus zitten is er meestal niet bij.

Stap 1 is het maken van een lijstje met punten die ik die dag wil gaan doen. Die schrijf ik op een papiertje, in volgorde van prioriteit. Dat geeft me rust in mijn hoofd waardoor ik efficiënter kan werken. Hiervoor gebruik ik ook regelmatig de app Todoist – een geweldige uitvinding vind ik.

Heb ik helemaal geen zin om aan het werk te gaan, heb ik maar heel weinig taken of voel ik me onrustig? Dan ga ik eerst naar buiten om te wandelen. Op de dagen waarop ik nieuwe recepten maak ga ik uiteraard eerst naar de supermarkt om inkopen te doen waarna ik ga koken en fotograferen.

Extra; op dinsdag en zaterdag ga ik trainen bij mijn personal trainer, in de ochtend. Op die dagen neem ik meestal geen ontbijt maar juist een flinke lunch als ik weer terug thuis ben.

Mijn Paleo dag - sporten

Dit soort dingen doe ik tijdens mijn trainingen – zware dingen optillen, duwen en trekken. Zo leuk om te doen!

11.00h honger!

Tussen 10 en 11 krijg ik meestal echt honger en dan is het tijd om te gaan eten. Heb ik al boodschappen in huis? Dan maak ik meteen iets. Zo niet, dan trek ik mijn (barefoot) schoenen aan en loop ik eerst naar de supermarkt.

Meestal eet ik een heel simpele maaltijd. Dan bak ik een hamburgertje, paar eieren of ik eet een restje stoofvlees. Vaak met geroosterde groenten, soms met een salade. Ik ben ook dol op bakbanaan, die bak ik dan in schijfjes in wat kokosolie.

Mijn Paleo dag - lunchsalade

12.00h weer terug aan het werk

Ik probeer meestal niet vóór 12h mijn e-mail te openen, of voordat ik de belangrijkste 1 of 2 taken af heb gerond. Dat lukt niet altijd (soms moet ik gewoon echt even een berichtje naar iemand sturen) maar door pas later op de dag te gaan e-mailen krijg ik in de ochtend zo veel meer werk gedaan. Deze tip haalde ik uit het boek The 4-Hour Workweek en bevalt me super goed!

15.00h naar buiten

Meestal ben ik rond deze tijd klaar met de belangrijkste taken én met alle e-mails. Niet altijd hoor, maar meestal. In veel gevallen ga ik dan lekker naar buiten; rondje wandelen in de natuur of stad, even naar een winkel om iets te halen wat ik nodig heb, enzovoorts. Vaak ben ik zo’n 1,5 uur weg en meestal ga ik te voet. Dit is voor mij ook de perfecte tijd om wat modules van mijn opleiding tot Eating Psychology Coach te volgen – deze heb ik als audio op mijn telefoon staan dus daar kan ik al wandelend naar luisteren. Ik merk dat ik de stof beter opneem wanneer ik buiten ben.

Als het rotweer is kruip ik ook gerust op de bank met een boek, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik lang niet zo veel lees als ik zou willen. Ook wel te zien aan de ca. 10 boeken die nog ongelezen in mijn kast staan.

Mijn Paleo dag - makkelijk diner

18.00h ontspanning

Wat ik na deze tijd doe verschilt nogal per dag. Dit is vooral afhankelijk van het werkrooster van mijn man, hij werkt soms overdag en soms ’s avonds. Als hij thuis is ga ik meestal niet meer aan het werk.

Meestal maak ik eerst een diner, soms bereid ik de lunchtrommel van mijn man voor de volgende dag voor. Ook mijn diner is meestal heel simpel! Op Instagram vind je een aantal voorbeelden.

Soms ga ik nog eventjes aan het werk na het diner. Daar kon ik soms de hele avond nog mee doorgaan en als ik echt in een goede flow zit doe ik dat ook nog weleens. Maar meestal zeg ik rond 20.00h ‘stop’ en kijk ik bijvoorbeeld series, films of documentaires op de bank. Deze tijd hanteer ik zodat ik nog voldoende tijd heb om helemaal tot rust te komen voordat ik naar bed ga. In die tijd gaat mijn cortisol spiegel omlaag een stijgt melatonine, alles om een goede nachtrust te bevorderen!

Mijn Paleo dag - snacks

Soms bestel ik snacks (en ingrediënten) voor mezelf vanuit de VS, voelt als een geweldig cadeau aan mezelf. Daar kan ik zo van genieten!

22.00h naar bed

Dit is de bedtijd die ik nastreef, en ik zeg er ook maar meteen bij dat het vaak wat later wordt. Omdat die film zo goed is. Omdat mijn man om 23.30h soms pas thuis is van zijn werk (en ik het leuk vind om dan nog op te blijven). Of omdat we nog lekker aan het kletsen zijn. De volgende dag ben ik daar niet altijd blij mee, dus dat is ook iets waar ik nog aan werk.

Dat was hem! Wellicht niet spectaculair, maar het is een ritme waar ik me goed bij voel. Uiteraard ziet dit er in het weekend weer heel anders uit en ook doordeweeks wissel ik veel af qua activiteiten. Ik ben erg blij dat mijn dagen niet allemaal hetzelfde zijn. Maar dit is zo’n beetje het gemiddelde.

Zoals je ziet eet ik meestal 2 echte maaltijden per dag en geen tussendoortjes. Daar voel ik me erg goed bij! Maar ik kan je verklappen dat ik ’s avonds op de bank óók weleens echt zin heb in iets te snacken hoor. Dan neem ik bijvoorbeeld wat diepvriesfruit of ik maak een smoothie bowl. Of chocola natuurlijk!

Mijn Paleo dag - smoothie bowl

Comments 5

 1. dat is de truuk mariska, eten wat in je koelkast zit en wat je op dat moment lekker vind, het heeft bij mij een jaar geduurd maar het nu helemaal geen moeite meer
  in de ochtend eet ik vaak niks of drink een chocolademelk van kokosmelk met een theelepel cacao of water
  rond 10 uur heb ik zin geen honger maar zin en dan neem ik meestal wat noten mee naar kantoor , ook ik werk vanuit huis, rond half 2 ga ik eten, maak dat groenten vaak gebakken eitje erbij of soep van groenten met gebakken spekjes er bijv. in dan in de avond is de vraag of ik nog honger heb, vaak neem ik een yoghurt met banaan en noten of als ik wel honger heb haal ik uit de vriezer zoete aardappelen die ik met een grote hoeveelheid in de over gebakken heb, daar dan lekker groenten bij, soms een eitje soms een visje of een stukje vlees maar niet altijd, het leuke is dat ik altijd lekker eet,
  ben je erg dankbaar dat ik met mijn kleine budget geen hoeveelheden kwijt ben aan cursussen, je geeft ieder mens de kans om gezond te eten en duur is het niet want groenten uit de reclame zijn niet duur.

 2. Leuk je motie verende mail, ik ben nog lang zo ver niet als jij, maar er komt een beetje schot in.
  Ik heb een paar simpele dingen wel al gemaakt en ga in het weekend de kippen dijtjes in de slow cooker maken.
  Ik had al een grote en net voor je over je slow cooker boek vertelde had ik de week een kleinere gekocht.
  Daar wil ik even mee experimenteren en dan neem ik die misschien wel mee in de caravan, makkelijk op de camping denk ik.
  Ik ben eigenlijk een hele echte broodeter, ik ben er gek op, maar is niet zo goed voor mijn diabetes natuurlijk ook, ik ben aan het minderen al en mijn man vindt de recepten tot nu ook wel erg lekker.
  Dus ik neem de tijd, want anders gaat het geheid mis, niet zo radicaal alles tegelijk veranderen, ik heb de ervaring dat dit niet goed gaat bij mij.
  Groetjes, Carla

 3. Dank je Marinka, voor je motiverende mailtje.

  Ook ik heb gemerkt dat evenwicht altijd het moeilijkst zal blijven.
  Het deed me erg goed te zien dat het erbij hoort om elke dag te zoeken naar wat bij je past en natuurlijk kijk je naar wat er op dat moment in huis is.
  Het voelt weer goed…Bedankt!

  Groet van Frieda

 4. Hoi Marinka,

  In 2008 zijn we gestart met Paleo (boek de sluipende moordenaar) en nu ben ik over op Weston Price. Ik ben altijd al slank en bij paleo werd ik 60 kg (1.85 cm). Nu weeg ik 66 kg en dat is beter. Heb jij nog tips om nog iets meer aan te komen? Vooral in het gezicht? Misschien is het ook wel iets rustiger aan doen, we hebben nl. 2 kinderen en ik werk 3 dgn. En ik zie dat je mooie witte tanden hebt. Door paleo en weston price krijg ik meer gelige tanden (door dierlijkeiwit? bouillons?). Hoe vaak poets je je tanden en waarmee? Eet je altijd 3 x per dag of ook af en toe weleens een appel tussendoor? Ben heel benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.