EetPaleo Bacon

Paleo Gids – Alles over Bacon

EetPaleo Bacon

Bacon.

Het magische woord binnen (én buiten!) Paleo-land. Alles is lekkerder met bacon. En het is nog waar ook!
Wat dacht je van chocola met bacon? Chocolate chip koekjes met bacon? Bacon jam? Of juist de wat beter bekende varianten: kip met bacon, gehaktbrood met bacon en vis met bacon. Of gewoon eieren met bacon. Stuk voor stuk heerlijk.
Wie bacon heeft uitgebakken kan het vet wat eruit is gekomen zelfs in een potje opvangen, dit kun je nog een hele tijd in de koelkast bewaren om later bijvoorbeeld wat groenten in te roerbakken. (Slim om te doen, want waarom zou je een deel van je bacon weggooien?)

Daarom dit pleidooi, vóór bacon.
Maar is het ook gezond?

Dat ligt eraan. Bacon kan zeker gezond zijn. Zolang het varken waarvan de betreffende bacon afkomstig is maar een gezond leven heeft gehad; op zijn minst een biologisch leventje dus maar liever nog meer dan dat. Een gezond varken heeft de voor hem/haar natuurlijke voeding gekregen: knolletjes, fruit, groenten, insecten en bijvoorbeeld kadavers. (varkens zijn geen vegetariërs!) Daarnaast heeft dit varken lekker buiten kunnen lopen, geen antibiotica gekregen en af en toe een modderbad kunnen nemen. Dát is een gezond varken.
De producten die wij in de meeste supermarkten vinden? Of die vrachtwagens met varkens die je wel eens op de snelweg ziet rijden? Die zijn niet gezond, en dus ook niet gezond voor ons. Alleen door vlees van gezonde dieren te eten, word je zelf gezonder. Eigenlijk is dat wel logisch.

Gezonde bacon is gelukkig wel verkrijgbaar bij bijvoorbeeld biologische slagers en natuurvoedingswinkels. Sommige boeren maken zelfs hun eigen bacon, van hun eigen varkens en verkopen dit in een landwinkel of op de lokale weekmarkt.

19167_friends_are_the_bacon_bits

Wetenschap

Nog meer bewijs nodig dat het eten van bacon helemaal geen kwaad kan? De Amerikaanse Paleo ‘goeroe’ Chris Kresser schreef een compleet artikel over nitriet en nitraat in voeding en dan met name in bacon. Zijn conclusie: eet lekker je bacon.
Ook Auto-Immuun Paleo expert, wetenschapper en schrijfster van The Paleo Approach, Sarah Ballantyne schrijft in haar boek over bacon. Hoewel het Paleo auto-immuun protocol een strikte variant van het Paleo voedingspatroon is, is zelfs daarin bacon gewoon toegestaan. Ze schrijft dat het geen enkel probleem is om bacon te eten, zolang je maar zorgt dat het van gezonde varkens afkomstig is.

Andere bloggers

Nog steeds meer bewijs nodig dat het eten van bacon helemaal geen kwaad kan?
Ook andere Paleo bloggers gebruiken het regelmatig.
Marjolijn van Oerspronkelijk bijvoorbeeld, kijk maar eens bij haar recepten, bacon komt er zo af en toe zeker in voor.
Of Astrid van Oerkracht Voedingsadvies; wat zie je af en toe in haar recepten? Bacon!
Ook de Amerikaanse blogger Michelle van NomNomPaleo is dol op bacon. Ze ontwierp speciale kaartjes voor Valentijnsdag die in het teken staan van bacon.
Blogger Sjanett van Mijn Paleo Keuken kan bacon zeker waarderen. Ze heeft zelfs een (heel gaaf!) knuffelvarken, genaamd ‘Bacontje’.

mijnpaleokeuken-bacon

En ik? Ja, ik ben dol op bacon!
Ik eet het meerdere keren per week, maar alleen wanneer het afkomstig is van gezonde varkens.

474989_orig

Comments 2

  1. Toch is het niet voor iedereen verstandig om te eten. Varkensvlees heeft een hoog histaminegehalte en kan daardoor allergische huisreacties uitlokken zoals netelroos.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.