4 Must Do’s Tijdens de Voorjaarsschoonmaak

De bloesems staan in bloei, lammetjes worden geboren en de vogeltjes beginnen weer met fluiten. De eerste tekenen dat de lente eraan komt.

En o wat heb ik behoefte aan de lente dit jaar!

Door alle maatregelen is de afgelopen winter niets anders dan extra somber te noemen. Ik ben zo toe om naar buiten te gaan, de ramen en deuren open te zetten en te genieten van het zonnetje 😎

‘Meer dan alles heb ik behoefte aan de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak!’

Wat bij de lente hoort is een voorjaarsschoonmaak. Normaal gesproken stel ik dit nog wel eens uit. Ik kan je vertellen, ik en opruimen gaan niet altijd even goed samen…

Ik ben zo’n persoon die alles heel erg mooi en geordend heeft, maar het moment dat het chaos is in huis, dan doe ik of het er niet is. Beetje twee uitersten dus. Gelukkig is mijn man heel goed in opruimen (lees, verschuiven van spullen) dus het huis ziet er redelijk aan kant uit.

Maar door die negatieve lading van het afgelopen jaar waarin we letterlijk en figuurlijk in een Lockdown zitten ben ik meer dan ooit toe om mijn huis helemaal te reinigen. Weg met de donkerte, weg met de negatieve energie en weg met de overmatige spullen die al langere tijd liggen te wachten om een ander huis te krijgen.

Tegenwoordig bestaat een voorjaarsschoonmaak uit veel meer dan alleen een beetje soppen.

In deze blog leg ik je de 4 must do’s uit voor de perfecte schoonmaak. Ik kan je garanderen als je ze alle 4 hebt toegepast, je een heel nieuw mens bent 😉

Start met een plan

Oké misschien is dit een beetje voor de hand liggend, maar o zo belangrijk. Zorg dat je een weekend (of 2 andere dagen) inplant om met de grote schoonmaak te beginnen. Want voor je het weet is het oktober en is er nog niks gebeurt. Het is superfijn om een planning te hebben.

Ook is het handig dat je goed voorbereid start met je schoonmaak. Niks vervelender dan tijdens de schoonmaak erachter komen dat je nog allemaal dingen aan moet schaffen. Je wilt lekker in één keer door kunnen pakken.

Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken heb ik alvast het e.e.a. aan voorwerk voor jou gedaan. Scheelt je weer tijd 😉

Voordat je gaat beginnen heb je nagedacht over de volgende dingen:

  • Welke kamers ga je schoonmaken? Ga jij voor heel het huis of liever alleen de woonkamer en slaapkamer bijvoorbeeld.

 

  • Heb je voldoende schoonmaakmiddelen in huis? Ik wil je natuurlijk stimuleren om gifvrije schoonmaakmiddelen te gebruiken om jezelf, je omgeving en de natuur extra gelukkig te maken. Je leest hoe je dat het beste kan doen in punt nummer 2. Ik geef je tips hoe je je eigen schoonmaakmiddel kan maken die 0% chemicaliën bevat.

 

  • Heb je schoonmaakspullen in huis? Denk aan een emmer, sponsjes, sprayfles, theedoeken, zeem, wisser, bezem, vuilniszakken etc.

 

  • Ga je je kleding uitzoeken? Handig om dan te kijken waar je oude kleding kan doneren of dat je het misschien verkoopt op een app als Vinted.

 

  • Heb je een setje makkelijke kleding die je aankan doen en niet bang is om een beetje vies te worden?

 

  • Hoeveel maaltijden heb je nodig? Zorg dat je van tevoren je gezonde maaltijd hebt geprept zodat je niet tijdens deze drukke dagen naar fast food grijpt. Denk aan een smoothie, maaltijdsalade die je de avond ervoor klaar hebt gemaakt of een lekkere left over van de avond ervoor.

 

  • Hoeveel rust heb je nodig? Vaak plannen we alleen de dingen in die we moeten doen, maar één van de belangrijkste dingen die we vergeten in te plannen is rust. Als je zo actief bent is het belangrijk dat je ook je rustmomenten pakt. Zo blijft het leuk en heb je daarna niet het gevoel dat je twee weken moet bijkomen van alles.
  • Na al het harde werk van de schoonmaak is het fijn om jezelf een beloning te geven. Want je hebt dan immers heel hard je best gedaan. Mensen houden er nou eenmaal van om een beloning te krijgen en aangezien je als volwassenen dat niet meer krijgt van je ouders of juffrouw kan je het nog prima aan jezelf geven.Dus waar word jij heel gelukkig van? Misschien die paar iets te dure schoenen, een lekkere spa dag of gewoon een hele dag even niks. Een beloning is heel persoonlijk en hoeft ook niet per se geld te kosten.
 • Maak een planning

  Nu je dit allemaal weet kan je een planning gaan maken. Pak je agenda erbij.

  1. Plan 1 uur dat je opzoek gaat naar makkelijke recepten die je van te voren kan maken op de dagen dat je gaat schoonmaken
  2. Plan een dag waarin je de boodschappen gaat doen voor alle spullen en natuurlijk je gezonde maaltijden
  3. Plan de dagen dat je gaat schoonmaken
  4. Plan de momenten in van rust tijdens de schoonmaak
  5. Plan je beloning in

  Nu we deze stappen gezet hebben gaan we door naar de volgende stap. Namelijk met welke schoonmaakmiddelen kan je het beste schoonmaken.

  Schoonmaken zonder gif

  We hebben tegenwoordig voor alles wel een schoonmaakmiddeltje. De ene nog beter dan de ander. Wat ze bijna allemaal gemeen hebben zijn de chemische stoffen die ze bevatten. En dat past niet echt in een duurzame en Paleo lifestyle natuurlijk.

  Ik snap dat we tegenwoordig meer gemak willen aangezien we allemaal drukke banen hebben of een druk pensioen. Ik zie het bij mijn moeder, ze is nog drukker tijdens haar pensioen dan toen ze aan het werk was. Als je iemand aanspreekt die je een tijdje niet gezien hebt is er bijna een standaardantwoord op de vraag hoe gaat het met je… Druk!

  Maar ondanks deze drukte hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om een gifvrij huis te creëren. Je kan namelijk supersnel je eigen middelen maken. En het voordeel is dat het ook nog eens een stuk minder duur is.

  Hoe maak je je eigen schoonmaakmiddel?

  Er zijn heel veel verschillende manieren om je eigen schoonmaakmiddel te maken maar ik ben een voorstander van Baking Soda (wel eentje zonder aluminium) en schoonmaakazijn.

  Je kan het eigenlijk voor bijna alles inzetten. Om de keuken schoon te maken, de wc, de badkamer en de oppervlaktes van je meubels. Blijf wel weg van oppervlakte met marmer of pannen. De combinatie zorgt voor een soort schuurmiddel waardoor dit oppervlakte kan beschadigen.

  Recept:

  • 1 el baking soda
  • 1 scheut natuurazijn/schoonmaakazijn
  • 1 spuitfles
  • water

  Bereiding:

  Doe alle ingrediënten bij elkaar en schud goed. Hierna is het klaar voor gebruik. Makkelijker kan niet!

  Aangezien azijn nogal een opdringerige geur heeft kan je eventueel wat extra frisheid geven door gebruik te maken van etherische oliën. Zorg dan wel dat het goede olien zijn die geen gifstoffen bevatten. Dat zou zonde zijn natuurlijk. Lekkere olien om te gebruiken zijn:

  • Tea tree olie
  • Citroenolie
  • Tijm olie
  • Grapefruit olie
  • Citroengras olie
  • Eucalyptusolie

  Wil je de wc of gootsteen ontstoppen dan kan je het beste een koffiekopje baking soda met een grote scheut azijn toevoegen. Dit gaat bruisen zodat alles goed schoon wordt. Laat minimaal 20 minuten intrekken voor het beste resultaat.

  Marie Kondo is your new best friend!

  Heb jij wel eens van deze opruim godin gehoord? Ik kan je vertellen ze is fantastisch. Ze leert je precies hoe je op een goede manier kan opruimen en dat het ook opgeruimd blijft. Daarnaast heeft ze veel handige tips om ervoor te zorgen dat je na afloop je er een geweldig gevoel aan over houdt.

  Ik kan je vertellen sinds ik haar methode toepas is mijn leven een stuk gelukkiger haha. Mocht je meer van haar willen weten, ze heeft een serie op Netflix staan.

  Voor nu zal ik in het kort aangeven wat ze doet en hoe jij dat kan toepassen in je voorjaarsschoonmaak.

  Het eerste waar ze mee begint is het zegenen van het huis.

  Een stukje dankbaarheid uitspreken naar je huis toe en dat je vanaf nu alles netjes zal ordenen. Vraag me niet waarom, maar het werkt!

  Vervolgens kiest ze een kamer uit bijv. je slaapkamer en haalt alle spullen eruit en legt ze op je bed. Nu komt het concept. Stel je bent bezig om je kledingkast op te ruimen. Je pakt het kledingstuk 10 seconde vast en stelt jezelf de vraag: ‘brengt dit mij een spark of joy?’?

  Oftewel, krijg ik hier nog plezier van? Is het antwoord een “nee” dan doe je hem op de nee stapel, is het een ja dan doe je hem op de ja stapel. Zorg ervoor dat je de keuze binnen 10 seconde maakt.

  Spark of Joy

  Zo ga je elk kledingstuk af totdat je alles uitgezocht hebt. Dit kan je ook doen met voorwerpen als prutsels of schilderijtjes bijvoorbeeld. Eigenlijk met alles wat je in je huis hebt staan.

  Het idee is dat je erna alleen nog spullen in huis hebt staan waar je echt een goed gevoel van krijgt. Zo voorkom je dat je een gigantische verzameling aan dingen krijgt waar je eigenlijk niet van weet waarom je ze nog bewaard.

  Een andere tip van haar is dat je alles zo neerzet dat het goed zichtbaar is. Denk aan je kleding bijvoorbeeld dat je het niet op elkaar legt maar zo vouwt dat je altijd ziet wat er ligt. Ik heb voor het gemak even een foto geplaatst waarin je ziet wat ik bedoel 😉

  Energetische reiniging van je huis

  We hebben nu fysiek alles opgeruimd in het huis, maar heb je wel eens nagedacht over de energetische kant? Eigenlijk gebeurt dat automatisch al een beetje als je dingen opruimt. Vaak hebben we als we klaar zijn een heel fijn gevoel en voelen we ons een stuk lichter. Dat geeft al aan dat het weghalen van viezigheid en spullen die je niet meer dienen een energetische verlichting geven.

  Je kan nog een stapje verder gaan en je huis energetisch reinigen. Alles in het leven heeft een bepaalde frequentie. Je ziet dit niet, maar het is wel degelijk aanwezig. Denk maar aan Wifi. Je ziet het niet, maar je kan wel via de Wifi op je apparaten.

  Je kan deze frequentie dan ook positief als negatief beïnvloeden. Wéér als voorbeeld de Wifi. Als je Wifi hebt en je gaat achter een muur zitten met veel apparatuur als magnetron of koelkast, dan wordt de straling tegengehouden. Het gevolg, geen bereik meer…

  Zo werkt het ook met de straling van je huis. Het moment dat je voor langere tijd je huis niet reinigt kan het zijn dat er opgehoopte straling komt in je huis. Doordat het niet goed weg kan komen.

  Wij hebben ook een bepaalde frequentie die we uitstralen. Iedereen heeft zijn unieke eigen frequentie. Het moment dat we verdrietig of boos zijn kan die frequentie gaan reageren met de straling in je huis. Zo kan het voorkomen dat die negatieve energie blijft zitten en dat is natuurlijk hartstikke zonde.

  Met deze tips kan je makkelijker je huis energetisch reinigen doordat je als het ware weer beweging brengt in de energie zodat het weg kan gaan.

  Wat heb je nodig:

  • Een positieve mindset uiteraard en een beetje een out of the box attitude.
  • Een klankschaal of muziek waar jij heel blij van wordt
  • Kaarsjes of licht (voor in de avond)
  • Wierook
  • Optioneel een edelsteen of edelstenen

  Het beste om dit te doen is op een dag dat je je goed voelt en voldoende energie hebt. Je steekt een wierookje aan en loopt met de wierook langs alle muren van het huis. De wierook bereidt het huis voor op wat er komen gaat. Zorg dat er overal rook komt en dat je vooral in de donkere hoeken komt. Vaak zit er in donkere plekken veel energie verstopt.

  Vervolgens pak je een klankschaal of als je die niet hebt een boxje of telefoon waar je hard geluid uit kan krijgen met je favoriete muziekje. Een muziekje waar je een mooie herinnering aan hebt, of waar je energie van krijgt. Geen zielige nummers want die energie willen we juist verwijderen 😉

  Herhaal het proces wat je met de wierook deed. Ga langs alle muren van je huis en tik op de klankschaal. Je kan er zelfs nog een positieve affirmatie bijzeggen zoals verdwijn negatieve energie en welkom positieve energie. Of ik verwelkom alle positieve energie. Ik voel alleen maar licht in huis. Verzin iets wat helemaal bij jou past.

  Richt vooral op de hoekjes en donkere plekken zoals ik zei. Door de trilling van de muziek of klankschaal zorg je ervoor dat de frequentie verhoogd wordt en alles weer gaat stromen.

  Zet kaarsjes aan als het avond is. Het licht van de kaarsjes zorgt ervoor dat je een beschermd gevoel krijgt en zal nog een schepje extra geven aan het gelukkige gevoel van je huis.

  Je kan als je wat edelstenen in huis hebt deze verspreiden en neerleggen in de hoekjes van je huis. Zo kan de energie daarin opgezogen worden.

  Zo kan je huis er weer een jaartje tegenaan!

  Deel jouw tips!

  Heb jij nog speciale opruim/schoonmaaktips die je wil delen? Laat het weten in een reactie!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.