Het zal je niet zijn ontgaan. Amandelmeel is duur! In veel Paleo recepten voor traktaties en lekkernijen wordt gebruik gemaakt van dit dure goedje en voor je het weet is je boodschappenbudget verdubbeld.
Hetzelfde geldt overigens ook voor notenpasta. Ik vind het zelf heerlijk! Het geeft een extra bite aan pannenkoekjes, je maakt er lekkere fudge mee, en is super lekker op een appeltje! Maar die €11 voor een pot!! Pffff……
Kan dat niet anders? Tuurlijk! We maken het gewoon zelf!
Tips voor zelf notenmeel en notenpasta maken
Je kunt van elk soort noten een meel of notenpasta maken. Hazelnoten, amandelen, walnoten, macadamia’s, pecannoten, met of zonder vliesje, verzin het maar! Ze hebben ieder hun uitgesproken smaak en je zal al snel ontdekken welke jouw favoriet is. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van verschillende noten gebruiken.
Hou de reclame bij bijvoorbeeld De Tuinen in de gaten en wanneer het 2de artikel voor de halve prijs is, sla je even een flinke hoeveelheid noten in. En voor diegene die in Noord Holland wonen, op de Zwarte Markt in Beverwijk kun je soms ook verrassend goedkoop een flinke partij noten kopen.
In hoegenaamd elk Paleo recept kun je de amandelmeel vervangen door zelfgemaakte notenmeel. Hou er echter wel rekening mee dat een hazelnootmeel weliswaar dezelfde structuur heeft, maar een wezenlijk ander smaak!
Noten malen gaat heel goed in een keukenmachine en voor kleinere hoeveelheden kun je ook het hakmolentje van je staafmixer gebruiken. Notenmeel of pasta maken in de blender gaat helaas niet lukken, die loopt onderin vast. En voor fijne notenmeel kun je het beste een koffiemolen gebruiken.
Om vervolgens van je notenmeel een notenpasta te maken is het wel aan te raden om een keukenmachine te gebruiken. Je moet het apparaat best een tijdje laten draaien en een staafmixer wordt al snel te warm.
Wanneer je notenmeel of pasta gaat maken zorg dan dat de keukenmachine voor ongeveer de helft gevuld is. Wanneer deze te vol of te leeg is dan blijft de structuur van het meel wat grover omdat hij niet optimaal malen kan. Onderstaande hoeveelheden zijn ideaal voor mijn keukenmachine maar pas de hoeveelheid rustig aan op het formaat van jouw eigen apparaat. Zolang de verhoudingen maar ongeveer gelijk blijven.
Notenmeel maken

Vul de keukenmachine voor ongeveer de helft met noten.
Zet deze op de hoogste stand en laat de noten tot een fijn meel malen.
Let op! Zodra je ziet dat het meel wat begint samen te klonteren zet je de keukenmachine uit. Wanneer je nu langer blijft malen krijg je notenpasta! Voor een fijner meel kun je de noten nu zeven (gebruik een grove zeef) en de grootste stukjes nogmaals malen.
Links, zelfgemaakte Hazelnootmeel. Rechts, kant en klare Amandelmeel.
Notenpasta maken

Voor de notenpasta moet je iets meer geduld hebben. Zodra je een notenmeel hebt gekregen laat je hem doormalen. Het meel gaat nu steeds verder samenklonteren en aan de zijkanten van je keukenmachine kleven. Schraap dit regelmatig van de zijkant af en maal weer verder.
Je zal merken dat er steeds meer olie vrijkomt en dat het meel langzaam in een pasta gaat veranderen.
Zodra de olie echt zichtbaar is, voeg je de zout toe (1/8 tl op 700 gram noten), en één voor één de lepels notenolie totdat de pasta de gewenste dikte heeft (3-4 eetlepels notenolie (b.v. walnotenolie, hazelnootolie etc.) op 700 gram noten)
Voeg de olie niet te vroeg toe! Het is belangrijk dat eerst de olie uit de noten zelf vrijkomt en de pasta al aan het vormen is. Voeg je de olie te vroeg toe dan eindig je met een geschifte massa waarin de olie niet goed wordt opgenomen.
Variatie tips:
- Voeg eens een eetlepel kaneel of cacao toe.
- Een theelepel vanille extract.
- Of maal op het laatste moment een flinke hand rozijnen door de pasta.
- Je kunt echt eindeloos variëren!
Comments 54
Ik heb net gelezen over de noten pasta. Ik gebruik dat bij de sla wraps. Het lijkt mij een uitdaging om dat zelf te maken ipv uit een potje. Dus aan de slag!
Hoi Marinka,
Is het een idee om hierbij een recept voor het maken van notenmelk aan toe te voegen?
Hoi Marjan, dat recept komt al in mijn nieuwe boek 🙂
Oké, ik kijk met veel belangstelling uit naar je nieuwe boek. Succes ermee.
Welke foodprocessor kan ik het beste aanschaffen om noten, gedroogd fruit e.d. Te malen?
Dat maakt niet zo veel uit, alle foodprocessor kunnen dit soort dingen fijn malen. Ikzelf vind mijn Magimix foodprocessor ontzettend handig in gebruik in ieder geval.
Ik heb de Magimix en deze is beneden alle peil.
behalve voor groenten te versnijden, kan ik hem nergens voor gebruiken.
Wat jammer Ingha! de ervaringen zijn verschillend ik zelf heb fijne ervaringen ermee.
Helaas is wat hazelnootmeel had moeten worden al in pasta veranderd, en dat nog wel gewoon in de blender. Er stond in het recept, maal de hazelnoten zo fijn mogelijk. Enig idee hoe ik ze nu nog door het eiwit schuim gespateld krijg? Of moet ik gewoon opnieuw beginnen?
Tsja dan zou ik toch echt even opnieuw beginnen..
Hoi mariska,
Hoe lang is het notenmeel houdbaar als je het gemaakt heb ?
Groetjes, Judy
Een aantal maanden in een goed afgesloten pot is het zeker houdbaar. Net als amandelmeel wat je kant-en-klaar koopt eigenlijk 🙂 Als je het nog langer wilt bewaren kun je het ook in de koelkast zetten, of zelfs invriezen.
Wat een genot; zelfgemaakte notenpasta en in 1 keer gelukt.?
Hoe kan ik dit het beste bewaren? In de koelkast bv en hoe lang? Groetjes
In de voorraadkast of koelkast kun je het een paar maanden bewaren (dit staat gelijk aan de houdbaarheid van de noten die je hebt gebruikt) 🙂 – ikzelf geef de voorkeur aan de koelkast, maar dan wordt de pasta wel vrij hard en lastig smeerbaar
Notenpasta met cocosvet (niet geurloos) ipv met notenolie is ook zalig ……..
Lijkt me een goed idee. Als je het dan op een niet te warme plaats bewaart, blijft het dan smeuïg zonder dat je die olielaag erbovenop hebt?
Dus notenmeel maken in een koffiebonenmaler is een optie?
Wij waren al van plan een maler aan te schaffen dus zou het superhandig zijn voor notenmeel te maken
Dat kan, maar dan kun je maar heel kleine hoeveelheden in één keer maken denk ik.. Koffiebonenmalers zijn niet zo groot. Blenders en foodprocessors werken eigenlijk net zo goed om meel te maken.
De motor van een koffiemolen is niet zo sterk en gemaakt om maar kort te malen, zoals bij koffiebonen nodig is. Notenmeel moet wel lukken, maar bij notenpasta zul je de machine tussendoor moeten laten afkoelen. Mijn eigen koffiemolen heb ik helaas doorgebrand met het maken van nootjespasta
Thnx voor het laten weten Suhela!
Leuke tips voor notenmeel en super website! Ik heb alleen weinig tijd om alles zelf te maken ook al kook ik wel graag vers en puur paleo.
Daarnaast vind ik dat als je goed kijkt op de markt bij een goede notenkraam of online ,ik shop nu bij https://www.sportsnuts.nl/notenmeel/ en dan zie je dat de notenmelen niet duurder zijn dan als je de noten zelf koopt en daarna nog moet gaan vermaken tot meel.
Ik heb geleerd dat amandelmeel niet ingevroren kan worden omdat het vocht van de vriezer het product kan beschadigen, is dit nu wel of niet zo?
Voor zover ik weet kun je amandelmeel prima invriezen, ik ken veel mensen die dat zonder problemen doen 🙂 Een product als amandelmeel oxideert juist bij kamertemperatuur (heel langzaam, en sneller naar mate het warmer wordt). Des te koeler je het bewaart, des te beter dus.
Hallo,
zou ik mogen vragen hoeveel wattage uw keukenrobot heeft?? Ik ben bang dat ik mijn keukenrobot naar de vaantjes zal helpen als ik dit probeer.
Alvast heel erg bedankt!
Ik heb gewoon een standaard foodprocessor, die van jou zou dat ook zeker aan moeten kunnen hoor 🙂
Ik heb er pas een gekocht die 800 watt is. Werkt echt perfect. Vantevoren had ik een Magimix Le Mini Plus en die maakte er vaak niet echt smeuige pasta van, het bleef vaak bij een dikke grove brij.
Bosch MCM4200 is echt goed, ook voor andere dingen. Kijk maar eens naar alle positieve reviews.
Heb je ook ervaring met zelfgemaakte druivenpitten malen. Wij gooien jaarlijks kilo, s weg bij het wijn maken.zou je ze eerst goed moeten laten drogen. Wie heeft hier ervaring mee.
Druivenpitten zijn qua voedingsstoffen niet zo heel gezond, bevatten (schijnbaar) veel antinutriënten
Het is nu tijd om walnoten te rapen! hoe maak ik van verse walnoten rauwe meel?
Moeten ze eerst gedroogd worden, met of zonder vliesje gemalen worden?
Gewoon pellen en fijnmalen, meer hoef je niet te doen 😉
Wij ook; dus gratis; eerst meel maken en dan drogen op bijv. bakplaat en dan in pot bewaren. Haksel kun je het best maken met zgn gehaktmolen, dan drogen en bewaren.
Wellicht is haksel handiger, want je kunt er altijd nog meel van maken!
Wat ontzettend leuk, een walnotenboom? Dol op noten. Succes!
Grote boom. Teveel noten:) maar nog meer grote bladeren.
Goed voor je cholesterol huishouding.
Hoi Marinka!
Moet de vliesje van de hazelnoten ook weg of hoeft dat niet?
Groetjes Suzanne
Die kun je er gewoon in laten 🙂
Kun je op deze manier ook kokosmeel maken? Ik woon in Frankrijk en heb het tot nu toe nog niet kunnen vinden. En als ik het zelf kan maken is dat natuurlijk een stuk makkelijker en ongetwijfeld goedkoper. Kan dat eventueel ook al met kokosrasp?
Kokosmeel is niet hetzelfde als fijn gemalen kokosrasp. Hier lees je er meer over: http://www.eetpaleo.nl/faq/alles-over-kokos
Pingback: Wildpluk Woensdag: Hazelnoten - Groene Avonturen
Kun je in plaats van notenolie ook zonnebloemolie gebruiken?
Dat kan, maar zonnebloemolie is geen gezonde optie tenzij biologisch, koudgeperst en altijd koud bewaard. Alleen dan is het niet geoxideerd.
Goede informatieve site,nu mijn probleem,ik woon in Griekenland en alle soorten pindakaas zijn bereid met palmolie en dat is niet gezond,met mijn kleine hakmolen van 400 watt is het maken van pindakaas geen optie,de blender wordt warm en laatst is er ook een stukje mes afgebroken,mijn vraag is of jullie merken weten van goede foodprocessor’s of eventueel een hakmolen met meer watt. Bij voorbaat bedankt.
Hier lees je wat Marinka’s favoriete keukengerei is: https://www.eetpaleo.nl/tips-trucs/favoriete-paleo-keukengerei Er bestaat overigens ook verantwoorde palmolie van duurzame herkomst 🙂
Beste lezer, ik had een vraag;
waar koop ik , via internet, de beste noten voor een goede prijs?
En is het belangrijk dat de noten biologisch zijn? Ze zijn immers “verpakt”?
Vr Gr Anna
Wij kopen regelmatig noten bij De Notenshop. Uiteraard is het een persoonlijke keuze of je biologische of niet biologische noten koopt 🙂
Bij ons! Woon je in de buurt van Nijmegen, wij vragen 2,75 per kilo. Zelfgeraapt van eigen boom. Gegarandeerd vers. Bij afname boven 10 kilo 2,50 euro per kilo. Tel 0481-425451. Wel zelf ophalen (10 km van Nijmegen).
Noten uit de winkel smaken nergens naar is mijn ervaring, die van ons smaken naar walnoten.
Maakt de houdbaarheid verschil wanneer je er geen notenolie in verwerkt?
En wat zijn alternatieven voor notenolie?
Gr Henrike
We hebben gelezen dat je het ook met kokosolie kunt maken, maar dat hebben we zelf nog nooit geprobeerd. De houdbaarheid blijft hetzelfde 🙂
Hoi hoi,
kan je cashewnoten pasta ook maken zonder extra olie toe te voegen?
groetjes,
Linda
We raden aan om de (noten)olie wel toe te voegen voor een smeuïge notenpasta. Het is belangrijk dat eerst de olie uit de noten zelf vrijkomt en de pasta al aan het vormen is. Voeg je de olie te vroeg toe dan eindig je met een geschifte massa waarin de olie niet goed wordt opgenomen.
Bij het mixen van de noten blijft het bij mij meel het wordt geen pasta ook niet bij langdurig mixen. Hoe komt dit?
Hi Katja
Ongebrande (rauwe) noten bevatten minder vrij olie en geven daardoor minder makkelijk pasta.
Door ze kort te roosteren (10–15 min op ~160–180 °C) komen de oliën beter vrij en wordt de smaak voller.
Een zwakkere keukenmachine hakt de noten wel fijn, maar haalt niet genoeg kracht/duur om de olie los te wrijven.
Een krachtige blender of foodprocessor (met goede messen en motor) maakt meestal wél een gladde pasta.
Als je te weinig noten gebruikt, “pakt” de blender het niet goed en blijft het een kruimelige massa.
Een grotere hoeveelheid helpt vaak.
Het proces gaat vaak in fases: eerst grof, dan meel, daarna een kleverige bal, en uiteindelijk pas een gladde pasta.
Af en toe stoppen om de zijkanten af te schrapen en dan weer doorgaan helpt.
Als je machine het lastig heeft, kun je een klein beetje neutrale olie (zonnebloem, arachide, of juist dezelfde notenolie) toevoegen om het proces op gang te helpen.
Vraagje: heb je wel eens een mix van hazelnoten en walnoten geprobeerd?als broodsmeersel? Het lijkt me zonde het te proberen als het bitter of vies wordt. Ik heb van beiden een aardige voorraad.
Hee Henriette, nee zelf niet. Misschien iemand in de community?
Heb weleens pinda’s en macadamia’s gemixt, was heerlijk.
Als je veel voorraad hebt, zou je eerst van allebei een (thee-) lepeltje door elkaar kunnen mixen en proeven, toch?
Doe er overigens nooit olie bij, vind het olie-achtig/smeerbaar genoeg zonder.
Overigens rooster ik ze, wat voor noten/pinda’s dan ook, eerst even in de oven, voor meer smaak.
Hi Monique,
Wat een goed idee! ik heb wel eens een mix aan noten en daar zitten beiden noten inderdaad ook in, erg lekker!