Speklapjes met Honing en Tijm

Speklapjes met Honing en Tijm

Vroeger schaarde ik speklapjes onder de categorie “ongezond”. Vooral de hoeveelheid vet schrok mij heel erg af. Inmiddels weet ik dat dierlijke vetten op zich helemaal niet ongezond hoeven te zijn, als de dieren lekker buiten hebben geleefd, niet bijgevoerd zijn met granen/soja en geen hormonen of antibiotica toegediend hebben gekregen.

Vooral het vet van varkens die lekker buiten in de modder kunnen wroeten bevat veel vitamine D, en aangezien we allemaal chronisch een vitamine D te kort hebben in Nederland, zou ik zeggen: geniet vooral lekker van speklapjes! We zijn er hier thuis dol op. Met dit receptje tover je met minimale inspanning lekkere malse speklappen op tafel die vol van smaak zijn. Terwijl de speklapjes met honing bakken in de oven kun je nog een makkelijke salade erbij bereiden, en voilà het eten is klaar.

Let alleen op met het kopen van de honing dat het of lokaal is (bijvoorbeeld in een winkeltje of markt met streekproducten, of direct bij de imker of boer vandaan), of biologisch, zoals van de Traay (te koop bij de Reform of biologische supermarkten). Niet-biologische honing van onbekende afkomst uit de reguliere supermarkten, is vaak afkomstig van bijen die gevoerd zijn met suikerwater en dat is niet echt de bedoeling.

Speklapjes met Honing en Tijm
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 2 speklappen
  • 2 eetlepels lokale en / of biologische honing
  • Zeezout en peper naar smaak
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • Scheutje olijfolie extra vergine
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Bekleed een bakplaat of ovenschaal met bakpapier.
  3. Verspreid één eetlepel honing over het bakpapier, sprenkel vervolgens het zout, peper en 1 theelepel tijm eroverheen.
  4. Leg op het met honing en tijm besprenkelde gedeelte de speklappen.
  5. Verdeel de andere eetlepel honing over de speklappen. Strooi daaroverheen nog één theelepel tijm en zout en peper naar smaak.
  6. Schuif de speklappen in de oven en laat ze 25 minuten bakken tot ze er mooi goudbruin uitzien..
  7. Haal de speklappen uit de oven, laat het vlees 10 minuten rusten en sprenkel daaroverheen nog wat olijfolie naar smaak.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.