Afval scheiden met BinBang

Afval scheiden en recyclen – de handigste systemen voor thuis

Afval scheiden met BinBang

Het is een soort wekelijks ritueel: eventjes op de kalender kijken welk soort afval je aan straat kunt zetten (of kijken wat de buren buiten hebben gezet) en voor je het weet wordt dit netjes opgehaald en afgevoerd. Weg is je afval. Restafval, groenafval, oud papier, plastic, glas, noem het maar op. Handig! Voor een aantal van deze soorten heb je natuurlijk een grote container staan, maar die zet je meestal niet op de plaats waar het meeste afval wordt gegenereerd: in het huis zelf.

Dus dat betekent vaak klungelen met verschillende afvalbakken, kartonnen dozen en kratten. Tenminste, in mijn geval! Onze verhuizing dit jaar greep ik dan ook met beide handen aan als dé kans om een afvalscheidingssysteem te vinden voor in huis. Eentje die écht goed werkt en er ook nog een beetje strak uitziet. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met je, en geef ik je handige tips om thuis je afval te scheiden.

Tip: lees ook mijn artikel over het verminderen van afval. Dan vang je twee vliegen in één klap.

Afval scheiden doe je zo

Afval scheiden is natuurlijk niet zo moeilijk, maar in de realiteit komt het huis vaak eerst vol te liggen met afval op verschillende plaatsen. Tot je het beu bent en je uiteindelijk dat loopje naar de betreffende containers maakt. Afval in een container gooien kan iedereen, maar houd je je huis in de tussentijd een beetje netjes? Zodat je voorkomt dat je uit frustratie alles in de restafval kliko gooit en het wel prima vindt.

  • Zet een handige afvalbak neer op de plek waar je het meeste van één soort afval maakt. Dus een papierbak op de studeerkamer, maar ook in de (bij)keuken.
  • Vouw grote kartonnen dozen meteen plat. Ik weet het, daar heb je echt helemaal geen zin in (de inhoud van de doos was veel leuker) maar het voorkomt een muur van dozen in de garage. Ik spreek uit ervaring… Of bewaar de grootste doos om daar de rest van het papierafval in te doen.
  • Gebruik een afvalbakje voor groenafval op of bij het aanrecht, eentje die je regelmatig leeg kunt gooien in de groenbak. Zo voorkom je frustratie tijdens het snijden van groenten. Een flinke teil werkt trouwens ook.
  • Maak op één plek in het huis een afvalsysteem waar alles bij elkaar komt. Bijvoorbeeld verschillende afvalbakken op elkaar (de BinBang is daar perfect voor!) of bouw een stellingkast met losse bakken erin. Op Pinterest vind je geweldige inspiratie, zoek maar eens naar ‘recycling station’.
  • Zorg dat je afvalverzamelplaats er netjes uit blijft zien, geen plek waar je stiekem een beetje van gruwt. Want: wat er netjes uit ziet zal je met meer plezier gebruiken.

Afval scheiden met BinBang

Afval in een gezond huishouden

Mijn zoektocht naar dé ultieme afvalbak bleek lastiger dan gedacht. Ik struinde heel wat websites af waar ze dit soort ogenschijnlijk handige systemen verkopen, ware het niet dat bij iemand die gezond eet het afval net wat anders van samenstelling is. Al die schillen van groenten en fruit bijvoorbeeld. Het gemiddelde groenbakje wat zo schattig in een grotere bak is verwerkt, is voor mij echt veel te klein. Dat is elke dag vol, als het al een dag haalt.

Restafval hebben wij bijvoorbeeld niet zo veel, zeker niet nu we aan het overstappen zijn naar wasbare luiers voor ons zoontje. Maar plastic? Ja, dat gaat helaas hard (Herkenbaar? Hier lees je hoe je dat kunt verminderen). Kartonnen dozen hebben we best veel omdat ik regelmatig online bestel, maar gewoon papier komt niet zo veel binnen, met dank aan de nee/nee sticker op de brievenbus.

Ook glas kan hard gaan hier, want wanneer ik de keuze heb tussen hetzelfde product in glas of in plastic of blik, dan kies ik voor glas. Voedsel wat in glas wordt verpakt zal namelijk minder chemicaliën bevatten die uit de verpakking kunnen lekken, wat bij plastic en blik helaas wel het geval is.

Kortom; de standaard afvalbak is voor ons niet echt een optie. Maar we willen natuurlijk wel ons afval scheiden.

Handige afvalbakken voor in huis

Idealiter wilde ik een modulair systeem zodat ik zelf kon kiezen in welke bak ik welk soort afval zou gaan stoppen. Voor het plastic afval wilde ik een bak met compressor, zo eentje waarbij je alles goed kunt pletten, want plastic afval neemt nogal wat ruimte in beslag.

In de praktijk is dat neer gekomen op verschillende systeem die ik heb geprobeerd:

Restafval en groenafval – hiervoor gebruiken wij een duobak met een vak van 28 liter en eentje van 18 liter. In de grote bak gaat het restafval, in de kleinere (die nog steeds echt lekker ruim is!) gaat het groenafval. Deze bevalt erg goed moet ik zeggen!

Plastic – hiervoor heb ik maar één echt fijne bak gevonden, de PressBoy. Een afvalbak met pers, en dat werkt dus echt. Deze bak heeft een inhoud van 35 liter en de pers is makkelijk te bedienen. Je krijgt er geen vieze handen van wanneer je je afval eventjes goed aan wilt stampen en er past absoluut veel meer in de afvalbak dan wanneer je het niet steeds aan zou duwen.

Glas, papier, karton en lege flessen – Dit stoppen wij ALLEMAAL in de BinBang. Echt een ideaal ding, want je kunt de bakken op elkaar stapelen (tot wel 4 bakken op elkaar) en er past super veel in één bak. Door het stapelsysteem neemt de BinBang weinig ruimte in, en bovenop zit een mooie houten plank zodat je er bijvoorbeeld plantjes op kunt zetten, of iets anders. Zodat hij er nog gezelliger uit ziet.

Mijn favorieten!

Met welke bakken ik het meest tevreden ben? De BinBang en de PressBoy. Voor mijn plastic afval vind ik het bakje met pers echt heel handig, dat werkt gewoon goed. Maar voor al het andere ben ik absoluut fan van de BinBang. Niet in de minste plaats omdat deze van gerecycled plastic is gemaakt, maar ook omdat ‘ie gewoon echt werkt.

Loop je in huis en wil je iets weggooien? Dan schuif je de lade van de betreffende bak open en je stopt het afval erin. Is het tijd om de bak te legen in de container, of om bijvoorbeeld naar de glasbak te gaan? Dan trek je de lade er helemaal uit, klap je het handvat omhoog en draag je de bak zo naar de glasbak. Of zet ‘m achterin de auto, of neem ‘m desnoods op de fiets mee.

Het enige wat ik me afvroeg bij de BinBang, is of zo’n toren met bakken wel stabiel blijft staan. Inmiddels kan ik met zekerheid zeggen dat dat echt zo is. Wanneer je 3 of meer bakken bestelt krijg je er een contragewicht bij geleverd, welke je makkelijk onder de bovenste bak bevestigt. Hierdoor creëer je meteen meer stabiliteit. Maar ook het afval zelf wat je erin stopt zorgt er natuurlijk voor dat je bak stevig blijft staan.

Iedere BinBang bak heeft een inhoud van 29 liter en dat is voor ons echt ruim voldoende voor papier, glas en lege flessen. Ik denk zelfs dat ik onze standaard restafval bak ook ga vervangen voor een extra BinBang. We hebben nu een systeem met 3 bakken op elkaar, maar ik zou er zo nog eentje met 2 bakken naast zetten. Met behulp van een krijtstift schrijf je erop waar welke bak voor is en klaar ben je.

Afval scheiden met BinBang

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door BinBang.

Comments 1

  1. Bedankt voor je handige recycling-tips. Mijn uitdaging is, er plaats voor goede systemen voor afvalscheiding te creëren. Mijn keuken is nogal klein. Zo’n stapelbare set containers is inderdaad heel handig. Ik ga ook nog eens even Pinteresten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.