is jouw voeding?

Hoe duurzaam is jouw voeding?

is jouw voeding?

Avocado’s eten alsof je leven er vanaf hangt, ontbijten met biefstuk en doe dan ook nog maar een stuk mango. Gezond en lekker. Maar.. hoe duurzaam is dat eigenlijk? Laten we voorop stellen dat gezond eten niet per se duurzaam is, afhankelijk van de manier waarop je het aanpakt. In dit artikel geef ik je mijn visie hierop, en hoe je voor jezelf kunt bepalen welke keuzes je hierin wilt maken.

Laat ik voorop stellen dat ik het belangrijk vind om open en eerlijk over voeding te kunnen zijn, en iedereen zijn of haar eigen keuzes te laten maken.  Regelmatig wordt me bijvoorbeeld gevraagd op de duurzaamheid van vlees eten, aan de hand van verschillende documentaires die vaak de conclusie trekken dat we veganistisch moeten gaan eten. Is dat echter wel de oplossing? En kun je ook op een duurzame manier dierlijke producten eten?

Wat is niet duurzame voeding?

Om te kunnen bedenken welke voeding wel duurzaam is, is het eerst belangrijk om te weten wat er allemaal niet duurzaam is.

Niet duurzaam is voeding die op een manier is geteeld welke belastend is voor natuur en milieu. Daarbij kun je denken aan een stuk land wat heel intensief wordt gebruikt om keer op keer een gewas op te telen. Daardoor raakt de bodem verder uitgeput (en bevatten de groenten of vruchten die je oogst ook minder voedingsstoffen). Of zijn er bijvoorbeeld veel bestrijdingsmiddelen gebruikt waardoor onder andere de insectenpopulatie achteruit gaat, ook dat is natuurlijk verre van duurzaam.

Hetzelfde geldt voor grote stallen vol dieren, welke bijdragen aan de meststapel en daarmee aan de (te grote) hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Iets waar regelmatig veel aandacht aan wordt besteed in de media. Wat echter ook niet zo duurzaam is, is het eten van groenten en vruchten welke over grote afstanden worden ingevlogen zodat het hier in de supermarkt kan liggen.

Of is een bepaald product misschien in een fabriek gemaakt waarbij veel grondstoffen worden verbruikt of waar veel water nodig is bij het verwerkingsproces? En wat dacht je van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal? Ook dat soort zaken dragen bij aan de duurzaamheid van een product.

Hoe duurzaam is jouw voeding?

Welke voeding is wel duurzaam?

Bovenstaand overzicht van niet duurzame voeding of handelingen daaromheen is natuurlijk enigszins beknopt, ik weet zeker dat je nog veel meer punten kunt vinden die niet duurzaam zijn. Maar het geeft je hopelijk een beeld om te kunnen bepalen welke voeding dan juist wel duurzaam is.

Denk er maar eens over na;

  • Hoe ver heeft jouw voedingsmiddel gereisd om in Nederland aan te komen? Is het een lokaal product, of komt het uit Azië?
  • Hoeveel verpakkingsmateriaal is er gebruikt om jouw voedingsmiddel te verpakken?
  • Is het voedingsmiddel bewerkt in een fabriek?
  • Op welke manier is iets geteeld? (in een kas of op het land)
  • Hoe zorgt de boer voor zijn land? Laat hij het land weleens braak liggen, roteert hij gewassen?
  • Is het biologisch (of zelfs biologisch-dynamisch), of juist niet? Of komt het uit je eigen moestuin?
  • Zijn er (veel) bestrijdingsmiddelen gebruikt?
  • Is dit product in het seizoen?
  • Draagt deze voeding bij aan de overbevissing (welke soort vis is het)?
  • Draagt dit vlees bij aan de meststapel? (hieronder lees je daar meer over)

Door jezelf deze vragen te stellen kom je er steeds beter achter welke voeding duurzaam is, en wat ook niet.

Een mango of ananas, en ook een avocado zijn bijvoorbeeld lang niet zo duurzaam als de appeltjes van de lokale bio boerderij. Of de peren van de boom uit eigen tuin.

Kun je duurzaam vlees eten?

Naar mijn idee: ja, dat kan. Al besef ik me dat er ongetwijfeld mensen zijn die het hier niet mee eens zijn. Ben jij iemand die hierover twijfelt en vraag je je af hoe het eten van vlees ooit duurzaam kan zijn (zeker wanneer je bepaalde docu’s hebt gekeken)? Ik ga het je uitleggen.

Stel, je wilt rundvlees eten. Hoe duurzaam is dat dan? Dat ligt volledig, en dan bedoel ik echt volledig, aan de manier waarop het rund heeft geleefd, hoe ervoor is gezorgd en hoe het is verwerkt. Een koe die zijn leven lang op stal heeft gestaan, antibiotica heeft gekregen en krachtvoer om maar zo snel mogelijk groot te worden, dat is verre van duurzaam. Zo’n koe draagt bij aan de meststapel en het arme dier heeft echt geen fijn leven gehad. Denk een stapje verder en je ziet dat zelfs het voer van de koe in een fabriek is gemaakt; wat ook niet zo duurzaam is.

Wat echter ook mogelijk is, is een koe die in een kudde in een natuurgebied leeft. Koeien die hun natuurlijke voedsel tot zich nemen en op die manier het natuurgebied in stand houden. Deze dieren dragen niet bij aan het groter worden van de meststapel, maar juist aan het behoud van de natuur (waardoor er meer CO2 uit de lucht wordt gehaald!). Eet je zo’n dier, dan is dat behoorlijk duurzaam. Zeker wanneer de dieren gewoon in Nederland hebben staan grazen en door een lokaal bedrijf worden verwerkt. Precies dat soort vlees vind je trouwens bij De Woeste Grond, daarom ben ik zo’n fan van dit bedrijf.

Nog een stap verder; hoeveel van dit dier wordt er daadwerkelijk gebruikt voor menselijke consumptie? Oftewel; eet je alleen de biefstukjes en een beetje gehakt? Of worden ook de andere delen van het dier verwerkt – worden de organen gegeten, trek je bouillon van de botten, eet je het beenmerg, enzovoorts?

Hetzelfde geldt natuurlijk voor kippen, varkens en andere dieren.

Hoe duurzaam is jouw voeding?

Duurzame voedingskeuzes maken

Maar dan sta je voor de keuze; laat ik mijn bakbananen voorlopig maar staan? En dan dus ook geen avocado’s meer? En nee, ook geen kiloknallers met kip, en niet alleen maar biefstukjes meer eten. Of wat dacht je van aardbeien eten in de winter?

Dit is zoiets wat je echt alleen voor jezelf na kunt gaan. Aan de ene kant is duurzaam leven natuurlijk echt belangrijk, ik denk dat je dat wel met me eens bent. Alleen in hoeverre wil je hier ook echt in mee gaan en in hoeverre is het haalbaar voor jezelf? Is het gewoon even een omschakeling om ergens anders je boodschappen te halen en meer rekening te houden met seizoenen en herkomst? Of levert het je veel stress op om hiermee aan de slag te gaan? In dat laatste geval gaat je duurzame lifestyle ten koste van je eigen gezondheid, en je kunt je afvragen hoe duurzaam dat eigenlijk is.

Ikzelf probeer er rekening mee te houden door mijn groenten en fruit zo veel mogelijk op de markt te halen. Bij een biologisch kraam waar ze vooral veel lokale seizoensproducten hebben. Maar zo af en toe eet ik ook een bakbanaan, mango of avocado. Mijn vlees haal ik echt alleen bij de Woeste Grond of bij een lokale boerderij. Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk verpakkingsmateriaal te vermijden. Aan de andere kant bestel ik ook weleens producten uit de VS, wat hierheen wordt gevlogen, wat het ook een stuk minder duurzaam maakt. Zo is en blijft het een kwestie van continue afwegen wat je wilt doen.

Mijn tip: sta eens stil bij wat je allemaal koopt en hoe duurzaam het is. Kun je dit ook anders aanpakken? Door jezelf bewust te worden van je keuzes kom je al een heel eind.

Documentaires over duurzaamheid

Vind je dit onderwerp ook zo interessant? Dan kan ik Food Matters TV aanraden! Dit is een soort gezonde versie van Netflix – met heel veel documentaires en films over voeding, lifestyle, duurzaamheid en meer. Ik ben sinds kort lid en verslind de ene na de andere documentaire, na afloop ben ik dan weer helemaal geïnspireerd. Hier lees je er alles over.

Food Matters TV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.