Duurzame mindset

Duurzaam denken – gebruik je mindset voor het milieu (en je portemonnee)

Duurzame mindset

Duurzaam leven is belangrijk, dat weten we inmiddels wel. Maar waarom is dat soms toch zo moeilijk, waarom lijkt het zo duur te zijn om duurzaam te leven? En word je nu echt gelukkig van al die duurzame spulletjes in huis? Het is in principe heel makkelijk om je leven te verduurzamen. Alleen.. vergeet je niet ook een duurzame mindset aan te nemen? Anders is de kans groot dat je op veel frustratie stuit.

Zodra ik over duurzaamheid begin op social media hoor ik een paar veel voorkomende reacties: mensen denken dat duurzaam leven heel erg duur is, en vooral ook lastig. Nu ben ik het daar (uiteraard) niet helemaal mee eens. Al is het ook iets wat herkenbaar is. Hoe fijn is het om eens lekker te gaan shoppen? Of om lekkere snacks of een wat meer luxe maaltijd op tafel te zetten? Leuk, toch? En ja, dat kost dan wel wat.

Is duurzaam echt duur?

Het probleem zit ‘m echter niet in de prijzen van duurzame producten. Iets duurzaam produceren kost nu eenmaal meer. Het produceren van de grondstoffen is duurder, het verwerken is duurder en dit gaat ook nog eens allemaal minder snel. Vervolgens krijgt iedereen die voor dat ene product heeft gewerkt ook nog een eerlijk salaris.

Is het product eenmaal af, dan is daar vaak zo veel meer tijd en moeite in gestopt dan bij een niet duurzaam product, dat de prijs dit veelal perfect representeert. Alleen dat zie je er niet 1-2-3 aan af. Een trui is een trui, toch? En die bio broccoli lijkt ook gewoon op de niet bio variant. Je hebt echter wel degelijk kwaliteit in handen, maar dat dit zo is ervaar je pas bij langdurig gebruik of door iets te proeven en met liefde te bereiden (zoals het ook met veel liefde is gemaakt / geteeld / gehouden).

Is duurzaam dus echt zo duur? Ik vind van niet.

Duurzaam denken - voeding

Wegwerpmaatschappij

Het probleem zit hem onder andere in bepaalde gewoontes. Koop je nu een trui, dan ben je misschien gewend deze een paar keer te dragen. Vervolgens raak je ‘m beu en koop je weer een nieuwe. Een jaar later nog steeds diezelfde trui aantrekken, dat vinden we al snel raar. Ik durf zelfs te zeggen dat er mensen zijn die dit zien als een vorm van zuinigheid of gebrek aan financiële middelen. Wie geld heeft koopt tenslotte steeds iets nieuws, toch?

Wanneer je die gewoonte zou laten varen, en die trui inderdaad helemaal afdragen tot ‘ie echt niet meer kan, dan weet ik zeker dat je veel minder geld aan kleding kwijt zou zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor andere gebruiksproducten, maar zeker ook voor voeding.

Waar liggen je prioriteiten?

Duurzame groenten, vlees, vis, eieren, fruit en noten kosten over het algemeen wat meer. Maar ze smaken beter, zijn beter voor je lichaam én je bent daardoor niet zo snel geneigd om gedachteloos teveel te eten. Duurzaam eten betekent ook eten wat je nodig hebt, en niet meer dan dat. Terwijl je er ook nog eens extra van geniet. Wanneer je alleen eet wat je nodig hebt (en dus niet die luxe kant-en-klaar producten) dan hoeft duurzaam eten niet zoveel te kosten.

Vroeger gaven mensen het grootste deel van hun inkomen uit aan eten. Tegenwoordig is dat een veel kleiner percentage, maar dat is wel ten koste gegaan van de kwaliteit voeding die wordt gegeten.

Ga dus eens bij jezelf na waar je eigenlijk helemaal niet zoveel geld aan uit hoeft te geven als je doet? Een sportschool abonnement terwijl je niet gaat, of elke week een tijdschrift kopen wat je maar half leest? Of misschien ga je wel wekelijks shoppen en puilt je kast uit met tassen en schoenen die je niet gebruikt. Dan blijft er meer geld over voor dat wat er echt toe doet: gezonde voeding voor jouw gezonde lichaam.

Duurzaam denken - liefde

Duurzaam denken

Dat is ook waar die duurzame mindset om de hoek komt kijken. Want ik kan nu wel zo leuk vertellen dat je je kleding ook af kunt dragen, dat je niet zoveel spullen hoeft te hebben, en dat die zak biologische macadamianoten niet nodig is. Maar dat wist je natuurlijk allang.

Duurzaam denken is nagaan waar je behoeftes liggen. Het draait om liefde en connectie.

Heb je écht behoefte aan weer een nieuwe tas? Moet je vandaag écht dat luxe stuk vlees eten? Is die nieuwe auto per se nodig? Hetzelfde geldt voor voeding. Heb je echt behoefte aan een stuk chocola of dat pak koekjes? Moet je per se een taart bakken?

Waarschijnlijk niet.

Wat wil je dan wel? Ik vermoed dat je veel meer behoefte hebt aan goede gesprekken, aan connectie met anderen (zonder je telefoon naast je), aan beweging in de natuur en af en toe aan stilte. Dat je behoefte hebt aan liefde, in de eerste plaats voor jezelf. Liefde kun je niet kopen, en een goed gesprek of connectie ook niet.

Duurzaam denken begint met jezelf in de ogen kunnen kijken en jezelf vertellen dat je genoeg bent. ’s Ochtends wakker worden en weten dat je die dag van waarde gaat zijn en je daar plezier in gaat hebben. Dan heb je ineens veel minder de behoefte om te gaan shoppen of jezelf vol te proppen met eten. Er is immers geen leegte meer die je wilt vullen. Dan hoef je jezelf niet zo goed mogelijk voor te doen voor de buren of je collega’s, omdat je weet dat jij als persoon belangrijker bent dan hoeveel spullen je in huis hebt of hoeveel paar schoenen je hebt. En dan kun je echt genieten en hoef je niet zo snel iets nieuws, want je bent tevreden met jezelf en met je leven. Dát is pas echt duurzaam.

Comments 2

  1. wat ik hier niet teruglees is hoe duurzaamheid volgens jou samengaat met de Paleo levensstijl. Ik ben benieuwd naar hoe je dit zelf ziet, In mijn ogen is het aspect van veel vlees en vis niet verenigbaar met duurzaamheid. gaat paleo daarnaast ook niet om vers en onbewerkt? dat maakt dat producten niet erg lang houdbaar zijn en dus enerzijds voor minder mensen beschikbaar zijn en anderzijds snel bederven wat leidt tot verspilling. Ik volg je wel als je minimalisme linkt aan Paleo op dat vlak is het zeker ook wel duurzaam natuurlijk. maar wat voedsel betreft zie ik het niet.

    1. Paleo eten is niet per definitie ‘veel vlees en vis eten’. En ook met vlees eten kun je duurzamere keuzes maken. Ik eet maximaal 2 keer per week vlees (en eet bijna volledig Paleo met hier en daar een eigen twist) en dan vlees van dieren uit natuurgebied, die dus geen granen en allerlei schroot uit verre landen krijgen. Grasgevoerd vlees uit Nederland is een stuk duurzamer.
      Als je vers eet, is dat minder lang te bewaren, zo zeg je. Dat is natuurlijk zo, maar (onverpakte) groenten en fruit uit eigen tuin of ten minste biologisch uit Nederland is natuurlijk veel duurzamer dan allerlei voorbewerkte en langer houdbare voeding, die verpakt en vervoerd moet worden. Bovendien leer je vanzelf de juiste hoeveelheden kopen, zodat je niets weg hoeft te gooien. Ook kan groenten die op moet snel in een heerlijk soepje worden verwerkt zodat niets verloren gaat.
      Met creatief denken kom je een heel eind!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.