Duurzame baby uitzet

Duurzame uitzet voor je baby

Duurzame baby uitzet

Hoera, je bent zwanger! Ja, het is zó bijzonder en mooi om een klein mensje in je buik te hebben. Maar wat als dat mini persoontje er eenmaal is? Wat heeft ‘ie allemaal nodig, waar houd je rekening mee, en zijn al die spullen eigenlijk wel zo duurzaam? Daarnaast is zwanger zijn natuurlijk ook gewoon een perfect excuus om babyspullen te shoppen. Mijn man en ik wilden alles zo duurzaam mogelijk inrichten voor ons kleintje. Hieronder laat ik je zien hoe we onze baby uitzet samen hebben gesteld en wat onze favorieten zijn.

De babykamer

Daar begint het natuurlijk al mee. Die fijne ruimte in huis, het eigen stekje van jouw baby. Daar hangen zijn of haar kleertjes, daar staat het speelgoed, noem het maar op. Omdat we tijdens mijn zwangerschap zijn verhuisd konden we in de babykamer met een echt schone lei beginnen. Qua vloer, verf en meubeltjes.

Aan de hand van dit artikel besloten we voor een bamboe vloer in de babykamer (en eigenlijk de hele bovenverdieping) te gaan. Hiervoor zijn we uiteindelijk naar Eco-logisch, de eco bouwmarkt, in Amsterdam gereden om vloeren te bekijken. We wilden eigenlijk een vloer van kurk kopen, maar vielen als een blok voor de uitstraling van een bamboe vloer. We bestelden een natuurlijke ondervloer in combinatie met een topbamboo vloer, welke ongeveer net zoals laminaat te leggen is.

Ook voor de muren en het plafond kozen we voor duurzame verf, met zo min mogelijk oplosmiddelen. Dit is gelukkig steeds beter verkrijgbaar.

Wat betreft de meubels hebben we het héél simpel gehouden, en niet helemaal ecologisch trouwens. Een kast van IKEA als basis (want: handig!) en daarnaast een houten co-sleeper met ecologisch matras. Heb je heel veel meer nodig voor een baby? Mij leek van niet.

Duurzame baby uitzet

Babykleertjes

Dit kan natuurlijk niet ontbreken in je baby uitzet. In eerste instantie was mijn voorwaarde voor babykleding dat het gemaakt moest zijn van biokatoen, of een ander natuurlijk materiaal (zoals bamboe). Dat hoeft niet per se duur te zijn, want ook de H&M en HEMA hebben super leuke babykleertjes van biokatoen en bamboe. Hoe duurzaam dat is? Mijn gevoel zegt dat de pakjes van wol-zijde toch echt stukken duurzamer zijn dan zo’n H&Metje, maar het is een begin.

Achteraf gezien had ik gewild dat ik juist veel meer rompertjes van wol-zijde had gekocht, want die zijn echt zo ongelofelijk zacht. Ja, dat is wat duurder, maar je ziet en voelt het er wel echt aan af.

Eén tip: koop je ecologische babykleertjes in de aanbieding. Oftewel met Black Friday, of tijdens de opruiming. Een baby maakt het echt niet uit of zijn of haar kleding van dit seizoen of het seizoen ervoor is, schattig is ‘ie toch wel. Dat kan je 50% besparen en daarmee zijn die eco kleertjes ineens super betaalbaar.

Mijn favoriete webshops voor babykleertjes zijn:

Daarnaast shopte ik ook bij Jollein, Hessnatur, Imps & Elfs, Tumble ’n Dry en ook gewoon de H&M en HEMA.

Zitten, liggen en vervoeren

Zo’n baby kan nog niet rondlopen en neem je ook niet zomaar mee in de auto natuurlijk. Dus die heeft zijn eigen plekjes nodig om te liggen en te zitten. Wij kozen ervoor om géén kinderwagen en géén box aan te schaffen. Een kinderwagen zie ik vooral als (dure) bak om je kind in rond te rijden, terwijl ik het veel leuker en fijner vind om mijn kindje bij me te dragen (maar hey, dat is gewoon mijn mening natuurlijk).

Draagdoeken

Ons kleintje wordt dus vervoerd in een draagdoek of -zak, en ook thuis overdag is ‘ie daar regelmatig in te vinden. Goed voor de hechting, goed voor de aanmaak van borstvoeding, goed voor de heupjes (alleen als je de draagdoek goed knoopt natuurlijk) en het schijnt ook goed te zijn voor de ontwikkeling van je kindje. Zo kan hij of zij namelijk op gesprekshoogte met volwassenen zijn, waardoor hij als het ware kan ‘mee doen’ (en dus leren). Die van ons kijkt dan ook iedereen aan vanuit de draagzak en vindt vrijwel alles geweldig interessant om te zien.

Tot nu toe ben ik heel blij met een elastische draagdoek van Bam+Boe, een geweven doek van Pure Baby Love (deze is echt heel erg fijn) en een ergonomische draagzak van ByKay.

Autostoeltje

In de auto vervoeren we Skip in een stoeltje van BeSafe – iets waar ik echt heel erg lang naar heb gezocht. Ik las dat juist die autostoeltjes veelvuldig worden behandeld met chemicaliën, en dat er maar een paar bedrijven zijn die dat wat minder doen. Het Scandinavische merk BeSafe is er daar een van, en deze is in Nederland ook nog eens goed verkrijgbaar.

In huis

Thuis ligt de kleine afwisselend op een speelkleed (bij de webshop Kinderwonderland vind je heel mooie ecologische speelkleden) of in een wipstoeltje (de Coco Go van Bloom, met een zitting van biokatoen). Als hij niet slaapt tenminste.

Zo af en toe leggen we hem ook in een babynestje. Ik heb daarbij voor de Snuggle Me gekozen vanwege het ontwerp (je kindje kan zich hierin niet zo makkelijk omdraaien) en het materiaal. Het nestje is wat prijzig en komt vanuit de VS, maar fijn is ‘ie wel.

Als laatste hebben we een fijn, duurzaam vloerkleed van het merk Lorena Canals. Daar durf ik Skip met een gerust hart op te leggen. Het kleed is trouwens ook wasbaar, dus dat is handig wanneer er een ongelukje op gebeurt.

Duurzame baby uitzet

Verzorgingsproducten

Ook zo’n leuke afdeling voor kinderen, de verzorgingsproducten. Mooi, vrolijk, je wordt er gewoon blij van als je ze ziet en je ziet ze terug op veel baby uitzet lijstjes. Alleen zijn ze ook duurzaam? Zeker niet allemaal. Nu ben ik geen fan van sterke geuren én wil ik absoluut geen chemicaliën op mijn kindje smeren, dus vielen er al heel wat merken af. De babyhuid is nog dun, maar ook precies zoals de natuur het heeft bedoeld en dus zelf regulerend. Daar wil ik zo min mogelijk invloed op uitoefenen met producten. Maar als ik dan iets nodig heb, ga ik voor zo natuurlijk mogelijk.

De producten van Primally Pure vond ik het meest geschikt. Zij verkopen een speciale baby kit (maar je kunt de producten ook los bestellen), bestaande uit 4 fijne items. Een blok zeep, een baby olie met echte calendula bloem erin, lekker vette zalf en poeder. De eerste week hebben we de zalf regelmatig gebruikt omdat Skip een schilferige huid had (hij werd wat later geboren waardoor er helemaal geen huidsmeer op zijn huidje zat) en om zijn billen te verzorgen. Ook het blok zeep gebruiken we zo af en toe om hem te wassen (maar meestal wassen we hem met alleen water), en heel af en toe gebruik ik wat van de baby olie. Het poeder op basis van klei strooi ik op de ietwat rode plekjes op zijn huid in de luier (werkt perfect!), maar dat is het dan ook.

ALLE ingrediënten in deze producten zijn herkenbaar en ze worden handgemaakt met liefde. Natuurlijker of duurzamer kan eigenlijk niet.

Daarnaast hebben we een aankleedkussen met hoes van biokatoen (via Kinderwonderland), een BPA-vrij verschoonmatje voor onderweg en gebruiken we wasbare luiers. Over die luiers en hoe dat bevalt kun je meer lezen in dit artikel.

Hydrofiele doeken

Als ik iets onderschat heb, is het wel de enorme hoeveelheid hydrofiele doeken die je nodig hebt met een baby. In een dag of twee kun je zo door je voorraad heen zijn. Spuuglapjes trouwens ook. Op de gemiddelde baby uitzet lijst staan er te weinig naar mijn mening, tenzij je echt elke dag een was draait,

Ook hierbij gingen we voor doeken van biokatoen en/of bamboe – iets wat met een beetje zoeken super goed verkrijgbaar is. Verschil in kwaliteit is er wel, en ik vermoed ook dat niet alle doeken even duurzaam zijn geproduceerd (maar dat kun je niet altijd zo makkelijk achterhalen). De doeken die ik het fijnste vind zijn van Cam Cam Copenhagen. Die zijn wat dikker en zachter dan de andere doeken die ik heb gevonden (van dit merk hebben ze trouwens nog veel meer moois).

Ook de XL hydrofiele doeken van LifeTree vind ik geweldig. Die gebruik ik om Skip in te wikkelen, bijvoorbeeld bij het consultatiebureau of wanneer hij is gewassen.

Duurzame baby uitzet

Speelgoed

Speelgoed hebben we nagenoeg niet gekocht, maar juist wel op ons cadeaulijstje voor de kraamvisite gezet. Mensen vragen toch altijd wat je graag wilt hebben, en vinden speelgoed vaak leuk om te geven, dus dat was makkelijk. Inmiddels staat het kamertje van Skip behoorlijk vol met mooi en duurzaam speelgoed, waar ik ontzettend blij mee ben.

Onze omgeving weet inmiddels al aardig goed dat wij alles het liefste duurzaam hebben, en daar zochten ze dan ook de cadeautjes op uit. Zo lief!! Zo kregen we het mooiste houten speelgoed, een babygym, knuffels, (voor)leesboeken en nog heel veel meer.

Favoriete producten en webshops zijn:

Oh en wat dacht je van een setje houten groenten en vruchten, een samenwerking tussen Kromkommer en Plan Toys? Geweldig!!

Voor mama

Last but not least, bij een verantwoorde baby uitzet, horen ook verantwoorde spullen voor mama. Zonder mama kan de baby tenslotte niet, en hoe beter mama zich voelt, des te beter de baby zich zal voelen. Een aantal aanraders zijn:

  • Het natuurlijke kraampakket van Dalalou, zó fijn! Dit voelt echt als een cadeautje.
  • Borstvoedingsthee – verkrijgbaar van verschillende merken, maar sowieso erg lekker vind ik.
  • Comfortabele, zachte kleding voor na de bevalling (bijvoorbeeld van het merk Joha)
  • Gezonde, biologische maaltijden in de vriezer
  • Een voorraadkast vol makkelijke, gezonde snacks (hier zie je hoe ik dat heb gedaan)

Dat was ‘m! Heb jij nog duurzame tips voor de baby uitzet en/of mama? Laat hieronder gerust een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.