Afval verminderen

Zo produceer je minder afval – duurzaam leven

Afval verminderen

Afval, soms heb ik het idee dat het voeding tegenwoordig meer verpakkingsmateriaal bevat dan dat ik er daadwerkelijk van kan eten. De bak met plastic afval puilt uit en ook restafval kan soms ineens hard gaan. Nu is het natuurlijk belangrijk om afval netjes te scheiden, maar zou het niet nog beter zijn wanneer je simpelweg minder afval zou hebben? Minder plastic, minder blikjes, minder papier, noem het maar op. De laatste jaren proberen mijn man en ik de hoeveelheid afval die we hebben beetje bij beetje te verminderen. Daarmee belast je het milieu minder, en jezelf ook.

Het grootste deel van het afval is ooit geproduceerd in een fabriek. Daar komt een flinke hoeveelheid water aan te pas en vaak gebeurt dit niet op de meest ‘groene’ manier. Vervolgens hebben wij dit in onze handen en gooien we het uiteindelijk weer weg, waarna het met een beetje mazzel, netjes gerecycled wordt. Wat ook weer water en energie kost, in een fabriek die daarvoor is gemaakt.

Recyclen is natuurlijk wel beter dan wanneer iets echt weg zou worden gedaan, maar als dat afval in de eerste plaats niet gemaakt zou worden zijn we nog een flinke stap verder. En het is ook gewoon heerlijk om minder vaak de afvalbak te hoeven legen 😉

Hoe creëer je dan minder afval? Hieronder geef ik je mijn beste tips!

Eten en koken

Bij ons in huis brengt onze voedselconsumptie het meeste afval met zich mee. Zeker wanneer we even snel naar de supermarkt gaan in plaats van de markt! Want werkelijk alles lijkt in plastic verpakt te zijn, of op zijn minst in een kartonnen doos. Of in zowel een doosje als een blikje. Dus wat kun je doen om rondom het thema eten en koken de hoeveelheid afval te verminderen?

 • Neem je eigen tasjes mee

Deze spreekt voor zich, maar hoe vaak vergeet je nu eigenlijk dat boodschappentasje wat toch echt klaar ligt bij de kapstok? Waarschijnlijk vaker dan je zou willen. Stop dus standaard een opvouwbare boodschappentas in je tas. In iedere tas. En ook twee in de auto en/of de fietstas. Dan weet je zeker dat je altijd een tas bij je hebt, en je niet toch nog een tasje moet kopen (wat je thuis weer weggooit). Ook voor groenten en fruit hebben ze tegenwoordig heel handige netvormige tasjes, dan hoef je die kilo appels niet meer in een plastic zakje te stoppen, maar heb je gewoon je eigen herbruikbare tasje bij je.

 • Haal je boodschappen op de markt of bij de boerderij

Wanneer je naar de supermarkt gaat met je eigen tasjes voor groenten en fruit bespaar je natuurlijk al best wat verpakkingsmateriaal. Alleen is er nog steeds zo ongelofelijk veel wat al voorverpakt is in plastic. Broccoli? Zit plastic omheen. Een biologische courgette? Ook in plastic verpakt. Net zoals de bloemkool of die handige kilozak met appels. Dat voorkom je door je boodschappen op de markt of bij de boerderij te halen. Daar hebben ze meestal niet eens plastic tasjes, en als iets al in een zakje verpakt moet worden dan doen ze dat in een zakje van gerecycled papier. De shiitakes stop je namelijk niet los in een boodschappentas, maar je verdient natuurlijk wel bonuspunten als je ook daarvoor zelf zakjes en bakjes meeneemt. Bovendien ondersteun je op deze manier de lokale boeren, zodat zij een eerlijke prijs voor hun waren betaald krijgen.

Bij boerderijen worden eierdozen trouwens ook keer op keer gebruikt, tot ze echt kapot zijn. Scheelt ook weer wat afval.

Afval verminderen

 • Denk na over wat je weggooit

Hoe vaak gooi je restjes eten weg? Of laat je groenten en fruit net te lang liggen waardoor ze er niet meer eetbaar uitzien? Probeer dat te voorkomen en wees jezelf bewust van alles wat je weggooit. Je kunt afsnijdsels van groenten bijvoorbeeld heel goed verwerken als smaakmakers in bouillon. Of maak eens soep van die restjes prei, broccoli en bloemkool. Liever niet? Investeer dan in een compostbak(je), zo’n hippe wormencompostbak bijvoorbeeld. Daarin kweek je van je eigen groente- en fruitafval (én koffiegruis en eierschalen) compost voor tuin of balkon. Waar jij natuurlijk je eigen moestuintje hebt, toch ;-)!?

 • Neem je eigen drinkfles en bakjes mee, van duurzaam materiaal

Nu ben ik sowieso voorstander van drinkflessen en lunchtrommels van RVS, glas of andere duurzame materialen (zonder gifstoffen die in je eten of drinken lekken). Alleen die flesjes drinken die je onderweg even snel koopt? Die leveren best wat afval op, en dat is zonde. Vergeet dus die mooie, hippe drinkfles niet, en vul ‘m met je favoriete drankje. Dan heb je altijd wat lekkers bij de hand en bespaar je niet alleen afval, maar ook geld.

Ook plastic ziploc zakjes zijn trouwens niet meer nodig, want daar heb je heel handige Stasher bags voor. Die zijn ontzettend fijn in het gebruik, kunnen in de vaatwasser en je kunt ze heel erg vaak gebruiken. Super duurzaam.

 • Eten bewaren

Restjes eten kun je op veel verschillende manieren bewaren, maar liever niet met plastic folie eroverheen. Dat is tenslotte weer extra afval. Wat gebruik je in plaats daarvan? Siliconen deksels, Food Huggers of wraps met bijenwas. Dat werkt minstens net zo goed, maar je kunt ze wel hergebruiken (en ze bevatten geen plastic).

Veel eten wordt trouwens verpakt in glazen potjes, en weet je waar die ook heel handig voor zijn? Juist, om eten in te bewaren. Glas kan gewoon in de vriezer (maar stop het dan niet te vol), je kunt er kruidenpotjes van maken, je voorraad in bewaren en zelfs je lunch in meenemen. Of geef iemand een maaltijd in een glazen pot (laten we eerlijk zijn, uitgeleende bakjes krijg je vaak niet terug) of verpak er zelfgemaakte koekjes in als cadeau. En wanneer je die potjes niet voor eten wilt gebruiken kun je ze voor allerlei opslagdoeleinden in huis gebruiken. Bijvoorbeeld voor lege batterijen. Voor knoopjes. Voor zegeltjes en bonnetjes, voor kleingeld, enzovoorts.

Afval verminderen

 • Koop grote verpakkingen

Deze tip is ook erg handig voor je budget. Grote verpakkingen zijn namelijk vaak een stukje goedkoper, en ze bevatten in verhouding minder verpakking dan wanneer je meerdere kleine verpakkingen had gekocht. Win-win! Koop dus die grote pot kokosolie in plaats van 3 kleintjes, ga voor de kilozak noten in plaats van die van 250 gram, enzovoorts. Het kan echt heel makkelijk zijn.

 • Wasbare doekjes

Toegegeven, het is echt heel makkelijk om een stuk keukenrol te pakken en daarmee te poetsen. Om dit vervolgens weg te gooien. Alleen dat is natuurlijk net even wat minder duurzaam dan wanneer je een wasbaar doekje zou gebruiken. Zet bijvoorbeeld een bakje met doekjes in keukenrol-formaat neer op het aanrecht, en in een kastje een emmertje om de vieze doekjes in te bewaren. Deze was je 2x per week, wassen moet je tenslotte toch en doekjes nemen bijna geen extra ruimte in de wasmachine in beslag.

Overige tips

Ook in de rest van het huis kun je de hoeveelheid afval die je maakt verminderen. Hoe? Zie de tips hieronder!

 • Plak een nee/nee sticker op de brievenbus

Dit spreekt denk ik voor zich, maar ik zie toch nog heel erg veel brievenbussen zonder zo’n sticker. Wees eens eerlijk – ben je écht geïnteresseerd in al die folders met aanbiedingen (voor niet zo duurzame producten)? Of kijk je ze door omdat je bang bent iets te missen? In dat laatste geval zet je simpelweg 1x per week een herinnering in je agenda om online de folders van je favoriete winkels te bekijken, dat kan namelijk ook, en daarvoor is geen papier, inkt of plastic nodig. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief van de betreffende winkels, dan krijg je die aanbiedingen in je digitale mailbox.

 • Gebruik wasbare producten

Denk daarbij aan wasbare luiers voor de kids, wasbare billendoekjes zijn er trouwens ook. Maar ook wasbare doekjes om make-up te verwijderen en wasbare tissues.

 • Repareer eens iets

Het is zo makkelijk om iets weg te gooien wat kapot is en gewoon iets nieuws te kopen. Toch valt er vaak veel meer te repareren dan je denkt. Gat in je broek? Kun je ook laten maken. Rits kapot? Laat er een nieuwe in zetten. Een meubelstuk met een lade die niet open wil? Kun je ongetwijfeld (laten) maken. Of die ene stoel met kapotte bekleding? Zoek uit hoe je er een nieuwe stof op kunt zetten. Repareren is vaak makkelijker dan je denkt.

 • Koop alleen kleding die je écht heel mooi vindt

Hoe vaak draag jij een kledingstuk? Waarschijnlijk heb je een aantal favoriete kledingstukken die je heel erg vaak draagt. Maar ook een heleboel items die je in een opwelling hebt gekocht die eigenlijk niet zo leuk zijn. Of die je snel beu bent. Natuurlijk begrijp ik dat het echt heel leuk kan zijn om lekker te shoppen, maar wanneer je die kledingstukken een paar maanden later alweer weggooit dan is het echt zonde. Niet alleen van je geld, maar ook van het milieu, want zo’n kledingstuk groeit echt niet aan een boom. Het is trouwens erg leuk om een kledingkast vol met favoriete items te hebben! Dan hoef je je nooit meer af te vragen of iets wel leuk staat en geeft iedere outfit je een echt goed gevoel.

 • Voor de dames

De maandelijkse periode kennen we allemaal wel, maar ook dat hoeft niet te betekenen dat je daarvoor extra afval produceert. Investeer bijvoorbeeld in een menstruatiecup van siliconen – uit ervaring kan ik je vertellen dat dat heel goed werkt, of gebruik wasbaar maandverband wanneer je dat prettiger vindt. Zo zijn er trouwens ook wasbare zoogkompressen voor wie borstvoeding geeft.

 • Bewaar kranten en ander leuk papier

Dat leuke papiertje uit een tijdschrift? Het puzzelgedeelte in de krant? Of het mooie cadeautasje wat je eens kreeg? Die zijn heel goed geschikt om te bewaren en te hergebruiken voor allerhande cadeautjes. Verpak een cadeau eens in krantenpapier of een stuk tijdschrift (misschien een papiertje met een leuk recept erop!?), dat ziet er heel gezellig uit en zo wordt dat papier ten minste vaker dan één keer gebruikt voor het in de oud papierbak verdwijnt.

Afval verminderen

 • Bouw een hut van dozen

Heb je kinderen of katten? Die zijn dol op kartonnen dozen! Die online shopverslaving (been there..) kan tot een flinke voorraad dozen leiden en die kun je werkelijk overal voor gebruiken. De groothandel waar ik vaak bestel levert is supergrote dozen die we hebben gebruikt om mee te verhuizen. Komt er een kleinere doos binnen? Dan blijft deze een tijdje in de woonkamer staan als speelparadijs voor de katten, die er erg blij mee zijn. En hoe leuk is het om samen met de kids een echte hut van dozen te bouwen? Dat is lekker creatief, maak bijvoorbeeld een compleet kasteel, en levert nog wat extra speelplezier op wanneer het eenmaal af is. Zoiets is trouwens ook erg leerzaam – kinderen zien dat een product eerst gemaakt moet worden, ze zien hoeveel moeite daaraan vooraf gaat en ze besteden minder tijd achter de tablet.

Het speelgoed van Makedo maakt knutselen met karton trouwens nog veel leuker! Bouw er bijvoorbeeld een auto van of iets heel anders. Met de handige schroeven en zaag voor karton kunnen kinderen alle kanten op. Gewoon met een paar dozen die je anders weg had gegooid.

En jij…

Tot zover mijn tips om minder afval te produceren. En nu ben ik benieuwd naar jou! Hoe pak jij dit aan? Heb je misschien extra tips voor minder afval? Laat hieronder gerust een reactie achter!

 

Comments 7

 1. Nog een tip over kleding. Koop alleen kleding in je lievelingskleur(en). Modekleuren zijn niet altijd geschikt bij iedereen. Je voelt je door de juiste kleur vaak beter, kunt meer combineren en kunt er langer mee doen als je voor kwaliteit kiest.

  1. Dat is inderdaad een goede tip. Heb jaren geleden al eens een kleurenanalyse laten doen en nog altijd profijt van. Voorkomt veel miskopen! Ook style-advies zodat je weet welke pasvorm het mooist staat (A-lijn , ronde hals, boothals etc.)

 2. Hi Marinka,
  Hartstikke goed dat je hier aandacht aan besteedt. Ik heb nog een tip; wasbare reinigingspads voor mascara te verwijderen en gezicht te reiningen. Deze zijn geweldig! Ik maak ‘em vochtig, dan met de zachte kant schoonmaken van oogharen (mascara verwijderen), dan omdraaien en gezicht met ruwe kant schoonmaken. In netje stoppen en 1x per week wassen met de handdoeken, lakens (60 graden). https://www.heelnatuurlijk.nl/webwinkel/gezichtsverzorging/reinigingsproducten/washable-cleansingpads.html

 3. Bij Naturalsecrets.be kan je menstruatiecups bestellen alsook shampoobars zonder siliconen. Dus ook beter voor het milieu!

 4. nog eenstap verder is het doen van een kleurentest. Je weet dan welke kleuren het beste passen bij je huid. Het gevolg was voor mij dat ik merkte dat vrijwel al mijn kleren op een of andere manier wel te matchen zijn, ik jarenlang een kledingstuk niet draag, maar dan plotseling weer wel omdat ik daar dan weer zin in heb. Voor mensen die niet supermodevolgzaam zijn is het heel handig. Soms kun je een jaar niets naar je gading vinden en soms juist heel veel. Ik draag hierdoor kleren heel lang en ik hoef minder te kopen, omdat wat ik heb eigenlijk altijd naar mijn zin is.

 5. In het land zijn diverse repaircafes. Je kunt daar voor een klein bedrag dingen laten repareren, of tips vragen hoe je een en ander fixt.

 6. Ik gebruik waszakjes van stof om groenten en fruit in te doen. Gewoon te koop bij zaken waar ze huishoudelijke artikelen verkopen. Ze zijn groter dan de zakjes die ze in de supermarkt verkopen; er zit een rits in, dus je groenten/fruit vallen er niet uit en de stickers kun je er gemakkelijk afhalen. Eventueel maak je ze zelf, bijvoorbeeld van een stuk vitrage. Het gaat er om dat ze bij de kassa kunnen zien wat er in zit.

  Nog een tip: Doe meerdere soorten groenten/fruit in 1 (was)zakje. Om het voor de kassamedewerker gemakkelijk te maken, de labels niet dicht bij elkaar plakken.

  Wat ik dan in de prullenbak bij de weegschaal van de groenten en fruit zie liggen, zijn afgebroken stukken groene prei. Kun je gewoon opeten! Scheelt ook afval. Geldt ook voor de dikke steel van broccoli (wel schillen). Blad van radijs (in stamppot doen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.