Castagnaccio

Receptenruil – Castagnaccio van Puur Homemade

Castagnaccio

Voor de receptenruil van de maand maart kreeg ik het blog Puur Homemade van Cilla Tibbe toegewezen. Cilla is Artdirector van beroep en dat straalt haar site dan ook uit: het is een prachtige eenheid met rustige kleuren en foto’s in dezelfde stijl. Haar manier van schrijven leest lekker weg, en de recepten zijn stuk voor stuk eenvoudig te bereiden.
Ook treedt Cilla wel eens als gastkok op bij het restaurant Nurks in de Hout; heel gaaf!
Ik ben meteen een lekker recept uit gaan zoeken; ook deze maand was het maken van een keuze weer lastig omdat Cilla vooral heel veel smakelijk uitziende baksels op haar site heeft staan. En aangezien ik mijn sweet tooth nog niet helemaal onder controle heb, begon ik vrijwel direct te watertanden.receptenruil

Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op de Castagnaccio, met name omdat ik nog kastanjemeel in huis had, maar ook omdat ik zo’n soort Italiaanse taart al vaker langs had zien komen maar het nog nooit had geprobeerd. Kastanjemeel is een hypoallergeen ingrediënt, zelfs mensen met een notenallergie schijnen wel tegen kastanjes te kunnen (maar let op: mocht je een notenallergie hebben en kastanjes willen proberen, begin dan met een klein stukje..) en op mijn opleiding is me verteld dat we vóór we aardappelen begonnen te eten juist kastanjes aten als bron van koolhydraten; als vulling. Vandaar dat er zo veel kastanjebomen in oude stadscentra en bij kerken staan. Of het waar is weet ik niet, maar ik vind het een leuk weetje!

Kastanjemeel is gelukkig ook lekker van smaak en kan een fijne structuur aan allerlei gerechten geven, je hebt er bovendien niet eens eieren voor nodig. Zo ook deze taart: de basis bestaat uit kastanjemeel en water. Hoe makkelijk wil je het hebben!

Het recept van Puur Homemade heb ik wel enigszins aangepast: met de oorspronkelijke hoeveelheden had ik te weinig beslag voor mijn springvorm en daarnaast heb ik ook wat meer rozemarijn gebruikt. Hieronder zie je mijn versie van dit recept, het recept voor Castagnaccio van Puur Homemade vind je hier.

Benieuwd wie er nog meer meedoen met de receptenruil? Kijk ook eens op de blogs van: Barbara Eet, Cave a, Dayenne foodblog, De voedzame keuken, Jouw fabriek, Mind your feed, Natuurlijk Resi, Oerspronkelijk, Oerkracht voedingsadvies, Paleo made simple, Puur en lekker leven volgens Mandy en Pure Food Coaching.

Receptenruil - Castagnaccio van Puur Homemade
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 8
Ingrediënten
  • Kastanjemeel - 300g
  • Water - 350 ml
  • Rozijnen - 75g
  • Walnoten - 50g, gehakt
  • Rozemarijn - 2 el, gedroogd
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en vet een springvorm in met wat kokosolie, of bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Roer in een beslagkom kastanjemeel en water tot een dik beslag, schep er de rozijnen, walnoten en 1 el rozemarijn doorheen.
  3. Schep het beslag in de springvorm en verdeel het evenredig over de bodem. Bestrooi met de overige rozemarijn.
  4. Bak de taart in 35 minuten gaar. Laat even afkoelen voor je deze in punten snijdt.
 

Comments 3

  1. Hallo Marinka,
    Kun de walnoten in de castagnacchio ook door pitten (bijv. zonnebloempitten) vervangen?
    Ik mag (tijdelijk hoop ik) geen noten eten, maar het recept lijkt me super!
    Alvast dank voor je reactie.

    1. Hoi Floor, de walnoten kun je in dit recept zeker vervangen. Pijnboompitten zouden er erg goed bij passen, maar zonnebloempitten zijn ook een goede optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.