Paleo Cheddar Kaas

Paleo Cheddar Kaas – Zuivelvrij, AIP

Paleo Cheddar Kaas

Eén van de dingen die ik heel, heel erg lang heb gemist toen ik Paleo ging eten was kaas. Maarja, met een intolerantie voor melkproducten (caseïne en lactose) was het natuurlijk niet zo’n goed idee om het wel te eten. En dat voelde ik dan ook meteen wanneer ik toch weer eens een plak kaas op had, omdat ik het niet kon laten. Soms droomde ik zelfs van pizza’s en van broodjes gezond! Dat alles terwijl ik nooit een kaasliefhebber ben geweest…

Inmiddels (7 jaar later, haha) trekt kaas me absoluut niet meer aan. Ik heb het vorig jaar weer eens geprobeerd en oh wat vond ik het vies, en wat kreeg ik daar een buikpijn van.

Nu is er best een logische verklaring voor die cravings, hier te lezen in het Engels (<– erg goed artikel!). Maar ja, ook al weet je waaróm je ergens heel veel trek in hebt, dat zorgt er nog niet voor dat die trek weg gaat! En ik weet dan ook heel goed hoe het kan voelen, en ik weet ook dat vele van mijn lezers kaas echt heel erg missen. Let op: je hoort mij niet zeggen dat je nooit meer kaas ‘mag’ of ‘kan’ eten. Maar wanneer het buikpijn oplevert of je er op welke andere manier dan ook last van krijgt, dan is een beetje kaas het in veel gevallen echt niet waard. Alles over zuivel in relatie tot Paleo lees je trouwens HIER.

Toen ik op een gegeven moment ineens allerlei recepten voorbij zag komen voor zogenaamde ‘courgette-kaas’ leek me dat echt niet zo smakelijk. Maar gezien de ontzettend enthousiaste reacties van degenen die het hadden geprobeerd, ben ik er ook eens voor gegaan. Uiteraard heb ik er mijn eigen variant op bedacht en ik moet zeggen: ja, het smaakt echt wel een beetje naar kaas! En ja, dit was zeker het proberen waard!

Ik hoop dus dat dit recept degenen die nog steeds heel veel trek hebben in kaas een beetje kan helpen. Gewoon om Paleo nog leuker te maken, zodat jij het gemakkelijker volhoudt 🙂

Paleo Cheddar Kaas - Zuivelvrij, AIP
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 4-6
Ingrediënten
  • 1 courgette, geschild en in blokjes gesneden
  • 175g wortel, in dunne plakjes
  • 120 ml water
  • 2-3 tl appelazijn
  • 1 el kokosolie (of ghee, als je dit tolereert)
  • 2 el gelatinepoeder
  • 1 el edelgistvlokken (optioneel, maar wel lekker)
  • ½ tl zout
Bereiding
  1. Doe de courgette, wortel en het water in een pan en breng dit aan de kook. Laat ca. 5 minuten koken.
  2. Giet de groenten goed af en doe ze samen met de andere ingrediënten in een blender of foodprocessor. Maal tot een gladde massa.
  3. Bekleed een schaaltje of bewaarbakje met bakpapier of folie, of gebruik een siliconen ijsblokjesvorm. De inhoud van het bakje mag ongeveer 400 à 500 ml zijn.
  4. Schenk het mengsel in de beklede vorm en strijk glad. Laat ca. 2-3 uur opstijven in de koelkast.
  5. Haal het blok kaas uit de vorm en snijd het in blokjes, rasp het over je maaltijd, enzovoorts! Je kunt het zelfs smelten over je Paleo pizza (maar verhit de kaas niet te lang!).
Paleo Cheddar Kaas

Comments 5

  1. wat een superidee!
    Weet jij of de gelatinepoeder ook voordeliger te krijgen is, bijv in kleinere porties of op een andere manier? Ik zou het best eens willen proberen (gelatine is zo goed), maar het is of heel duur of het is niet echt “goede”.

    1. Post
      Author

      Volgens mij is het niet in kleinere verpakkingen verkrijgbaar 🙂 Maar het is zeker de moeite waard om een grote bus aan te schaffen, het gaat lang mee én omdat het zo goed is, is het nooit zonde van je geld.

  2. Pingback: Lactose en koemelk vervangen

  3. Heb je ook een vervanging voor gelatine? Bv. Arrowroot? Verder een aanrader denk ik! Groetjes Cornelie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.