Chocolade-Sinaasappel Taart met Maple Frosting

Chocolade-Sinaasappel Taart met Maple Frosting

Chocolade-Sinaasappel Taart met Maple Frosting

Je hebt het vast al door gezien de andere recepten op de site, maar ik ben echt dol op bakken. Zeker met Kerst in het vooruitzicht! Inmiddels zijn de Paleo (en dus glutenvrije en lactosevrije) traktaties die ik maak echt heel veel lekkerder dan ik ooit had gehoopt. Niet om op te scheppen hoor. Maar toen me werd verteld dat ik voor mijn gezondheid glutenvrij en zuivelvrij moest gaan eten, stortte mijn eetwereld wel een beetje in elkaar.

In Middelburg, waar ik toen vlakbij woonde, was één winkel waar ze glutenvrije producten hadden. De keuze was er best groot, maar om eerlijk te zijn waren al die glutenvrije dingen ook vrij van nog iets anders: smaak. Of er was gewoon extra veel suiker aan toegevoegd om het toch een beetje fatsoenlijk te laten lijken.

Paleo bakwereld

Het duurde dus niet zo lang voor ik me in de wereld van het Paleo-proof bakken stortte 😉

De eerste muffin-experimenten lukten best goed. En hey, het smaakte toch minstens zo lekker als de kant-en-klare muffin-mixen die ik eerst gebruikte. De keren erop bleken de experimenten nog lekkerder te zijn. En toen de met fondant beklede taarten hip werden, legde ik de lat ook nog iets hoger voor mezelf.

Chocolade-Sinaasappel Taart met Maple Frosting

Hoe dat af is gelopen? Nou, zoals je misschien weet is er nu een heus hardcover Paleo Traktaties boek. En zoals je ziet maak ik nu weleens dit soort taarten!

Genieten!

Hoe dan ook. Ik vind dat iedereen moet kunnen genieten van een traktatie zo af en toe, gewoon wanneer de gelegenheid er voor is. Kerst bijvoorbeeld! Hoe leuk is het om gewoon mee te kunnen eten met het dessert? Dat je iets op tafel zet wat iedereen lekker vindt én waar je zelf geen buikpijn van krijgt? Deze taart gaat dat effect zeker hebben!

Let op: maak de frosting vlak voor het serveren. Wanneer je de taart inclusief frosting langer dan een paar uur in de koelkast laat staat, neemt de frosting behoorlijk af in volume. Het is dan nog steeds even lekker, maar ziet er wel ietsje minder mooi uit.

Chocolade-Sinaasappel Taart met Maple Frosting
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Let op: de ingrediënten voor de cake zijn slechts voldoende voor 1 laag. Dat werkt net wat makkelijker in de keuken wanneer je dit recept er bij pakt. Wil je dus net zoals op de foto een taart met 3 lagen maken? Maak het recept voor de cake dan 3 keer. De frosting is meer dan genoeg om een taart van 3 lagen te kunnen bedekken, waarschijnlijk houd je zelfs nog iets over.
Auteur:
Personen: 16-20
Ingrediënten
Cake: (1 laag)
  • 125g amandelmeel
  • 35g kokosmeel
  • 35g cacao
  • ½ tl bakzout
  • 6 eieren, medium
  • 80 ml ahornsiroop
  • 80 ml sinaasappelsap
  • 60 ml kokosolie, gesmolten
  • 1 el sinaasappelrasp
  • snuf zout
Frosting:
  • 3 eiwitten
  • 300 ml ahornsiroop
  • 3 el sinaasappelsap
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 165 graden Celsius en bekleed de bodem van een springvorm (24 cm in doorsnede) met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.
  2. Combineer amandelmeel, kokosmeel, cacao en bakzout in een beslagkom en roer door elkaar.
  3. Meng de eieren, ahornsiroop, sinaasappelsap, kokosolie, sinaasappelrasp en zout door het meel. Gebruik hiervoor eventueel een handmixer. Meng tot het beslag een glad geheel is.
  4. Schep het beslag in de springvorm en strijk glad met een lepel.
  5. Bak de cake in 35 minuten gaar en laat volledig afkoelen. Wil je meer dan 1 laag maken? Herhaal bovenstaande stappen dan voor de volgende lagen. Laat de cakes volledig afkoelen voor je de frosting erop doet.
Frosting:
  1. Tijdens het maken van de frosting ga je deze zodanig verhitten dat de eiwitten pasteuriseren, dat betekent dat de temperatuur hoog genoeg wordt om eventuele bacteriën te doden.
  2. Let op: maak de frosting vlak voor het serveren! Wanneer je de taart met frosting langer dan een paar uur in de koelkast laat staan, neemt de frosting behoorlijk af in volume (de smaak is net zo lekker, maar het ziet er net wat minder mooi uit).
  3. Breng een flinke laag water aan de kook in een (steel)pan en zoek een grote, vetvrije beslagkom die precies op de pan past. Dit is je au bain-marie.
  4. Klop de eiwitten, ahornsiroop en sinaasappelsap kort door elkaar in de grote beslagkom.
  5. Kookt het water in de pan? Zet de beslagkom dan op de pan en zet het vuur laag zodat het water zachtjes blijft koken.
  6. Klop het mengsel in de beslagkom op hoge snelheid met een handmixer voor ongeveer 7-10 minuten. De frosting wordt mooi crèmekleurig, glanzend en steviger.
  7. Haal de beslagkom van de pan af (zet het vuur uit) en blijf nog 5 minuten door kloppen tot je een lobbige en luchtige frosting hebt en het mengsel af is gekoeld.
  8. Bestrijk de cakes royaal met de frosting, leg de lagen eventueel op elkaar en bestrijk ook de boven- en zijkant met de frosting. Serveer meteen!
Chocolade Sinaasappel taart met maple frosting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.