Geroosterde Schorseneren met Spek

Geroosterde Schorseneren met Spek

Geroosterde Schorseneren met Spek

Schorseneren, een van de ‘vergeten groenten’. Het is zo’n groente die je steeds vaker ziet liggen in de winkels, maar waarvan je geen idee hebt wat je er mee moet. Die lange zwarte, modderige stengels zien er nu ook weer niet zo heel smakelijk uit… Gelukkig bedriegt de schijn, want deze groenten zijn ontzettend lekker! Ze zijn ietwat zoet van smaak, vrij stevig, maar ook smeuïg. Als ik het zou moeten vergelijken met andere groenten dan zou ik zeggen dat schorseneren ergens tussen pastinaak en aardappel in vallen qua smaak en structuur.

Ik combineerde ze in dit recept met ontbijtspek (van De Woeste Grond – zonder nitraten of andere conserveermiddelen!), knoflook en peterselie. Heerlijk!

Schorseneren schoonmaken

Het schoonmaken van schorseneren is niet zo moeilijk, maar het kan wel een plakkerig karweitje worden. Je begint met het goed afspoelen onder de kraan. Wanneer de laag aarde eraf is, komt de donkerbruine, bijna zwarte schil tevoorschijn. De schil kun je het beste verwijderen met een dunschiller, tenminste, dat werkt bij mij erg goed. Alleen zodra je begint te schillen, merk je dat je handen (en alles wat je aanraakt) steeds plakkeriger worden; een van de nadelen van schorseneren 😉 Gelukkig heb ik daar een trucje voor ontdekt! Schil ze onder de lopende (koude) kraan. Dan ben je in één keer van die plakboel af en is het een stuk makkelijker om de groenten te verwerken.

Probeer maar eens!

Tip: Dit is ook een heel lekker bijgerecht tijdens de feestdagen. Net even anders dan anders, maar helemaal fool-proof!

Geroosterde Schorseneren met Spek
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2-4
Ingrediënten
  • 500g schorseneren
  • 100g ontbijtspek, in plakjes
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 2 el platte peterselie, fijn gesneden
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maak de schorseneren schoon en schil ze met behulp van een dunschiller (onder de lopende kraan gaat dit het makkelijkste).
  3. Halveer de schorseneren en bestrooi ze met knoflookpoeder. Wikkel vervolgens een plakje ontbijtspek om ieder stuk schorseneer.
  4. Rooster de schorseneren in 20-25 minuten gaar (afhankelijk van de dikte). Serveer warm en garneer met de platte peterselie.
 

Geroosterde Schorseneren met Spek

Comments 4

  1. Een recept met maar 4 ingrediënten!
    Daar wordt ik nou blij van. Zodra ik de schorseneren in de winkel zie ga ik dit recept maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.